Fakty o Ronniem Jamesovi Diovi, ktoré možno nepoznáte

ronnie james dio 2022
Spevák Ronnie James Dio  sa narodil 10. júla 1942 ako Ronald James Padavona v americkom Portsmouthe. Prešiel viacerými kapelami. Medzi tie najznámejšie patria napr. Elf, Rainbow, Black Sabbath a od r. 1982 rozbehol zoskupenie nazvane po ňom – Dio. Máloktorý hudobník ovplyvnil svetovú rock/metalovú scénu ako on.
ronnie james dio 2022

 

Vedel ste, že:

1. Ronnie sa ako dieťa učil hrať na trúbku. Otec ho nútil, aby každý deň cvičil aspoň dve hodiny. Ako došlo k tomu, že tento nástroj opustil?  Jeho vdova Wendy povedala pre Loudwire: ,,Keď mal 15, hral na trúbke s Geneom Pitenym. Rozhodol sa, že nemôže baliť dievčatá hrou na trúbku a tak sa naučil hrať na basgitare.”

2. Medzi jeho vzory patril Mario Lanza, americký herec a operný spevák talianskeho pôvodu.

3. Prvýkrát spieval už v 7 rokoch.

4. Na popud rodičov sa Ronnie zapísal na University Of Buffalo a študoval farmakológiu. Školu navštevoval v rokoch 1960 až 1961 a hral na trúbku v univerzitnej kapele.

5. Nikdy nemal žiadne vlastné deti, iba jedného adoptovaného syna.

6. Dio je taliansky výraz pre Boha, no svoje umelecké meno ale svoje umelecké meno prevzal od taliansko-amerického mafiána Johnnyho Dia, ktorého skutočné meno bolo Giovanni Ignazio Dioguardi.

7. Jednou z jeho vášni bol aj šport. V mladosti sníval, že jedného dňa bude profesionálne hrať baseball.

8. Nikdy nezobral žiadne drogy.

9. Bol veľkým milovníkom indického jedla, na ktoré ho naučil iný známy hudobník Glen Hughes.

10. Medzi prvé kapely, s ktorými sa preslávil patria Elf, kde zo začiatku hral aj na basu a spieval. Medzi jeho spoluhráčov patril aj Doug Thaler (klávesák a gitarista), ktorý neskôr hral aj v ďalšej legende – Mötley Crüe.

Paroháč

1. Ronnie James Dio a stal známy aj vďaka svojmu gestu, tzv. ,,metalovému paroháčovi“. Samozrejme nebol jeho vynálezcom. Podobné gesto sa používalo aj vo východných náboženstvách (budhizmus, taoizmus)

2. Začalo sa mu hovoriť diablove rohy, no samotný R. J. Dio povedal, že to používala jeho babička na odrážanie tzv. zlého oka.

3. Gene Simmons, spievajúci basák Kiss, sa v roku 2017 pokúsil toto znamenie patentovať.

metalovy parohac

Rainbow, Black Sabbath, Dio

1. V roku 1979 v legendárnej hard/glam rockovej kapele Sweet skončil spevák Brian Connolly. R. J. Dio patril medzi interpretov, o ktorých sa uvažovalo, že ho nahradia. Tejto myšlienke bol naklonený hlavne gitarista Andy Scott. Bohužiaľ, ako vieme nestalo sa tak.

2. Debut Rainbow – Ritchie Blackmore’s Rainbow (1975) nahrávali vlastne členovia Elf.

3. Children Of The Sea patrila medzi prvé skladby, ktoré zložil s Black Sabbath.

4. Prvýkrát opustil Black Sabbbath v r. 1982 – medzi hlavne dôvody patril konflikt pri mixovaní platne Live Evil. Podľa slov T. Iommiho Dio mal tajne mixovať album tak, aby jeho vokály boli výraznejšie. Samotný Ronnie to popieral.

5. V roku 2005 došlo k remastru a znovuvydaniu legendárneho debutu Holy Diver. Okrem pôvodných skladieb sa na ňom objavil audio rozhovor s hlavným protagonistom.

6. Bubeník z piateho albumu Dio – Lock up the Wolves – Simon Wright v rokoch 1985-1988 pôsobil v AC/DC.

7. Lock up the Wolves obsahuje 11 skladieb. Podľa gitaristu R. Robertsona mali zložené ešte aj Hell Wouldn’t Take Her, The River Between Us. Kvôli rozhodnutiu Wendy sa nakoniec nestali súčasťou nahrávky.

8. V 1991-vom sa vrátil do Black Sabbath a natočili platňu Dehumanizer (1992). Nakoniec kvôli nezhodám opäť opustili Sabbath.

9. Roku pána 2006 sa opäť pridal k T. Iommimu. Avšak pre spory s Ozzym Osbournem nemohli použiť názov Black Sabbath. Z tohto dôvodu pôsobili ako Heaven & Hell.

10. Po jeho smrti (16. mája 2010) na aukcii Julien’s Auction v New Yorku vydražili jeho pozostalosť. Presne 666 jeho vecí.

“Som rada, že rozsiahla zbierka Ronnieho predmetov poputuje k jeho fanúšikom, múzeám a zberateľom po celom svete, aby ju mohli všetci vidieť a tešiť sa z nej,” povedala Wendy. “Tieto predmety sú pre mňa veľmi výnimočné, ale uvedomujem si historický význam všetkého, čo súvisí s Ronniem, a on by chcel, aby jeho fanúšikovia mohli tieto predmety vlastniť, tešiť sa z nich a vidieť ich ešte mnoho rokov.”

Titulná foto: Photobra|Adam Bielawski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia, Paroháč: Autor, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Náhľadový obrázok: rjforster, CC BY 2.0, Wikimedia

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *