Príbeh Dana McCafertyho a kapely Nazareth

Tohtoročný mesiac november bude v pomyselnej rock/metalovej kronike zapísaný čiernym písmom. Ôsmeho novembra 2022 zomrel Dan McCaferty, ktorý sa preslávil ako spevák legendárnej škótskej hard rockovej kapely Nazareth. Pripomeňme si ho týmto článkom.

dan nazareth spev

Základné údaje 

Dan McCafferty sa celým menom volal William Daniel McCafferty. Narodil sa 14. októbra 1946 v meste Dunfermline (Škótsko – Veľká Británia). Podľa jeho vlastných slov ho ovplyvnili umelci ako Little Richard, Elvis Presley, Chuck Berry a Otis Redding.

Okrem množstva skvelej muziky po sebe zanechal aj manželku Maryann a dve deti. Avšak ich mená nie sú známe, pretože si prísne strážia svoje súkromie.

Dan McCaferty a Nazareth 

Dan patril medzi zakladajúcich členov kapely Nazareth. Tá vznikla v roku 1968 v jeho rodnom meste. Názov Nazareth vznikol podľa rovnomenného mesta v americkom štáte Pennsylvánia, ktoré sa spomína v piesni formácie The Band – The Weight (“I pulled into Nazareth, was feelin’ about half past dead…”).

nazareth kapela 2022

V jednom rozhovore prezradil:

  1. ,,I pulled into Nazareth, was feelin’ about half past dead – áno, odtiaľ to pochádza. Sedeli sme na mieste, kde sme skúšali, keď sme sa dali dokopy, a nevedeli sme sa dohodnúť na mene. Muselo tam byť štyristo rôznych názvov. Počúvali sme The Weight, keď vyšla prvýkrát, a Pete Agnew, náš basgitarista, povedal, čo tak Nazareth a bolo to. Všetci sme sa na tom zhodli.“

V nej sa Dan preslávil hlavne vďaka svojmu unikátnemu chrapľavému hlasu a okrem toho sa podieľal aj na vzniku viacerých piesní, napr. Broken Down Angel a Bad Bad Boy.

V roku 2008 v rozhovore pre český magazín Spark dostal nasledovnú otázku:

Keď si už spomenul tvoj spev; robíš niečo pre to, aby si sa udržal vo forme? Podľa mňa spôsob, ktorým spievaš, musí byť občas dosť bolestivý:

2. Odpovedal: ,,To si píš, že ma to bolí, ale kto povedal, že byť spevákom v rockovej kapele je prechádzka ružovou záhradou?! Pravdupovediac, o svoj hlas sa moc nestarám, teda keď nepočítam nejaký ten drink či cigaretu. 🙂

Jednoducho nastúpim na pódium alebo do štúdia a spustím… Nestarám sa o to, že svojím hlasivkám vlastne ubližujem, pretože si užívam, že stále ešte môžem robiť rockovú muziku. Užívam si každý okamžik, tomu ver!“

Debutovou platňou Nazareth bol rovnomenný album z roku 1971. Najúspešnejším albumom Nazareth bola šiesta platňa Hair of the Dog (1975). Pôvodne sa mala volať Son of Bitch, ale kvôli zamietavému postoju vydavateľstva A&M Records ju pomenovali ináč.

Love Hurts

Na nej sa nachádza aj legendárny hit Love Hurts. Možno viete, možno nie je to cover. Jej pôvodným interpretom bola kapela The Everly Brothers. Neskôr ju prevzal aj Roy Orbison.

Na otázku, či Nazareth k jej nahratiu inšpirovali The Everly Brothers alebo druhý spomínaný umelec Dan uviedol:

3. ,,Zrejme The Everly Brothers. Keď sme mali šestnásť, spievali sme túto pieseň v baroch. Ako väčšina skupín, aj my sme začínali ako cover kapela. Takže sme hrali to, čo sa ľuďom páčilo. Bol to pre nás obrovský hit a bol jednoducho úžasný“

Koniec Danovho pôsobenia v Nazareth

29. augusta 2013 skupina Nazareth oznámila, že McCafferty odchádza z turné s kapelou kvôli zdravotným problémom. Našťastie ešte pred svojím odchodom stihol aj niekoľko koncertov na Slovensku.

V rozhovore pre britský hudobný časopis Classic Rock bližšie opísal zdravotné problémy a svoj stav. Uviedol, že neutrpel mŕtvicu, ako sa uvádzalo v tlači. Povedal, že jeho chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), ktorá sa v posledných rokoch zhoršila, ho prinútila opustiť pódium vo Švajčiarsku koncom augusta 2013 už po troch piesňach, pričom uviedol: ,,Neviete, kedy to príde, ale zrazu nemôžete dýchať.”

V komentári k svojej poslednej epizóde na švajčiarskom festivale McCafferty tvrdil: ,,Ak nedokážete robiť svoju prácu, nemali by ste tam byť. Nazareth je na to príliš veľký.” Okrem toho prezradil, že jeho pódiový kolaps na koncerte v Kanade v júli 2013 spôsobil prasknutý žalúdočný vred.

Posledný album Nazareth so spevom Dana McCafertyho bol Rock ‚n‘ Roll Telephone (2014).

Sólo počiny

Dan McCaferty vydal aj tri sólo albumy: Dan McCafferty (1975) Into the Ring (1987) Last Testament (2019).

Foto Dan: twistyfoldy.net; CC BY-SA 2.0; Wikimedia, Foto Nazareth: https://lnk.sk/azfp, CC BY-SA 3.0 – Wikimedia

Citáty:

  1. https://www.classicrockhereandnow.com/2014/06/dan-mccafferty-interview-nazareth.html
  2. Spark 4 2008
  3. https://www.classicrockhereandnow.com/2014/06/dan-mccafferty-interview-nazareth.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *