Rozhovor s Dimem (Zsolt Galambos), gitaristom kapely Wisdom, zo dňa 3.10.2011

wisdomnZdravím,  Dimme ako sa máme?

Dime: Ahoj, na to, že je nedeľa večer, som trochu unavený, ale ináč je to OK.

Ako hodnotíte tohtoročnú letnú sezónu z pohľadu kapely?

Dime: Bol to pre nás obrovský úspech. Toto leto sa nám skutočné páčilo. Máme nový album, fanúšici sú spokojní, získali sme zmluvu v USA, takže hodnotíme to ako fantasticky začiatok. Je to úžasný pocit.

Na ktorý z tohtoročných letných koncertov najradšej spomínate?

Dime: Podľa mňa bol najlepší Metalfest, ktorý sa konal 3. mája v Budapešti. Technické zabezpečenie bolo úžasné a ohlas publika bol fantastický.

Vystúpili ste tento rok aj po boku nejakých zahraničných interpretov? Ak áno, akých?

Dime: Na niekoľkých festivaloch sme vystupovali s kapelami ako Hammerfall, Saxon a Cradle of Filth. Bola to úžasná skúsenosť.

Tento rok ste vydali album Judas, ako ste s ním spokojní?

Dime: Sme veľmi nadšený z reakcii ľudí na nový album. Umiestnil sa na prvej priečke v magazíne Hammerworld a ľudia ho milujú.

Vo vašej zostave sa udiali menšie zmeny, keďže ste vymenili dlhoročného speváka Istvána Nachladala a bubeníka Pétera Kerna. Čo bolo dôvodom týchto zmien?

Dime: Peter ma vážnu chorobu, kvôli ktorej nemohol ďalej s nami pokračovať. Boli sme veľmi sklamaní, ale našťastie sme rýchlo našli náhradu. Už sa našťastie cíti lepšie. Mám aj bočnú kapelu, s ktorou hrávame covery skladieb Pantery a bubeníkom bol Balázs Ágota. Keď Peter oznámil odchod, okamžite som navrhol Balásza. Sme nadšení z nášho nového bubeníka. Spevákov príbeh je zložitejší. Proste, nemohli sme s ním pokračovať, kvôli pár nezhodám.

A ako ste objavili speváka?

Dime: Náhrada speváka bola veľmi ťažká. Cez net sme vyskúšali niekoľko maďarských spevákov a speváčok ako aj spevákov z iných krajín. Takmer sme sa vzdali hľadania, až náhodou Gábor Kovács stretol jedného chlapíka v krčme. Po vypití niekoľkých pohárikov začali spievať nejaké songy a bolo jasné, že tento chlapík je skutočne dobrý. Vola sa Gábor Nagy. Ihneď sme nahrali zopár demo nahrávok a dopadlo to celkom dobre.

Ako sa v kapele udomácnili?

Dime: Fantasticky, po niekoľkých vystúpeniach sme s nimi neskutočne spokojní.

Ako a kde prebiehalo nahrávanie albumu a kde sa uskutočňoval finálny mastering?

Dime: Zvyčajne nahrávame takmer všetko v domácom štúdiu nášho gitaristu, až na bicie a spev. Tento krát sme použili iné štúdio.

Ako ste spokojní s celkovým vyznením albumu?

Dime: Znie viac dospelejšie ako náš predchádzajúci album. Myslím, že do budúcnosti budeme pokračovať v nahrávaní podobným spôsobom.

U vás v Maďarsku ste získali za album zlatú platňu. Čo pre vás toto ocenenie znamená?

Dime: Je to veľký úspech pre metalovú kapelu ako Wisdom. Sme veľmi šťastní.

Na albume vám hosťoval aj Peter Wilsen od kapely Tristana zo Slovenska. Ako prebiehala spolupráca?

Dime: S Petrom je vždy veľká sranda. Sme potešení spoluprácou s ním. Hrali sme s ním ako predskokani Judas Priest. Takisto ma pár skvelých zážitkov o niektorých našich idoloch.

Môžeme očakávať aj nejakú vašu spoluprácu v budúcnosti?

Dime: Sme nadšení z nášho nového speváka, ale prípadnej spolupráci s Petrom do budúcnosti sa nebránime.

Je Judas koncepčným albumom? Ak áno skús tak trochu priblížiť texty albumu.

Dime: No, je aj nie je. Niektoré songy sú zamerané na príbeh Wisemana, ale nie všetky. Máme základnú líniu príbehu Wisemana a budeme v ňom pokračovať na ďalších albumoch.

Podľa mojích informácii bol Judas vydaný aj v Japonsku, aké sú tam ohlasy naň?

Dime: Áno, sme veľmi radi, že máme náš album vydaný aj tam. Neviem, ako sa tam dostal, ale myslím, že z tváre Japonských fanúšikov na nejakom turné uvidíme čoskoro.

V skladbe Age of Lies spievate v refréne, že „Age of lies, will you open your eyes? Inquisition’s still alive“ skutočne je podľa vás inkvizícia stále živá? Kedy podľa vás už konečne ľudia otvoria oči?

Dime: Áno, žiaľ je to tak. Myslím, že je to veľmi silný song, so zreteľom na význam. Je to iba pár riadkov, ale dúfame, že sa ľudia nad nimi zamyslia.

Ako vyzerá Váš bežný život, keď sa nevenujete muzike?

Dime: Keď sa nevenujeme muzike, tak vykonávame naše zamestnania. Ja obľubujem hlavne PC hry a bojové umenia, ale preferujem cvičenie vždy, keď mám voľný čas.

Čo si myslíte, o tzv. slovensko-maďarskom napätí, o ktorom počúvame v správach?

Dime: No ja skutočne nesledujem politiku. Vždy všetko poserú. Pochádzam zo Srbska a skutočne nemám problém s inými národmi. Všetky podobné problémy sú dielom hlúpych politikov.

Ako to vyzerá z metalovou scénou u Vás?

Dime: No, Maďarsko je malá krajina. Žije u nás okolo 10 miliónov obyvateľov. Metalová scéna je pekná, ale ľudia nemajú peniaze, kvôli kríze.

Kedy vás uvidia ľudia na Slovensku?

Dime: Toto leto sme mali pár koncertov na Slovensku. Mám rád kapelu Tristana a s Petrom často píšeme na facebooku.

Kedy sa dočkáme nástupu albumu Judas?

Dime: Usilovne pracujeme a nový album bude niekedy v budúcom roku, ale zatiaľ nič bližšie neviem.

Mohol by si niečo povedať o svojich muzikantských začiatkoch?

Dime: V období, keď som začínal hrať na gitaru, zúrila vojna v bývalej Juhoslávii. Boli sme veľmi chudobní, ale dal som do toho všetko. Začal som sa učiť na akustiku a postupne som sa učil skladby Metallici podľa ucha. Kirk Hammett bol moj prvý gitarový boh, neskôr prišli Dimebag a Marty Friedman.

Čo môžu ľudia očakávať od kapely Wisdom v priebehu nasledujúcich rokov?

Dime: Budúci mesiac budeme mať turné, ktoré bude bezplatné. Tento rok sme oslavovali 10. výročie existencie, preto v decembri pripravujeme veľkú show.

Dime ďakujem za strávený čas, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov môjho webu.

Dime: Ďakujem za nádherné interview. Pre všetkých metalistov, držte sa a ďakujem za podporu. Zdravím!

Za pomoc s prekladom ďakujem Danke Bošeľovej 🙂

Odkazy:
Of. web: http://www.wisdom.hu/
Facebook: http://www.facebook.com/wisdommusic

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *