Doomas – R’lyeh

doomas rlyeh album cover

doomas rlyeh album coverJedna z najznámejších slovenských doom deathmetalových kapiel Doomas z Novej Bane vznikla v roku 2006. V januári vydala svoj tretí štúdiový album s názvom R’lyeh. Na konte má ešte jedno demo a EP.

Množstvo personálnych zmien prinieslo do jej radov skúsených hudobníkov z kapiel Unmourned, Hefaistos, Achsar, God Defamer a Hypnos.

Cthulhu

Je to meno mýtického desivého netvora, ktorý bol väznený vo fiktívnom stratenom meste R’lyeh z poviedky kultového amerického autora sci-fi, fantasy a hororov H.P.Lovecrafta ,,The Call Of Cthulhu” (1928). Táto hrozná entita obývala Zem už milióny rokov pred vznikom ľudstva.

R’lyeh

Nový koncepčný album je nástupcom toho posledného LaMuerte z roku 2015. Už od zlovestného začiatku skladby Cult Yog-Sothoth vás začne nekompromisne pohlcovať svojou
doom hororovou atmosférou a vťahovať do sveta abnormálnych príšer. Za jeho vrchol považujem úžasne temný deathmetalový song Portal. Osobne by som uvítal viac takýchto
kompozícií.

Na takmer hodinovej ceste z tejto strašidelnej ríše sa objavuje množstvo goticky mysterióznych, ale aj melodických rockových momentov. Zaujímavé dielo ukončí zádumčivá Consumed By The Ocean : Father!

Vynikajúci vyvážený zvuk, mix a master vykúzlil slovenský mág soundu Adam Mičinec, predprodukciu Ivan Babilonský a nórske štúdio Kark. O grafické stvárnenie celého albumu sa postaral svetoznámy umelec Nestor Avalos. Good job !!!

Verdikt

Doomas majú svoj špecifický štýl, ktorý určite ocenia fanúšikovia Paradise Lost, Anathema, My Dying Bride, či Moonspell.

Lineup:

  • Peter “Doomas” Beťko – spev, basa
  • Martin “Kalmi” Kalmancai – gitary
  • Erik Sabo – bicie

Tracklist:

  1. Cult Yog-Sothoth
  2. Ia Kingu!
  3. Abyss
  4. Portal
  5. Hounds of Tyndalos
  6. A_Ω
  7. The Crown
  8. Consumed by the Ocean-Father!

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Gothoom Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://doomas.com/
https://www.facebook.com/DoomasOfficial
https://www.instagram.com/doomasofficial/
https://www.youtube.com/user/DoomasOfficial/
https://bandzone.cz/doomas/
https://doomasofficial.bandcamp.com/album/r-lyeh/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *