Dodi Košč (Perversity) – ,,Nikdy sme neprerušili činnosť, ale pri výmene členov sme nemohli hrať koncerty”

Dodi KoščPrešovčania Perversity patria nepochybne medzi topku našej metalovej scény. Od roku 2003 nás zásobujú albumami a napriek mnohým problémom fungujú dodnes. Tento rok potešili svojich fanúšikov novinkou Idolatry, nasledovníkom šesť rokov starého počinu Ablaze. V nasledujúcom rozhovore s leaderom Dodim Koščom sa dozviete podrobnosti o ňom, ale aj mnoho ďalších zaujímavých info:

Čau Dodi, dik moc, že si si našiel čas na tento pokec. Ako dopadol krst “Idolatry” na domácej pôde ? Máte stále silnú základňu fans v Prešove ?

Dodi Košč: Ahoj, chlape. Krst dopadol skutočne dobre a prišlo nás podporiť veľa starých kámošov. Niektorí, ktorí dlho neboli na žiadnom koncerte, tak mali pocit, akoby sa vrátili “strojom času”. Stále rovnakí ľudia ako pred x rokmi, ale zrelší a na tvári skúsenejší, hehe.

Veľmi si vážime aj príchod SMA, Jura Hariňa, Rada Jurigu a Rasťa Jurča, ktorí tu dorazili z poriadnej diaľky. Myslím, že boli tiež veľmi spokojní, hehe. Akciu sme si užili a sedeli pri ruských pirôžkoch, pive a šampanskom až do rána, hehe.

Na koncerte sme vyzbierali peniažky ako dobrovoľné vstupné pre jednu rodinku, ktorá to veľmi potrebovala. Chceli sme, aby krst bol nejako výnimočný a podarilo sa. 300 eur sa metalisti vyzbierali a pomohli. Proste pecka!!!

Dodi, ja mám, samozrejme, vašu novinku dobre napočúvanú, snímam pomyselný klobúk dole. Album sa vám neskutočne vydaril. Ako to vidíš ty ?

Dodi Košč: Ďakujem krásne. Cítim to aj ja tak a názory okolo to potvrdzujú. Naša snaha tentoraz dostala ten správny čas a proces nahrávania sme poriadne vypilovali. Myslím, že Perversity nemá lepší album a nie je to len fráza, ako hovorí skoro každý o svojom novom albume. Ešte raz dík za tvoje slová a som šťastný, že robíme naším Idolatry niekomu radosť. Yeah!

Mohol by si ju popísať niekoľkými vetami?

Dodi Košč: Album obsahuje 10 skladieb temného a old schoolového death metalu. Okrem jednej veci „Necrobeast“, ktorá je nanovo nahratá a dostala úplne nový šat je tam 9 nových songov.

Naša muzika je spontánna a zahratá od srdca. Okrem toho, že sme hudobníci sme aj fanúšikovia UG a to sa muselo podpísať. K skladbám je spravený grafický koncept a snažili sme sa teda aj obalom s bookletom prispieť k jednej temnej celistvosti.

K dielu alebo produktu, ktorý nás bude ako kapelu dobre reprezentovať. Spomeniem ešte milého hosťa v skladbe Discreated But Reborn. Parádne sólo tam pripravil a nahral Ľubo Lokša z Mordumu či Contemptu. Sme mu za to veľmi vďačný.

Tentokrát ste zavítali na nahrávanie k Maťovi Barlovi. Prečo padlo rozhodnutie práve na jeho štúdio ?

Dodi Košč: Bol za tým osud a aj dlhodobé nutkanie využiť jeho prácu. Mňa osobne presvedčil jeho prístup a naše prvé stretnutie na koncerte v Poprade, kde vtedy robil zvuk. Nahral náš koncert, urobil mix a poslal mi to. Zvuk bicích sa nám veľmi páčil, ako to nastavil. A bolo jasné, že ideme do jeho štúdia. A urobili sme sakra dobre, hehe.

Ako prebiehali prípravy na nahrávanie ? Skúšali ste nové nástroje, aparáty, efekty ?

Dodi Košč: Tak prvá dobrá vec bol môj nový aparát, ktorý som si zadovážil a našiel si už svoj sound, svoje nastavenie. Prvýkrát bez krabičiek, ale rovno zvuk z lampového zosilovača. Aj preto je zvuk gitár čitateľnejší a odkryl tak naše melódie omnoho viac.

Po druhé som celý materiál ešte ako „predprodukciu“ nahral do kliku do dvoch kanálov a pripravil tak skúšobnú verziu pre chlapcov a aj pre mňa ako ukážku znenia. Malo to zmysel. Bubeník tak mohol cvičiť napríklad aj bez nás a bol dobre pripravený.

A vlastne, všetci sme sa tak lepšie pripravili. Potom v štúdiu sme veľa vecí nechali na Martina, ktorý nás dobre usmernil a pomohol nám to naskladať.

Ja osobne som s výsledkom naozaj maximálne spokojný, myslím, že sa Vám podarilo preniesť temnotu a atmosféru na nahrávku excelentne. Dlho ste sa trápili s výsledným mixom a masterom ?

Dodi Košč: Celý proces trval od apríla do augusta, kedy sme si povedali, že je hotovo. V podstate 5 mesiacov sme to postupne nahrávali a aj finálny mix a master upravovali. Martin vedel poslať ukážky a my sme to následne popočúvali.

Ten odstup od jednotlivých zásahov do nahrávky bola ta najpozitívnejšia vec pre tento album. A aj naša trpezlivosť bola dôležitá. Počuj, tie tvoje otázky ťa usvedčujú, že si dlhodobý hudobník, hehe.

Ako prebiehalo hľadanie vydavateľstva ? Bolo od začiatku vo vašom záujme osloviť aj Metal Age ?

Dodi Košč: No tiež to beriem ako osud. Mali sme dve ponuky a nevedeli sa rozhodnúť. Myslím, že to bola správna voľba a nový vietor, ktorý sme potrebovali. Predchádzajúce CD Ablaze a MCD Infamy Divine boli a stále aj sú u českých Lavadome. Viem, že momentálne prebieha výmena a spolupráca medzi týmito labelami, čo je super.

Porozprávaj niečo o koncertoch na jeho podporu. Plánujete vyraziť aj niekam ďalej do sveta?

Dodi Košč: Na tieto veci nerád odpovedám, lebo neviem, čo bude. Tiež sa bojím niečo veľké plánovať, keď viem, že sme mali niekedy smolu a nemohli na dlhšie vycestovať. S Pervesity sme na scéne skoro 22 rokov a vždy sme sa niekde ukázali.

Nikdy sme neprerušili činnosť, ale pri výmene členov sme nemohli hrať koncerty. Tiež si uvedomujem, že potrebujeme ohľadom koncertov pomôcť a trocha potlačiť. Na druhej strane sa verejne priznám, že mám niekedy z koncertov aj obavy, či to má zmysel.

Dôvody sú rôzne. Keď ti organizátor nedá ani vodu na pódium alebo na koncert ani nedorazí, to je už aký des. V poslednej dobe sú ale koncerty účasťou fans lepšie a aj záujem o nás je s príchodom nového albumu väčší.

Máme tohto roku pred sebou akcie po našom Slovensku a na jar 2018 sa ukazujú znova Čechy. Tiež máme potvrdené Gothoom a Týnecký Mazec v 2018. A potom ešte spomeniem, že nechcem sa ja už organizátorom festivalov doprosovať.

Hráme v podstate za naše náklady a ubytovanie, keď je to pre nás ďaleko. A odpovede, že už máme plno alebo pripomente sa neskôr, to je klasika. Ďalej tu máme možnosti odkúpiť si svoje hranie formou lístkov v hodnote 3000 eur či rovno zaplatiť promotérovi 150 eur za každý koncert na zahraničnom tour.

Keď to tak zhrniem, hráme, ako nám to náš voľný čas dovolí a užívame si akcie ako partia a niekedy sú z toho parádne výlety, hehe. Cítim, že sme teraz kurwadobre zohratí, a tak naše koncerty budú brutálne. Aspoň ja si to myslím, hehe 😉

Perversity

OK, vráťme sa trochu do histórie – ty si jeden zo zakladajúcich členov Perversity, čiže prežil si komplet život tejto kapely. Ktoré obdobie sa Ti vybavuje ako najlepšie, resp. v ktorom období v živote kapely si bol najspokojnejší ?

Dodi Košč: Obdobie debutu In The Garment of Lust  z roku 2003 bolo najkrajšie a silné na spomienky.

Najspokojnejší som ale momentálne teraz. Zostava sme partia deathmetalových nadšencov a viem, že všetci sa snažia meno Perversity pozitívne šíriť. Len bubeník Peter hovorí, že on death metal nepočúva, hehe 😀 On je skôr hudobník ako metalista, hehe. Ale my vieme, že to tak proste funguje, ako má. Novým albumom sme sa aj vnútorne posilnili.

Boli naopak momenty, kedy si s tým chcel seknúť ?

Dodi Košč: Boli, ale nechcem ja na to spomínať. Moja povaha mi nedovolila skončiť. Budem sa opakovať ako v posledných rozhovoroch, ale Perversity mi dodáva energiu do života. Je to koníček, radosť a niečo kurwadobré ako ventilovať svoje zvrátenosti. To som dobre povedal toto, hehehe 🙂

Tak ako veľa iných kapiel, aj vy ste mali zmeny v zostave. Zaujímajú ma dôvody odchodov a príchodov nových ľudí….museli ste niekedy niekoho vyslovene vyhodiť, pretože kapele škodil ? Predsa len každý človek je iný, a žiaľ, nájdu sa aj takí, ktorí robia zlé meno….

Dodi Košč: Prepáč, ale toto je pre mňa zbytočná téma, v ktorej sa nechcem nejako vŕtať. Poviem ti, ale k dnešnej situácii, že aj keď sú niekedy problémy, nebudem ich verejne vyťahovať. Sme ako koalícia a musíme si to vyriešiť sami vo vnútri. Jedna je tu ale holá pravda. Každý odchod niektorého z členov ma doposiaľ motivoval, aby som išiel ďalej.

Iste sa nájdu ľudia, ktorí vás nesledujú od začiatkov, takže ťa poprosím v stručnosti zhodnoť Vašu diskografiu. Máš v nej ty svojho osobného favorita ? A naopak, nájde sa nejaký váš materiál, z ktorého nemáš taký dobrý pocit ?

Dodi Košč: Rok 1997 a 1999 sú kazetové demáče, rok 2003 je tu náš už spomínaný debut vydaný u francúzskej firmy PQR, rok 2004 je album Words Like Poison. Tu je potom veľká zmena, kde odchádzajú traja členovia preč zo Slovenska a začína sa formovať nová etapa v duchu unholy death metalu.

Rok 2008 je tu album Beyond the Reach of Heaven, 2011 začína spolupráca s Lavadome Productions a vychádza album Ablaze. 2014 tu máme MCD Infamy Divine so 6 trekmi a tento rok nám v marci vychádza album Idolatry.

Ešte som zabudol naše samovydanie CDr z roku 2006 Demos and Rarities Collection, ktoré sa stále pomaličky doplňuje podľa prichádzajúcich objednávok. Prvé 3 albumy už veľmi v distrách nenájdete, zvyšok si kľudne u nás môžete objednať.

Za všetkým, čo sme spravili si stojím a je to pre mňa zrkadlo danej doby. Ja tam vidím starosti a radosti ľudí, čo nám pomáhali a naopak. Je to história, na ktorú som hrdý. A favorit? Nový album je hudobne a zvukovo pre mňa určite.

Novinka “Idolatry” je nejaký čas vonku, máš prehľad, ako sa jej darí ? Či už v predajnosti, ale takisto v recenziách ?

Dodi Košč: Recenzie sú veľmi fajn ako ešte nikdy predtým. Čakáme ešte na zahraničné kritiky, ktoré sa postupne budú objavovať. Ako som spomínal, o CD je záujem a predaj z našich zásob ide pekne. A to sme hrali len jeden koncert po vydaní zatiaľ.

Inak chcem spomenúť ešte distro JAN JASON, ktoré nás zastupuje a predáva komplet merch. Je to náš kámoš, ktorý je proste masaker chlap a naša predlžená ruka. Píšte mu a garantujem priateľskú spoluprácu vo všetkom.

Metal Age si ja osobne pamätám ako label, ktorý neskutočne makal na prome pre svoje kapely, chalani chodili s distrom na festivaly a koncerty, skrátka label fungoval skvelo. Doba je dnes, samozrejme iná, prosím, povedz mi, čo od labelu očakávate ?

Dodi Košč: Sú to borci so skúsenosťami od roku 1993. Tiež som ešte v očakávaní, ako pôjde promotion a podobne. Viem, že vedia, čo robia a majú svoj systém. Niekedy síce trocha spomalený, ale zase je lepšie sa albumu venovať dlhodobo a postupne to dávkami dávať von.

Ich sila je v distribúcii nemeckého kolosu EMP, a tak sa dostaneme aj medzi „obyčajných“ metalistov. Som zvedavý, ako to teda pôjde. Určite očakávame podporu s merch a podobne. Viem, že Peter Franek je z nášho nového albumu poriadne nadšený, a tak je spolupráca doširoka otvorená. Pozdravujem ho. Hehe 🙂

Chlope, blížime sa k záveru, chcem sa Ti veľmi poďakovať za Tvoj čas, pogratulovať celej kapele k výbornému albumu. Pevne verím, že si nájde množstvo fans, ktorí ocenia jeho kvality. Záver patrí Tebe…..

Dodi Košč: Ja ďakujem, pane! Ceníme si záujem o našu bandu. S Perversity ideme ďalej. S tým môžete všetci rátať. Pozdravujem za celú našu bandu!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.perversityband.com/
https://www.facebook.com/perversityband/?fref=ts
http://bandzone.cz/perversity

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *