Ivoš Mazourek (Sagittari) – ,,Album bude mírně tvrdší, než Zaříkávač Hadů…”

Ivoš Mazourek SagittariPower/speed metaloví Sagittari v roku 2008 vydali skvelý debutový album Zaříkávač hadů. Momentálne chystajú jeho dlhoočakávaného nástupcu. O tom, v akom stave sú prípravy, kde bude kapela najbližšie koncertovať  a o plánoch do budúcnosti porozprával  spevák Ivoš Mazourek.

Zdravím Ivos ako sa máme?

Ivos: Ahoj, celkem OK :o)),

Ako pokračuje práca na novom albume?

Ivos: Momentálně nám chybí natočit poslední věc a nějaké sbory.

3. 12. odjíždíme naposled do Sona, kde budeme dotáčet a řešit mix + mastering. Do poloviny prosince by měla být práce ve studiu hotová.

Tradičná otázka, v čom bude tento album iný oproti vášmu debutu?

Ivos: Album bude mírně tvrdší, než Zaříkávač Hadů, taky jsme se zaměřili na délku jednotlivých  songů. Víc prozrazovat nebudu 🙂

Ako boli stvorené skladby na albume a čím sa zaoberajú texty daného albumu?

Ivos: Většina skladeb je z mojí hlavy, ale hodně jsem je řešil se Standem. Takže se několikrát stalo, že jsme vypustili celé pasáže, aby jsme skladbu zkrátili, atd.. Svoji skladbu má na desce i Lukin.

Co se týče textů, většina je od Alika, takže Sagittari určitě neztratí na rozmanitosti v textech, tak jak tomu bylo i v Zaříkávači hadů. Nějaké texty složil i Roman „YettY“ Kobler (Morčata na útěku).

Nepribudnú aj nejaké anglické texty?

Ivos: Ne 🙂

Na vašom debute s vami spolupracoval Ing. Havelka. Pokračuje spolupráca s ním aj na tomto CD?

Ivos: Svým způsobem ano, ale již v jiné formě, než tomu bylo při prvním albu. Pavel nyní vlastní také nahrávací studio „Lara“, čili nějakou práci se sbory jsme provedli u něj.

Nahrávanie, mix, mastering

Pozerám, že album nahrávate v štúdiu Sono Records. Aké kritéria boli rozhodujúce pre výber tohto štúdia?

Ivos: SONO Records byl pro mě vždy takový nedosažitelný sen. Před rokem bych nevěřil tomu, že je možné zde se Sagittari nahrávat, natož udělat celou desku. V ČR je hromada vynikajicích studií a každá kapela má na výběr, kde chce točit.

Náš výběr byl jasný: SONO Records is number one!! ;o))

Na minulom albume mastering a mix si realizoval ty, bude tomu tak aj v tomto prípade?

Ivos: Ne, mix a mastering budou dělat Pavel Bohatý a Milan Cimfe.

Sú už konkrétne predstavy ohľadom turné k danému albumu? (konkrétne miesta a tak)

Ivos: Tyto věci mají od začátku listopadu na starosti Rasťa Gajdoš společně s Alenkou Stříbrnou. Je to všechno ještě hodně čerstvé, tak jim dejme chvilku čas. Určitě se vše podstatné ohledně koncertů, křtu, či turné dozvíte na našem webu.

Sagittari 2011

Koncertné skúsenosti

Absolvovali ste už nejaké koncerty aj s nejakou zahraničnou kapelou? 

Ivos: Ano, hráli jsme s několika kapelami ze Slovenska (zdravím kapelu Endles Main 🙂

Ale také se skupinou Dark Moor (Španělsko) – Sagittari support při turné po Evropě na koncertě v Brně nebo s kapelou Theocracy  (USA) – support při turné po Evropě na koncertě v Liberci. Příští rok v květnu,by jsme měli vystoupit na festivalu METALFEST- under dark moon vol.III společně s kapelami SMASH HIT COMBO –france a SYMPHONITY –germany.

Ako dopadol váš mini festival Metal for Life?

Ivos: Metal for life je klubová záležitost, na které kromě Sagittari vystoupí vždy nějaký host. Jednalo se o třetí ročník a myslím si, že dopadnul podle očekávání. MFL je změna z letních koncertů na velkých pódiích do malého klubu, ale jelikož se zde schází spousta našich příznivců, jedná se pravidelně o skvělou akci!

Ak by si mal porovnať české a slovenské publikum ako by to vyzeralo?

Ivos: Ač je mi to líto musím přiznat, že na Slovensku si lidé víc cení muziky než u nás.

Nový manager

Na stránke mate zverejnenú info, že ste zohnali nového managera a nového človeka, ktorý vám vybavuje koncerty? Ako ste sa k ním dostali a ako ste s nimi spokojní?

Ivos: Ano, začátkem listopadu jsme se dohodli na spolupráci s Rastěm Gajdošem a Alenou Stříbrnou. Po několika měsíčním hledání a oslovení několika agentur jsme nakonec našli nejvýhodnější řešení pro obě strany, tak doufejme, že to bude dobře fungovat.

S Rastěm a Alenkou jsme spolupracovali i při pořádání festivalu ROCK PARADISE www.rock-paradise.cz (nyní připravujeme třetí ročník!!), takže vobla Rastě jako managera nebyla tak těžká 🙂

Čo sa stalo zo starým managerom? (Alebo ste fungovali tak, že ste si tieto záležitosti riešili sami?)

Ivos: Veškerý management jsme dělali sami (víceméně já sám :o)), ale nyní nadešel čas, zkusit se posunout dál.

Minulosť

Vaša kapela na Slovensku je pomerne neznáma, mohol by si spomenúť krátky príbeh vášho vzniku?

Ivos: Všechno to začalo ke konci roku 2005, když jsem si usmyslel, že zkusím založit metalovou kapelu. V roce 2009 jsme vydali album Zaříkávač hadů, které se vyprodalo během jednoho roku. Po několika personálních změnách jsme v srpnu 2010 natočili dva singly Jedovaté řeky a Kazatel.

Od jara 2011 točíme druhé album, které by mělo vyjít na jaře roku 2012. Podrobnou historii kapely najdete na našem webu www.sagittari.cz

V súčasnej zostave Sagittari hrá s vami aj tvoj brat, ako spolu vychádzate?

Ivos: S Milanem hraji od první třídy, kdy jsme spolu hráli v dechovém orchestru v Letovicích, pak jsme spolu hráli skoro dest let po zábavách a teď v Sagittari. Takže pohoda 🙂

Ako to vyzerá s tvojou domovskou kapelou Storm?

Ivos: Ta už neexistuje. Na místním poli zábavovejch sraček zazářila a zhasla. Nicméně mám na tu dobu celkem fajn vzpomínky.

Kvôli čomu odišli bývali členovia kapely? (Dávid, Peter, Pavel)

Ivos: Důvody byly u každého jiné. Vždycky je to smutná kapitola, ale pokud má kapela růst, nelze se při takových rozhodnutí nijak moc rozmýšlet. Je třeba jednat. Zatím všechny personální změny vedly k lepšímu, i když nás zdržely při natáčení druhého alba. Alespoň teď víme, že každý je nahraditelný a odchodem jednoho se kapela nerozpadne.

Si s nimi v kontakte?

Ivos: S Davidem a Peťanem ještě ano, ale s Pavlem už ne.

Osobné otázky

Čomu sa venujete v civilnom živote? (Záľuby a záujmy)

Ivos: Hlavním koníčkem je pro mě Sagittari, ale ve volným čase chodíváme s kamarádama na pivo 🙂

Ak by si si mohol vybrať tri české kapely na spoločné turné, ktoré by to boli?

Ivos: Odjet turné s Kabátama by bylo maso!! ;o)) To se ale asi nestane. Takže například Arakain, Doga, AB Band… v česku je spousty dobrých kapel, které by byly super mít na turné..

Kapely hrajúce pod. muziku obľubujú používanie rôznych orchestrov na albumoch (či už sláčikových alebo riadnych symfonických. Neuvažujete aj vy o niečom podobnom?

Ivos: Když jsme toto propojení slyšel poprvé, je pravda, že se mi velice líbilo. Ale po vzoru Nightwish se kapely houfně ženou tímto směrem a ať chtěně nebo nechtěně vytváří symfonické stádo, ve kterém už je absolutně jedno co kapely hrají za styl, jelikož ve výsledku znějí všechny stejně.

Navíc jsem zatím neslyšel žádnou kapelu, která by měla lepší symfonické aranžmá než již zmiňovaní finové, spíše jsou některé aranže k smíchu. My jsme se na druhé desce snažili tomuhle klišé vyhnout a udělat zvuk více kytarový s modernímy zvuky syntetizátorů nebo případně jen long stringy.

Druhá strana mince je ale živý koncert se symfonickým ochestrem. Tomu by jsme se v budoucnosti určitě nebránili, pokud by byly aranže dobře složené.

Ok, ďakujem, že si si na mňa našiel čas prajem všetko dobre tebe aj kapele a poprosím nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Ivos: Díky a zdravím všechny metalisty a metalistky na Slovensku !! ;o))

Youtube ukážka:

 

Odkazy:

Bandzone: http://bandzone.cz/sagittari
Facebook: http://www.facebook.com/sagittaricz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *