Roxor (Funus) – ,,Skladby na EP sú podľa mňa plynulým pokračovaním dema”

funus death metal 2023

Roxor FunusDeath metal na Slovensku má silnú pozíciu. Výborných, moderných aj progresívnych kapiel je u nás dosť. Aj fanúšikov a mediálnej podpory ešte viac. Funus je síce nová kapela, ale hrajú nádherne old school hudbu. A momentálne majú na trhu nové a skvelé EP Onen Svet. Na moje otázky odpovedal spevák Roxor.

Ahoj. Ako sa má kapela Funus? Čo je v kapele nové?

Roxor: Zdravíme čitateľov Metalmania-Magazínu! Kapela Funus sa má dobre. Minulý mesiac sme odštartovali tohtoročnú koncertnú sezónu dvoma koncertami v ČR s Arawn a Fleshless (zdravíme Vláďu – díky !).

Tieto koncerty s nami odbúchal Andrej z kapely Pothead, ktorý zacelil prázdne miesto na bubeníckom poste.

Musím pogratulovať k novému EP. Je veľmi vydarené. Ako vzniklo?

Roxor: Vďaka za pochvalu, songy na EP vznikali priebežne po dokončení dema. Všetky sme ich aj hrávali počas minulého roka naživo. Nahrávanie a mix zastrešil, tak ako pri deme, náš gitarista Magnus, mastrovalo sa externe u Mira Speváka v SPK štúdiu. Samotný proces nahrávania trval niekoľko mesiacov, máme v tomto svoje špecifické postupy.

Musím pochváliť aj obal. Fakt na úrovni. Ako vznikol?

Roxor: Jana Varadyová je autorom nášho obalu, a musím povedať, že sa podaril famózne. Páčili sa nám jej predošlé maľby ktoré robila, tak sme ju oslovili. Spolupracovalo sa s ňou výborne,  ako zadanie dostala texty skladby „Onen Svet“ ktorý je dosť pochmúrny a koncept vytvorila sama.

Na akom nosiči EP vychádza? Dočkáme sa opäť kazety, alebo ešte lepšie vinylu?

Roxor: EP vyšlo pred pár dňami ako limitované CD, v počte 333 kusov pod hlavičkou vydavateľstva GATES OF GBELL. Je to poctivý jewel case, ručne číslovaný, veríme, že zberatelia nosičov budú spokojní. Kazeta ani vinyl zatiaľ v pláne nie sú, ale prípadným ponukám sa nebránime.

Aký myslíš, že je rozdiel medzi vašimi nahrávkami?

Roxor: Skladby na EP sú podľa mňa plynulým pokračovaním dema. Nijako zásadne sme nevybočili zo zadaného štýlu. Rozdiel je vo zvuku, ktorý sa nám podarilo docieliť menej „švédsky“ oproti predošlej nahrávke. Inak to je stále ten rúhavý old school Death Metal.

funus death metal 2023

Odchody-príchody

Po vašom deme v roku 2020 odišla basgitaristka Petra. Čo sa stalo a ako sa k vám dostala Tereza? Ako ste s ňou spokojní?

Roxor: Petra odišla na materskú dovolenku a venuje sa rodičovstvu. Tereza je známa ug harcovníčka, mnoho ľudí ju registruje napr. z hrania v kapele Beton. K Funus sa pridala v roku 2021 a zapadla, myslím, veľmi dobre. Je to nespútaný živel, párty človek a v neposlednom rade dobrý muzikant.

Po deme si odišiel aj ty, ale približne po roku si sa vrátil. Čo sa vtedy stalo?

Roxor: Je to pravda, v roku 2021 som nebol v kapele cca 9 mesiacov. Počas absencie som sa venoval svojej rodine. Chalani v tom období fungovali s iným spevákom. Na jeseň 2021 ma oslovili, aby som sa vrátil a ja som na to kývol. Nacvičili sme koncertný set, žiaľ, plánované koncerty v tom roku úplne zhatila situácia okolo pandémie covidu.

Plány

Čo nového chystáte? Koncerty? Dočkáme sa konečne veľkého CD?

Roxor: Koncerty sú a budú. Čo sa týka „veľkého CD“, áno, je v pláne. To kedy bude je asi ešte predčasné odhadovať, ale môžem potvrdiť, že sme započali proces písania nových trackov.

Ďakujem za rozhovor a záverečné slová sú len tvoje…

Roxor: My ďakujeme za priestor. Skúste si vypočuť naše EP. Je na bandcampe voľne k počutiu a nezabudnite sa rúhať. Ahoj!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/FUNUS.band.slovakia/
https://funus.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UCLKP1UVNFAzXacjnUCJddAQ


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *