Zomrel Dan McCafferty

Svetom rockovej muziky otriaslo ďalšie úmrtie. 8. novembra 2022 vo veku 76 rokov zomrel škótsky spevák Dan McCafferty, ktorý sa preslávil ako frontman legendárnej hard rockovej kapely Nazareth.
dan mccafferty spevak 2022

Jeho úmrtie potvrdil basák Pete Agnew:

Napísal:

,,Dan zomrel dnes 12:40. Toto je najsmutnejšie oznámenie, aké som kedy musel urobiť. Maryann a rodina stratili úžasného milujúceho manžela a otca, ja som stratil najlepšieho priateľa a svet prišiel o jedného z najväčších spevákov, aký kedy žil.

Som príliš rozrušený na to, aby som v tejto chvíli povedal čokoľvek viac.”

Celým menom William Daniel McCafferty sa narodil 14. októbra v Škótskom meste Dunfermline. Podľa vlastných slov ho ovplyvnili hlavne ľudia ako Little Richard, Elvis Presley, Chuck Berry a Otis Redding.

V roku 1968 sa stal súčasťou kapely Nazareth, s ktorou dosiahol celosvetový úspech. Medzi ich najznámejšie platne patrili napr. Exercises (1972), Hair of the Dog (1975), Expect No Mercy (1977).

V roku 2013 opustil kapelu kvôli zdravotným problémom (podľa vlastných slov chronickej obštrukčnej chorobe pľúc), no stále bol hudobne aktívny. Poslednou spoločnou nahrávkou Dana a Nazareth bola Rock ‘n’ Roll Telephone (2014).

Okrem toho vydal aj niekoľko sólo albumov: Dan McCafferty (1975), Into the Ring (1987), Last Testament (2019).

R.I.P.

Foto: twistyfoldy.net; CC BY-SA 2.0; Wikimedia


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *