Najznámejšie metalové festivaly na svete

wacken festival 2024

wacken festival 2024Metalové festivaly sú pre mnohých fanúšikov metalovej hudby vrcholom roka. Najznámejšie festivaly môžete navštíviť v rôznych európskych krajinách, no pokiaľ máte priestor a čas odporúčame vám navštíviť festivaly aj mimo Európy.

Pozrite sa na prehľad podujatí a získajte inšpiráciu o tom, ktoré metalové festivaly sa oplatia navštíviť. Ceny vstupného na jednotlivé festivaly sa odlišujú od toho, koľko festival trvá, aký umelci tvoria program a kde na svete sa koná. Avšak, ak sa vám podarí získať peniaze zadarmo, žiaden z festivalov nemusí byť pre vás moc drahý.

Metalové festivaly na Slovensku a v Českej republike

Masters of Rock je najväčší metalový festival v Českej republike a patrí medzi najväčšie v strednej Európe. Na pódiách sa predstavujú svetové metalové hviezdy ako Sabaton, Nightwish, Epica a mnohí ďalší.

Gothoom Open Air Fest je jedinečný festival, ktorý sa koná v areáli hradu v obci Žemberovce. Festival sa zameriava na extrémnejší metal, vrátane black, death a doom metalu. Na pódiách sa predstavujú nielen slovenské, ale aj zahraničné kapely ako Napalm Death, Marduk, Rotting Christ a mnohé ďalšie.

Európske festivaly

Jeden z najväčších a najznámejších na svete je metalový festival Wacken Open Air v Nemecku. Tento festival sa koná každoročne v malom mestečku Wacken a priláka tisíce fanúšikov z celého sveta. Na pódiách sa objavujú najväčšie metalové hviezdy, ako napríklad Iron Maiden, Metallica, alebo AC/DC. Okrem koncertov sa tu konajú aj rôzne workshopy, výstavy a súťaže.

Ďalším obľúbeným metalovým festivalom je Hellfest vo Francúzsku. Tento festival sa koná v meste Clisson a tiež priláka tisíce návštevníkov. Na jeho pódiách sa objavujú nielen metalové kapely, ale aj punkové a hard rockové skupiny. Okrem hudby si návštevníci môžu vychutnať aj rôzne gurmánske špeciality, ktoré sa predávajú v stánkoch po celom festivale.

Graspop Metal Meeting je metalový festival, ktorý sa koná v belgickom meste Dessel. Festival trvá tri dni a na jeho pódiách sa predstavujú najväčšie metalové kapely ako Metallica, Iron Maiden, Ozzy Osbourne a mnoho ďalších. Okrem toho, návštevníci si môžu vychutnať aj rôzne workshopy, prednášky a iné akcie.

Mimoeurópske festivaly

Maryland Deathfest je jedným z najznámejších metalových festivalov v Severnej Amerike. Festival sa koná každoročne v Baltimore v Marylande. Na festivale sa predstavujú najväčšie mená z death metalovej scény, ako napríklad Cannibal Corpse, Dying Fetus, alebo Napalm Death. Okrem death metalu sa na festivale objavujú aj kapely z iných metalových žánrov, ako je black metal alebo grindcore.

Aftershock je metalový festival, ktorý sa koná v Kalifornii. Festival sa koná každoročne a ponúka širokú škálu metalových žánrov. Na festivale sa predstavujú kapely ako Slayer, Tool, alebo Korn. Aftershock je známy aj tým, že ponúka rôzne zábavné aktivity.

Maximus Festival je hudobný festival, ktorý sa koná v Argentíne a Brazílii. Tento festival sa koná od roku 2016 a ponúka širokú škálu metalových interpretov z celého sveta. Medzi najznámejších metalových interpretov, ktorí vystúpili na Maximus Festival, patria Rammstein, Slayer, Ghost a Rob Zombie. Okrem metalovej hudby ponúka Maximus Festival aj rôzne ďalšie zážitky, ako sú zaujímavé umelecké vystúpenia a rôzne atrakcie pre návštevníkov.

Summer Sonic je ďalším populárnym aj metalovým festivalom v Ázii. Festival sa koná v Japonsku a v posledných rokoch sa stal jedným z najväčších hudobných podujatí v krajine. Na tomto festivale sa predstavujú nielen metalové kapely, ale aj iné žánre, ako napríklad pop, rock a elektronická hudba. Medzi najväčšie mená, ktoré sa na tomto festivale objavili, patria Metallica, Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers a mnoho ďalších.

Okrem vyššie spomínaných festivalov existuje množstvo ďalších, ktoré ponúkajú koncerty rôznych interpretov v rôznych štýloch

Zdroj: Mac Tršková, Foto: Sven Mandel; CC BY-SA 4.0; Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *