Roxor (Funus) – ,,Kazeta je taká raritka pre zberateľov”

Roxor FunusV dobe rozmachu death metalu som bol veľmi veľký fanúšik Death, Obituary, Morbid Angel, Benediction alebo Autopsy. Tieto kapely formovali žáner a aj u nás sa vyvinula veľká scéna. Death metal sa však posunul ďalej. K väčším extrémom, či technike a mne veľmi chýba tá záhrobnosť a hutnosť. S kapelou Funus sa u nás zrejme začalo blýskať na lepšie časy. Ich dielo Demo 2020 je death metal v jeho najčistejšej forme. Čiže bez technických či zvukových omáčok, čo často zakrývajú skladateľskú bezradnosť. Na otázky odpovedá spevák Roxor.

Ahoj, predstav prosím kapelu a jej členov.

Roxor: Zdar, kapela je z Bratislavy a má 5 členov, Roxor – teda ja – spev, Garlandus – gitara, Magnus – gitara, Petra – basa, Šuhaj – bicie. Každý si predtým prešiel rôznymi projektami a kapelami.

Ako to celé vzniklo a na koho popud?

Roxor: Fungujeme takto od minulého roka, chalani hrali predtým v inej zostave, pod iným názvom. Ja som prišiel do kapely na jar 2019, zmenili sme názov, ujasnili si smer a začali makať na vydaní dema.

Práve ste vydali “Demo 2020” a je podľa mňa výborné, a zaslúži si akúkoľvek podporu. Ako dlho vznikal materiál a kde ste ho natáčali?

Roxor: Materiál vznikal priebežne počas minulého roka. V decembri 2019 sme nahrali bicie a potom s rôznymi prestávkami sme nahrávali ostatné nástroje. Vokál sa nahrával ako posledný toto leto.

Všetko sme si riešili svojpomocne, náš gitarista Magnus si to vzal na svoje plecia. Baví ho to, má potrebné vybavenie, takže sa nahrávalo sčasti v našej skúšobni a sčasti u neho v obývačke.  Mastering sme si dali robiť externe, robil nám ho Miro Spevák.

Aké sú na práve vydané MC reakcie? Predsa len MC je dnes rarita.

Roxor: Reakcie od ľudí sú skvelé, čo nás nesmierne teší. Kazeta je taká raritka pre zberateľov. Je vidno, že má stále tento formát svojich podporovateľov. Celý náklad sa veľmi rýchlo minul, čo hovorí za všetko.

Čo hovoria novinári a fanúšici na tento materiál?

Roxor: Záujem zinov je tiež, v týchto dňoch robím viacero rozhovorov, takisto evidujeme aj nejaké recenzie. Nie je toho zatiaľ veľa, demo je vonku zhruba dva mesiace.

Vaša muzika ma hneď zaujala. Mám rád old school death metal a vy ste mi v tom najlepšom slova zmysle pripomenuli to najlepšie od Six Feet Under, a Benediction. Kto Vás ovplyvnil, ak vôbec niekto a prečo?

Roxor: Každý v kapele počúva rôzne štýly muziky, samozrejme, ten metal alebo ak chceš death metal asi prevláda. Priame ovplyvnenie konkrétnou kapelou tu ale nie je. Už sme počuli mnoho prirovnaní od Bolt Thrower, cez ranný Death, Autopsy, Pestilence, Benediction až po Dismember, haha. 🙂

Berieme to všetko, samozrejme, ako poctu. Ja osobne slovné spojenie „old school“ nemám veľmi rád, skôr by som to nazval Death Metal v jeho klasickej forme. Vyrástol som na klasikách z 90. rokov, tak mám k tejto forme najbližšie. Zbytok kapely je na tom podobne.

Priblíž mi Vašu textovú stránku.

Roxor: Texty sú v slovenčine a pácham ich ja. Je to rôzne, vždy skladám text až na hotovú skladbu. Podľa toho, čo vo mne riffy evokujú, napíšem text. Napr. „Bratovrah“ je text o maníkovi, ktorý v afekte zamorduje svojho brata a potom si uvedomí, čo vykonal.

Úvodná skladba na deme „Príchod zla“ je zase klasický hororom ovplyvnený text, keď sa v pyramíde prebudí staroveké zlo a začnú sa diať temné veci. Všetky texty sú k dispozícii na našom bandcamp profile.

Funus band

Kedy sa dočkáme plnohodnotného albumu? A bude to vychádzať na nejakých nosičoch? Dnešná doba nám prináša stále viac vydaní len elektronickou formou. Aký máš na to názor?

Roxor: Demo vyšlo ako digitálny download na bandcamp a zároveň, ako limitovaná edícia MC kaziet v mojom malom vydavateľstve Roxor Records. Osobne nie som proti distribúcii digitálnou formou, dokážeš tak osloviť nesmierne množstvo ľudí, ktorých by si asi klasickým nosičom ťažko zaujal.

Na druhej strane som vyrástol na klasických demáčoch, preto sme demo vydali aj touto formou. Oboje má svoje výhody aj nevýhody a je už len na ľuďoch, čo si zvolia. O albume je teraz asi priskoro hovoriť, demo vyšlo pred mesiacom a vzhľadom aj na momentálnu situáciu sme teraz, ako kapela, tak trošku „mimo skúšobňu“.

Budú aj koncerty, keď sa upokojí táto korona kríza?

Roxor: Koncerty určite nejaké chceme, uvidíme, ako sa nám toto celé vyvinie a či vôbec nejaké kluby, kde sa bude dať robiť rámus prežijú :-/

Ako ovplyvnil COVID život kapely a teba osobne?

Roxor: Ako som spomínal vyššie, sme teraz viac mimo skúšobňu ako v nej. Opatrenia ovplyvnili snáď každého na tejto planéte. Ja mám výhodu, že môžem čiastočne pracovať z domu, a tak sa snažím byť so svojou rodinou.

Ďakujem za rozhovor a čo by si odkázal čitateľom Metalmania-Magazínu?

Roxor: My ďakujeme za priestor, vypočujte naše demo, zostaňte zdraví a za Funus pozdravuje Roxor.

Full Demo:

Linky:
https://www.facebook.com/FUNUS.band.slovakia/
https://funus.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UCLKP1UVNFAzXacjnUCJddAQ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *