Rock pod Kameňom 2013 Rozhovory (Part II.)

stratovariusStratovarius (Timo Kotipelto a Lauri Porra)

Sériu rozhovorov začneme s dvoma členmi kapely Stratovarius. Stala sa mi trochu kuriózna situácia. Tima Kotipelta počas nášho rozhovoru zavolali niečo prejednať. Z toho dôvodu je časť rozhovoru s Timom a časť s basákom Laurim.

 Zdravím Timo, čo hovoríš na dnešné publikum?

Timo Kotipelto: Boli skvelí, veľmi, veľmi dobrí. Reakcie boli taktiež výborné.

Ako si spokojný s prijatím nového albumu?

Timo Kotipelto: Je to oveľa lepšie, ako som očakával. Je veľmi moderný, mohol byť asi trošku progresívnejší. Ohlasy kritikov sú ale veľmi dobré, som prekvapený. Snažili sme sa o zmenu a to sa nám celkom podarilo, si myslím.

Mňa osobne na novom albume trochu prekvapili skladby Unbreakable a Halcon Days. Nebál si sa, ako ich fans príjmu?

Timo Kotipelto: Nemal som obavy ale bol som trocha prekvapený z reakcie. V týchto piesňach sú viac zapojené klávesy ako basa, to je asi hlavný rozdiel.

Ako si spokojný s bubeníkom Rolfom Plivem?

Timo Kotipelto: Sme veľmi spokojní. Prepáč, ale musím isť niečo súrne vybaviť. Pokračuj prosím s Laurim.

Lauri Porra

Zdravím Lauri, čo hovoríš na dnešne publikum?

Lauri Porra: Boli veľmi dobrí, vystúpenie bolo skvelé. Sme veľmi šťastní, že sme pricestovali na tento festival, aj keď cesta nám trvala celý deň.

Čo mi povieš o vašom novom albume?

Lauri Porra: Prináša veľa noviniek v našej hudbe, je novátorský po 15 rokoch našej hudby. Je to veľmi dobrý album, prináša veľa, veľa, nových, nových podnetov… Je skvelý 🙂

Tento rok vydal album aj váš bývalý gitarista Timo Tolki. Počul si ho?

Lauri Porra: Počul som niečo z neho, zdal sa mi dobrý.

Kde budete vystupovať po tomto festivale?

Lauri Porra: Zajtra ideme do Talianska, budeme tam hrať na festivale, potom v septembri cestujeme do Českej republiky.

No, ďakujem za rozhovor a vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre slovenských metal fans.

Lauri Porra: AAA paráda, ďakujeme vám veľmi pekne, Slovakia 🙂  Dúfam, že sa v najbližších rokoch k slovenským metalovým fanúšikom ešte vrátime, pretože Slovensko je skvela krajina 🙂

Fictive Marry

Fictive Marry predviedli výborne zabavili fans v popoludňajších hodinách. O ich novom klipe, najbližších plánoch a podobne hovoril Marek Lacko.

Zdravím Marek, ako sa ti páči náš festival?

Marek Lacko: Skvelý je úžasy. V podstate my sme sa od začiatku hneď ako sme sa dali do kopy sa tu chceli dostať. Lebo je to najväčší festival na východnom Slovensku a ešte je to rockový festival. Konečne sme tu, je dosť ľudí aj na to koľko je hodín, takže sme strašne radi, že sa to podarilo.

Nedávno ste natočili nový klip, mohol by si o ňom niečo povedať?

Marek Lacko: Chceli sme urobiť klip k skladbe, ktorá predeľuje našu predošlú a tú novú tvorbu. Vybrali sme si práve tento singel. Všetko sme nechali na producenta klipu na Kuneca, ktorého sme akurát požiadali o to aby bol ten klip v štýle art – umelecký.

Máte vonku pomerne úspešný singel a taktiež aj daný klip. Ako to vyzerá s prípadným debutovým albumom?

Marek Lacko: Vieš čo? Najprv treba mať poriadne promo za sebou. Musia ťa ľudia registrovať, musia chodiť na koncerty a musí byť dopyt. Lebo pokiaľ ťa nikto nepozná, alebo pozná ťa 100 až 200 ľudí, ten album sa neoplatí robiť (resp. pre kamarátov). Lebo tých je pár ale ten zvyšok ťa nepozná a to nekúpi. Najprv promo a potom album. Ideme zatiaľ formou singlov. Nahrať, pustiť von – dostane sa to ľuďom do uší a potom uvidíme 🙂

Čo sa u vás zmenilo, okrem tohto klipu od nášho posledného rozhovoru?

Marek Lacko: V podstate  zmenilo sa to, že už nie sme piati, sme štyria. Zatiaľ ostávame v tejto zostave. Možno ešte budú nejaké zmeny. Uvidíme, lebo v podstate by sa mali ešte nejaké veci meniť. Každopádne hráme ďalej a dúfam, že ľudia nám ostanú verní aj keď sa nejak zmení ešte zostava.

Môžeš povedať, čo bolo dôvodom, že sa to menilo?

Marek Lacko: Názory na hudbu, na to čo by sme chceli robiť neskôr. Lebo gitarista, ktorý odišiel bol dobrý, ale počúval iní žáner muzičky, skôr osemdesiate roky. My sa chceme skôr uberať týmto štýlom, možno až do metal-coru a takéto veci. Jeho toto veľmi nebralo.

Kde budete najbližšie po tomto festivale vystupovať?

Marek Lacko: Najbližšie by to malo byť Fun rádio Dohoda Poprad, lenže nastal taký problém lebo bubeník odchádza na dva týždne na dovolenku. Počas nich máme presne dva koncerty, takže zrejme keď to nestihne pre tu dovolenku tak potom je to Trebišov 30. augusta nejaké dni mesta. A potom 31. august Košice Fun Rádio Dohoda.

Ak budete mať niekedy možnosť zopakovať vystúpenie na tomto festivale využijete to?

Marek Lacko: Hneď 🙂 Každopádne toto je skvelý festival a skvelé kapely milión ľudí z Poľska, z Maďarska takže určite áno. Budeme len a len radi, keby nás zavolali zasa.

Ok tak ďakujem za výborné vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu

Marek Lacko: Pozdravujem všetkých a odkazujem im, nech zostanú verní metalu, rocku – muzičke a nech ich spája, nie rozdeľuje. Sú ľudia, ktorí rozdeľujú žánri – nech ich tá hudba spája, upokojuje a všetko okolo toho.

Meredith

Meredith

Skvelá zábava pokračovala aj pri ďalšej kapele tretieho dňa, Meredith. Myslím, že týchto pánov čaká skvelá budúcnosť na slovenskej scéne 🙂

Zdravím, tak ako sa ti hralo?

Raven: Tak na RPK som sa neskutočne tešil kvôli atmosfére. Hralo sa mi skvele, pretože naši fanúšikovia mi dodali strašne silnú energiu nabitú Rock n Roll-om 🙂  Na stage to bolo skvelé, ale zvukári sa mohli trochu viac pohrať so zvukom, ktorý nebol úplne v poriadku podľa slov tých, čo sa na nás pozerali 🙂

Od januára tohto roku  máte na svojom bandzone uvedené, že nahrávate nové EP. Doteraz však nie je o tom nič nové. Prečo, sú nejaké problémy?

Raven: Áno, Mali sme to v pláne, ale s kapelou sme sa rozhodli, že ešte premakáme skladby na EP-čku. Chceme ho minimálne o tri triedy lepšie. Mate sa na čo tešiť 😉  Máme tam taktiež uvedené, že informácie sa priebežne dopĺňajú na našom FB  🙂

Kedy asi by sme mohli očakávať riadny, veľký album?

Raven: Tak niečo podobné bude to naše spomínané EP-čko, kde si budete môcť vypočuť osem nadupaných skladieb. Veľký album? Fuh 😀 Čas ukáže kto si nás všimne 😉

Na ktoré kapely sa dnes najviac tešíš?

Raven: Tak na bratov z The Paranoid, moja srdcovka Helloween, Wanastowi Vjecy a na Dogu, s ktorými sme si mohli zahrať na spoločnom stage v Čechách, Rockfest Dačice

Ok tak ďakujem za výborné vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu

Raven: Aj ja ďakujem 🙂
Milí čitatelia, počúvajte našliapanú muziku. Kráčajte za svojimi snami, pretože čas veľmi rýchlo plynie! My sme kapela Meredith a môžete nás sledovať na našom facebooku, bandzone a pod.
S pozdravom Rob Raven 🙂

www.facebook.com/MeredithOfficial

www.bandzone.cz/meredithband.com

Seven Ate

Žilinčanom Seven Ate sa v sobotňajší deň bohužiaľ moc nepodarilo pohnúť s publikom. Napriek tomu, priniesli kvalitnú porciu rock and rollu.

Tak čauko, na úvod sa spýtam ako sa cítiš po absolvovaní vystúpenia?

Trúba: Unavený ale v pohode. Dobre, veľmi dobre.

Vy ste známi tým, že singel Foregin Land, vám mixoval istý veľmi významný človek. Mohol by si povedať k tomu dačo bližšie?

Trúba: No… To je také, trochu zamotanejšie. Ja som vlastne bol 6 rokov v USA ako muzikant a tam som si narobil kadejaké dobré kontakty. Vlastne tento človek, Dave Donelly, ktorý nám to masteroval tak robil pre strašne veľa ľudí od Slasha, Whitesnake, Red Hot Chilly Pepers… Kadečo, veľa a nejak som sa k nemu vtedy dostal v L.A. a tak som sa mu ozval, že máme nahrávku a či by to nám neurobil a bol ochotný takže v pohode.

Ako vyzerajú prípravy na album?

Trúba:🙂 Prípravy na album vyzerajú perfekte. My sme pripravení, len teraz kde zohnať prachy 😀  Ale nie, koncom septembra ideme do Lavagance do Bratislavy ku (Marekovi Rakovickemu) a masterovať by to mal vlastne Dave.

Vaši  členovia prešli viacerými zoskupeniami (Hoten Toten, Bank of Joe) kde ste zúročili svoje skúsenosti (zrejme preto ste zaujali aj mňa, čo mám ku grunge-altrenativnej muzike dosť ďaleko 🙂 ). Je momentálne Seven Ate jediná kapela vašich členov, či majú popri tom aj ďalšie?

Trúba: Momentálne Seven Ate, takto ti to poviem je moja priorita. Je to kapela, do ktorej dávam sto percent ale hrám ešte v jednej kapele, ktorá sa volá Off. Tam som bol pozvaný čisto ako gitarista a to je vlastne taký projekt, kde je spevák z Arzénu, bubeník z Ayi, basgitarista Matúš Dobeš z Amphibios a ja. Ale toto je moja priorita.

Na ktoré kapely sa dneska najviac tešíš?

Trúba: Vieš čo, my prášime naspäť do Žiliny, lebo zajtra ideme do Bratislavy makať.

Ok tak ďakujem za výborné vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu

Trúba: Čaute všetci, zdraví vás kapela Seven Ate. Tešíme sa na ďalšie vystúpenia po kluboch. Možno niekedy na jeseň sa vidíme vo všetkých možných mestách.

Porta Inferi

Keď som ešte pred festivalom počúval aktuálny debut tejto kapely Another World, bol som tak trochu v rozpakoch. Zdal sa mi moc progresívny a ťažko stráviteľný. Milo ma však prekvapil ich samotný koncert 🙂  Ak nepočítame samotných headlinerov soboty (Wanastowi Vjecy a Helloween), tak Porta Inferi bola v mojich očiach vrcholom dňa.

No tak zdravím Miro, ako sa ti hralo?

Mira Raindl: Dobrý to bylo. Dalo se, zvukově dobrý, horko nebylo, takže se hrálo dobře.

V Čechách ste jednou z najaktívnejších koncertných kapiel. Hrali ste už niekedy aj na Slovensku? Alebo je to vaša prvá skúsenosť?

Mira Raindl: Ne, hráli jsme už i na Slovensku. Menší klubové akce a toto je myslím jedna taková větší. Takže hráli určitě.

V ktorých českých mestách máte najlepšie publikum?

Mira Raindl: To je těžko takhle říct. To je různé. Víceméně v každém městě je dobré publikum, takže někdy jsou ty lidí dobře naladění, jindy špatně. Jinak v každém asi.

Podarilo sa niekedy hrať aj v zahraničí?

Mira Raindl: Podařilo, dělali jsme předkapelu skupině Gamma Ray a byl to polský Krakov.

Na vašom konte máte zatiaľ dve demá a jeden radový album? Kedy uzrie svetlo sveta nejaký jeho nasledovník?

Mira Raindl: Chtěli jsme už teď, aby to vyšlo na podzim. Uvidíme, trošku se nám to komplikuje, protože máme hodně práce. Pořádáme ještě nějaké festivaly, hrajeme pořád. Takže uvidíme, možná v zimně ale spíš bych to viděl tak na jaře.

Ako kapela hráte zaujímavú a originálnu podobu power metalu. Ktoré bandy boli vašimi najväčšími vzormi pri vzniku Porta Inferi?

Mira Raindl: Které bandy, tak to je těžko říct. Hudbu skládá kytarista Mirek Andrássy, takže s čeho on si bere to nevím, do toho mu nekafrám. Ale jinak se mí líbí Edguy, Kamelot….

Na ktoré kapely sa dneska najviac tešíš?

Mira Raindl: Takže určitě to bude Helloween, jestli vydržíme, Wanastowi Vjecy ještě stihneme a ani nevím pořádně, kdo tady ještě hraje.

Posledná bude Doga 🙂

Mira Raindl: 🙂 Tak Doga to jsou kámoši, s nimi jsme se nahráli hodně krát. Tak možná potom na tu afterpárty jestli bude.

Ok tak ďakujem za krásne vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Mira Raindl: Takže odkaz pro čitatele, čtenáře, nebo posluchače, to je jedno     🙂www.portainferi.com. Tam je vše.

Wanastowi Vjecy

Wanastowki zopakovali nádherne vystúpenie z minulého roka. V príjemnej a pohodovej atmosfére spevák a gitarista Rober Kodym odpovedal na nasledovné otázky

No zdravím, tak ako opäť po roku v Snine?

Róbert Kodym: Paráda, nádherně. My jsme taková kapela, která noo jak bych řekl. Nehrajeme čistý metal. Ale my máme rádi rockový festivaly. Tohle je jeden z nich. Jsme rádi, že jsme tady po roce, protože před rokem bylo publikum skvělý, letos opět.

Tento rok ste sa rozhodli sústrediť iba na festivaly a klasické turné ste vynechali. Čo bolo dôvodom?

Róbert Kodym: Jenom to, že nový CDčko, nový album jsme ještě nevydali, protože na něm stále pracujeme a to vyjde příští rok. Takže pak bude následovat klasický turné. A vzhledem k tomu, že naše kapela je stará 25 let a my jsme vlastně na prvním festivalu v živote téhle kapely hráli před dvěma lety na Slovensku. V loni jsme mněli druhý rok festivalu letos máme třetí, takže jsme takoví, řekl bych českým jazykem, prvničky v tomhle oboru. Nevím, jak se to řekne slovensky.

Tak nejak 🙂

Róbert Kodym: Jo podobně? 🙂 Jako když mladá žena získá první zkušenost. Je pro to nějaké slovo? 🙂 Vím, že slovenština má nějaký výrazy, které vystihují skutečnost lépe, než český jazyk a pak je to někdy naopak.

Neviem, momentálne ma nenapadá 😀 Róbert, keď som sa minulý rok spýtal na vašu druhú kapelu Lucie odpovedal si mi pomerne vlažne. Ten rok sa ale vo veľkom začal riešiť váš comeback. Mohol by si mi povedať, ako to vlastne vzniklo a kto bol jeho iniciátorom?

Róbert Kodym: Tak my jsme vlastně o kapele Lucie uvažovali celou dobu, celý rok, když jsme nefungovali. Pak začali nějaké ty první myšlenky. Bylo to tak víceméně vzájemný všechno. Jsem rád, že jsme k sobě našli cestu. My chystáme na jaro 2014 velký turné, který bude i na Slovensku. Máme za sebou už tři menší vystoupení. Zatím hrajeme na různých menších akcích pro charitu a tak…

Dufam, že to neznamená koniec Wanastowiek ako takých.

Róbert Kodym: Ne. Vlastně průběžně skládáme písničky na novou desku a Lucie bude prostě jaro 2014, takže to ani omylem. Prostě všechno je vymyšlený tak aby Wanastowi Vjecy i ty ostatní projekty mohli vedle sebe výborně fungovat.

Čo sa týka slovenského turné Lucie bude iba ten koncert v Bratislave, alebo aj niekde inde.

Róbert Kodym: Myslím, že i jinde.

Ok tak ďakujem za krásne vystúpenie a poprosím o nejaký ten odkaz pre slovenských fanúšikov.

Róbert Kodym: Takže zdravím všechny čtenáře a sem rád, že se nám tak dobře hraje na takovém představení, kde hrají i jiný kapely.

Tak tento rozhovor je posledný. Mne neostáva nič iné, len sa ešte raz poďakovať všetkým kapelám  a všetkým ľuďom čo pripravili tohtoročný Rock pod Kameňom.

A taktiež samozrejme ďakujem ľudom, ktorí mi pomohli spracovať tento rozhovor. Hlavne Jankovi so Zuzkou a fotografom Palimu Drábovi, Martinovi Dobiášovi a Mariánovi Mikovi 🙂 A taktiež aby som nezabudol aj Lucke Křivánkovej za pomoc s českými rozhovormi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *