Modus – Modus

modus coverDebutový album bratislavskej skupiny vychádza v roku 1979. Pôvodne mal album výjsť v roku 1977, ale ako dobre vieme politický režim v tom čase bol neúprosný k populárnej hudbe.

Na albume sa stretla úžasná zostava ktorá stvorila jeden z najlepších albumov československej hudobnej scény. Leader skupiny Janko Lehotský mal za sebou už nejaké pôsobenie na hudobnej scéne a dobre sa o ňom vedelo že je plodným autorom piesní.

Do skupiny nakoniec pribudli dva vynikajúce hlasy ktoré v kombinácií zneli mimoriadne profesionálne a moderne. Hlasy patrili neskutočnej dive Marike Gombitovej, a budúcej hviezde Mirovi Žbirkovi. Album ponúka rovnomerných dvanásť skladieb.

Album otvára skladba Modus v ktorej sa nám sólovými hlasmi predstavia  Lehotský- Žbirka- Gombitová a skladba je akousi zmesou bluesových prvkov v kontraste rockového aranžmánu. Do kontastu s prvou skladbou sa dostávajú aj skladby Pripútaná, Vieš byť zlá, Pieseň pre skrehnutých a Prázdny rám.

Piesne Malý veľký vlak a Sladký hlas vypovedajú o inšpirácií britskou rockovou scénou, typický funky sound s prvkami popu a rocku koncom sedemdesiatich rokov zastúpený v skladbách Domy na zbúranie a Jedenásť poschodí interpretované Marikou Gombitovou a nakoniec skladby ktorými prispel Miro Žbirka ako s folk rockovou Láska nám dvom všetko odpustí a hard rockovou Mám svoj vek.

Album patrí medzi klenoty slovenskej populárnej hudby a tým pádom potvrdil svoj status že Modus patril medzi špičku československej bigbeatovej scény.

 

Lineup:

  • Ján Lehotský- sólový spev, doprovodný spev, klávesové nástroje
  • Miroslav Žbirka- sólový spev, doprovodný spev, rytmická gitara
  • Marika Gombitová- sólový spev, doprovodný spev
  • Ladislav Lučenič- basová gitara, rytmická gitara, doprovodný spev
  • Viliam Pobjecký- sólová gitara
  • Cyril Zeleňák- bicie nástroje, perkusie

Tracklist:

  1. Modus
  2. Vieš byť zlá
  3. Slávnosť kvetín
  4. Prázdny rám
  5. Jedenásť poschodí
  6. Láska nám dvom všetko odpustí
  7. Malý veľký vlak
  8. Pripútaná
  9. Mám svoj vek
  10. Pieseň pre skrehnutých
  11. Domy na zbúranie
  12. Sladký hlas

Hodnotenie: 6

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *