Kubez (Ataraxia) – ,,Ja Kubez (gitara) som tvorivý mozog a Marko (bicie) tomu dáva rytmus.”

Kubez AtaraxiaMožno ste zachytili správu, že na Slovensku vzniklo nové vydavateľstvo Slovak Metal Army. Prvou lastovičkou, ktorá vydala album pod ich krídlami je crust – grindcorová kapela Ataraxia z Ružomberka. V rozhovore s gitaristom Kubezom sa dozviete viac:

Zdravím! Mohol by si našim čitateľom povedať niečo o vašej skupine?

Kubez: Ahojte! Sme grindcorová banda z Ružomberka, ktorá obcuje aj so žánrami ako crust alebo death metal. Keďže máme členov aj z Košíc, tak i naďalej sa prezentujeme ako liptovský ansámbl. Spievame v slovenčine a spievame o veciach zo života.

Ako celý projekt vznikol, ako sa pozeráš spätne na vaše začiatky?

Kubez: Je pravda, že na začiatku to bol ozaj len projekt. Chýbalo nám po nejakom čase hranie, tak sme dali sily dokopy (gitara plus bicie), s kamarátskou podporou našli priestor a začali skúšať. Už po pár skúškach boli hotové skladby na svete a začalo to naberať na motivácii, a formovať ozajstnú kapelu.

Zatiaľ, ak sa nemýlim, je Ataraxia 3-členná, je plán pribrať ďalších členov?

Kubez: Už sme oficiálne 4-členná kapela 😉 Pribudol k nám basák Sťu, ktorého mohli ľudia postrehnúť napr. v kapele Obliterate.

Debutový album

Tento rok vám vyšiel prvý ,,regulárny“ rovnomerný album. Popíš proces jeho vzniku.

Kubez: Nápad nahrať album vznikal priebežne, ako sme mali nacvičené skladby, ktoré pôsobili ako celok. Nahrávanie prebehlo za dva dni intenzívneho hrania a po následnej postprodukcii sme ho najprv „vydali“ v digitálnej forme na nete.

Na záver roka nás oslovil kamoš z vydavateľstva Slovak Metal Army a pomohli nám vydať album aj na CD. Kontakt vlastne prišiel súbežne s ich vznikom.

S akými reakciami naň ste sa zatiaľ stretli?

Kubez: Reakcie sú prevažne pozitívne, až si myslíme, že by to chcelo aj trošku zdravej kritiky. Samozrejme sme však radi, keď sa naša muzika ľuďom páči!

 V čom vidíš hlavný rozdiel oproti prvému demu MMXV?

Kubez: Prvý rozdiel je v speve. Demo s nami nahrával ešte bývalý spevák Miro, album už nahral Gabi.

Druhý je v zvuku. Napriek tomu, že sme navštívili to isté nahrávacie štúdio, tak sme aj priebežne zreli po zvukovej stránke.

Vznikol už aj nejaký materiál na nasledovníka?

Kubez: Musíme zaklopať na drevo, že múzy sú pri nás. Nejaký nový materiál tu je, ale či to bude priamo do nasledovníka, to nevieme a nechávame to zatiaľ otvorené. Ale áno, sú aj nové skladby a čoskoro aj zaznejú na koncertoch.

Žánrový mix

Album ako taký, ma zaujal ťažšou žánrovou zaraditeľnosťou. Je tento crossover dôsledkom rozdielneho hudobného vkusu jednotlivých členov alebo je to úmysel?

Kubez: Vôbec to nie je úmysel, to ide samé z nás.

Ja Kubez (gitara) som tvorivý mozog a Marko (bicie) tomu dáva rytmus. Obaja máme obrovský vkusový rozsah, takže sa to aj zrkadlí v našej tvorbe. V tomto prípade samozrejme v kontexte hardcoru, crustu, grindu a metalu.

Spolu s „novými“ členmi je to len a len intenzívnejšie. Vkus máme ale všetci približne rovnaký a občasné výkyvy sú len prínosom, ako v tvorbe, tak aj pri uvažovaní o muzike.

Ďalšia vec sú texty. Asi po inšpiráciu netreba chodiť ďaleko za hranice našej republiky…

Kubez: Niekedy nie je potrebné ani len opustiť miestnosť alebo mesto. Spievať o veciach, ktoré sa týkajú väčšiny z nás alebo o témach, ktoré majú spoločenský kontext je fajn. Najmä, keď je to univerzálne alebo naopak zaujímavé, špecifické.

Vždy kvitujem, ak slovenské skupiny spievajú v rodnom jazyku. Plánujete v skupine zostať pri slovenčine alebo je možné, že začnete spievať v inom jazyku?

Kubez: Neuvažujeme to meniť. Jedine, ak by sme chceli pre radosť spraviť nejakú cover verziu, ale to nie je prioritou.

Chystané podujatia

Ako to vypadá s koncertami? Kde vás budú ľudia môcť vidieť?

Kubez: Koncerty sú momentálne v štádiu vybavovania. Všetky informácie ohľadom toho budeme priebežne aktualizovať na našej facebook stránke alebo bandzone. Zatiaľ najbližší koncert bude 25. februára na domácej pôde v Novom Korze v Ružomberku.

A čo súkromný život členov pomimo kapely?

Kubez: Strávený v práci, aby bolo na struny a paličky. Občas bojujeme s kapitalistickým hadom, občas dáme nejaký šport alebo občas máme hlavu v sude. Pokojne povieme viac niekedy niekde pri pive 😉

To bola posledná otázka a ja ďakujem za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fanúšikov.

Kubez: Vďaka za podporu, potešenie je na našej strane! Prajeme vám veľa čitateľov, takých, čo majú myseľ aj srdce otvorené, (nielen) pre metalovú hudbu. Chodievajte na koncerty, podporte kapely a scénu ako takú 😉

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/ataraxiark/?fref=ts
http://bandzone.cz/ataraxia
https://ataraxiark.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *