Rock pod Kameňom (Manyac, The Now, Iné Kafé, Harlej, Kabát, Karpina); 9.8.2018; Snina

Tak ako každý rok, aj tento august sa v najvýchodnejšom kúte Slovenska uskutočnil jeden z najväčších rockových festivalov Rock pod Kameňom. Už po 16. krát sa Snine v areáli rekreačnej oblasti Sninské rybníky, stretli milovníci rock/metalovej muziky z celého Slovenska a nie odtiaľ. Dorazili aj ľudia z Českej republiky a taktiež aj z Poľska.

Minulý rok sa udialo niekoľko zmien a podobne tomu bolo aj tentokrát. Asi najvýraznejšia bola jeho návrat na tradičný dátum, druhý augustový víkend (min rok sa konal začiatkom augusta).

Ďalšia zo zmien sa týkala nás akreditovaných. Upustilo sa od nie príliš šťastného systému jednodňových nálepiek, opäť sme dostali štandardné pásky. Zlepšil sa aj sortiment stravy . Okrem tradičných mäsových pokrmov (klobása, hotdogy, cigánska) bola možnosť sa občerstviť aj v stánku s kebabom

. Príjemným prekvapením bol hlavne stánok s tradičnou miestnou špecialitou pirohmi (klasické, tatarčené) a sladkými knedličkami. Všetky tieto zmeny musím len a len pochváliť. Zmenil sa trochu aj program. Tento rok festivalové dni v podstate končili headlinermi. Zachytil som na to aj nejaké kritické názory, ja v tom však problém nevidím.

Prvý deň sa program začal okolo 16-tej hodiny. Nechýbalo horúce letné počasie, ako sa na festival patrí. Prvou kapelou bola Manyac zo západného Slovenska. Ich členovia pochádzajú z  miest Sereď, Nitra, Trnava, Galanta. Svojím old school thrashom (so zaujímavými gitarovými motívmi) sa im podarilo si získať väčšinu publika. Nato, že hrali úplne prví mali aj celkom slušnú účasť. Skvelý začiatok festivalu.

Ďalej nasledovala prakticky stálica RPK, miestna metalcorová banda The Now. Ako vždy aj tentokrát pritiahla pod pódium hlavne mladšiu časť publika, ktoré si ich vystúpenie nesmierne užilo.

Iné Kafe dorazili na stage s približne pol hodinovým meškaním, zrejme preto sa svoj set snažili odohrať bez zbytočných rečí ako sa hovorí. Komunikáciu s publikom však nezanedbávali. Osobne som bol prekvapený účasťou – zaplnený priestor pred pódiom a ľudia sa bavili ako na hlavnú hviezdu.

V sete nechýbali novšie veci, no ako to už býva medzi publikom mali najväčší ohlas staré hitovky (Ráno, Spomienky na budúcnosť, Úspešne zapojení…).

Z rockerov Harlej sa pomaly stáva ďalšia zo stálic RPK. Predtým často hrávali po obede, no umiestnenie pred headlinera prvého dňa im skutočne svedčalo. Ľudí bolo približne rovnako ako na predchádzajúceho interpreta a ich hity (Zfetovanej, Pověste ho Vejš, Svařák) rozospievali takmer všetkých.

Zlatým klincom prvého dňa boli samozrejme Česi Kabát, ktorí sa do Sniny veľmi radi vracajú. Areál bol zaplnený skoro na sto percent. Svojou hudbou nebavili len návštevníkov, ale aj personál v stánkoch. Podobne ako tu nechýbali staršie kúsky (Dole v Dole, Bára, Žízeň) ale aj novšie veci (Banditi di Praga, Burláci…).

Ako poslednú zahrali Moderní Devče. Frontman Pepa síce povedal, že už ju chceli zo setlistov vyhodiť, ale keďže je stále žiadaná tak to nespravili.

Na koniec prvého dňa sme tu mali aj ďalšiu zo stálic sninského festivalu – bratislavských recesistov Kaprina. Ako aj po minulé ročníky, aj tentokrát dokázali ľudí baviť napriek neskorému času (hlavne hitovkami Nekromanca, Prievidza, Sokol). Ako tradične nechýbali ani pyrotechnické efekty.

Štvrtok bol skvelým úvodom Rocku pod Kameňom. Dobré zloženie kapiel, dobré počasie, výborná účasť, skvelá atmosféra.

Pokračovanie

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *