Scuorn/Párodos/Down to Hell/Frozen Blood; 16.11.2017; British Rock Stars – Bratislava

Dňa 16. 11 do bratislavského klubu British Rock Stars dorazili štyri metalové formácie Scuorn/ Párodos/Down to Hell/ Frozen Blood. O organizáciu sa postarali Loud Farm Booking. Osobne som mal aj trochu obavy z účasti, pretože v ten deň v KE vystupovala thrash metalová legenda Testament a v BA Kabát. Ale obavy sa našťastie nepotvrdili. Nastalo síce pol hodinové zdržanie kvôli technickým problémom, ale to bol len malý detail. Ako sa na správny black metalový koncert patrí, nechýbala ani prasacia hlava, ktorú poskytol jeden divák z obecenstva.

Ku kapelám:

Frozen Blood

Svoju kariéru odštartovali od roku 2007. Na youtube však veľa materiálu nemajú. Pri fotení som si v hľadáčiku nemohol nepovšimnúť výraz speváka. Zrejme sa sústredil na správne dýchanie a text, no pôsobil na mňa veľmi strnulo. Okrem black metalových škrekotov pridal aj deathový growl.

Hrali celkom na úrovni, ale na druhej strane už som videl lepšie. Duchom neprítomní boli aj bubeník Matej a basák Michal. Druhý gitarista stál vzadu, žiadna interakcia do publika. Vyzeralo to, ako keby do tohto koncertu nedali  100%. Úsmev členov na konci ich vystúpenia spôsobili fanúšikovia – ani som sa nestihol čudovať a nad hlavou mi preskočil človek, ktorého niesli na rukách.

Interpretácia: 3/6
Zvuk:  5/6
Osvetlenie: 3/6

frozen blood koncert ba 2017

Down to Hell

Slovenčina je veľmi majestátny jazyk, mnoho kapiel z našej krajiny spieva po anglicky… Prečo však, neporušiť zaužívané pravidlo? A prečo nezakomponovať do black metalu aj množstvo melódii? Frontman a gitarista Kani je prvotriedny zabávač,  svoj nástroj priniesol v skutočne originálnom obale –  truhla.  V mnohých pesničkách sa mi páčili ich duety ( k príklad uvediem- „Smrť“). Na hlase Barbore  „Baruš“ Cholkovej sa mi veľmi páči jej intonácia, frázovanie a farba hlasu, ale o chlp radšej mám ex-speváčku Martinu (z debutu V zajatí temnoty)

Aj napriek tomu, že pesničky neboli napísané pre jej hlas to zaspievala veľmi dobre. Miestami som mával taký pocit, ako keby jej sem tam vypadli jedno, alebo dve slová. Neviem čím to bolo, kde nastala chyba buď z jej strany, alebo po zvukovej stránke (pretože jej mikrofón by som nazvučil ešte raz). Smolou je, že toto bol posledný koncert so súčasným bubeníkom Danom (ahoj), čo bude ďalej to už tušia len oni.  Najviac ma potešili skladby – Bosorské sólo, Krvavé  jazero, Smrť, Nemŕtva nevesta, Drak. Poriadne rozpumpovali publikum, ktoré si vypýtalo prídavok. Klub bol tak preplnený, že som nemal, ani miesta, kde fotiť.

Interpretácia: 4,5/6
Zvuk:  2,5/6
Osvetlenie: 5/6

down to hell koncert ba 2017

Párodos

Zo začiatku som mal pri nich pochybnosti, čí vôbec hrajú black metal. Ich muzika obsahuje aj veľa prvkov avantgardy. Spevák Marca Alfieriho (o ktorom som si pôvodne myslel že je z Merchu) striedal klasický black vokál a čistý spev. Growlom a škrekotom ho doprevádzal gitarista Francesco Del Vecchio. O poriadny hudobný zážitok sa postaral aj talentovaný klavesák Giovanni Costabile. Kapela išla viac než na sto percent, nezanedbávali ani prácu s publikom.. Trochu ma štvalo, že museli  vkuse vyzývať ľudí k tomu, aby prišli dopredu.

Interpretácia: 4,5/6
Zvuk:  5,5/6
Osvetlenie: 2/6

parodos koncert ba 2017

Scuorn

Za zvukov revúcich fanúšikov nastúpili na pódium famózni  Scuorn (v preklade: Hanba)  sprevádzaní playback orchestrom. Dorazili v čiernych rúchach a na čierno zamaskovaných tvárach.  Veľké vykecávačky medzi pesničkami neboli, spevák Giuliano Latte, šiel priamo k veci. Pódium zdobila spomínaná prasacia hlava a podarilo sa im vyčariť správnu hororovú atmosféru.

Fungujú zaujímavým štýlom – spevák je vlastne jediným stálym členom zostavy, zvyšok sú live muzikanti. Svoju hudbu a texty čerpajú z mesta Neapol, odkiaľ pochádzajú aj tradičné hudobné nástroje použité pri koncerte. Po koncerte basák prezradil, že sa snažia byť trochu iní, ako tie typické metalové kapely v Taliansku. Z hľadiska zvuku boli na tom najlepšie zo všetkých.

Vlastne celkovo, spolu s Down to Hell patrili medzi to naj. Medzi divákmi boli na nich veľmi dobré ohlasy, čiže oplati sa na nich ísť aj v budúcnosti.

Interpretácia: 5/6
Zvuk:  5,5/6
Osvetlenie: 4/6

scuorn koncert ba 2017

Galérie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *