Chris Bay (Freedom Call) – ,,Pre mňa je dôležité ukázať ľuďom skutočnú živú show”

Chris Bay 2014

Chris Bay 2014Nemeckí happy metalisti Freedom Call pripravili pre vás nástupcu posledného albumu Legend of the Shadowking. Jeho názov bude Land of the Crimson Dawn. O jehovzniku, chystaných koncertoch a novom bubeníkovi porozprával ten najpovolanejší Chris Bay.

Zdravím, ako sa máme?

Chris Bay: Ahoj Metalmaniaci! Po dlhom čase, ktorý sme strávili skladaním songov a produkciou nového albumu sa máme výborne.

Ako to vyzerá s nástupcom albumu Legend of The Shadowking?

Chris Bay: Je to príležitosť nahrať nový album. Ale nikdy som sa nesnažil porovnávať novú prácu s úspechom predchádzajúceho albumu. Dva roky sme boli na turné s Legends a hrali sme viac než 80 koncertov, preto už bolo načase pripraviť nové songy pre náš koncertný program.

Ja, ako skladateľ a producent mám veľa práce na tvorbe a aranžovaní nových skladieb. Ale myslím, že by sa nám priamo na nahrávke mohlo podariť vyjadriť radosť a energiu, ktorou disponuje Freedom Call. Zvuk a aranže nového albumu odzrkadľujú to, čo vidno na pódiu.

V ktorom štúdiu prebiehalo nahrávanie a kto mal na starosti samotnú produkciu?

Chris Bay: Land of The Crimson Down sme nahrávali a produkovali v niekoľkých štúdiách v našom rodnom meste Nürnberg. Tam je niekoľko producentov, ktorí sú vysoko motivovaní urobiť to najlepšie ako vedia.

Čo môžeme očakávať?

Bude to opäť koncepčný album ako naposledy?

Chris Bay: Je to ako koncept, ale nepovedal by som to týmito slovami. To znamená, že textová zložka je dôležitejšia ako hudba.

Téma albumu Land of The Chrimson Down je virtuálny svet, dimenzia medzi bitmi a baitmi. Ľudia skúšajú utiecť z reality, schovaní v kybersvete ako komunity žijúce hrami Warcraft alebo Guild. Je veľa rôznych digitálnych zón, ktoré ťa môžu odtrhnúť od reality, zisti sám.

Kto napísal texty a ako vznikali skladby?

Chris Bay: Väčšinu skladieb som napísal sám, ale sú tam piesne všetkých členov Freedom call. V skúšobni sme spolu aranžovali skladby a takisto ako na pódiu – plní energie 🙂

Sú už konkrétne plány na turné? (Do ktorých krajín a s kým)

Chris Bay: Turné ,,Journey of the Crimson Dawn“ začína začiatkom marca, týždeň po vydaní albumu. Počas tohto roka, budeme koncertovať po celej Európe, dúfame,  že aj na Slovensku 🙂

Nový bubeník

Ako zapadol do kapely nový člen Klaus Sperling?

Chris Bay: Okrem toho, že je výborný bubeník, je aj veľmi milý chlapík, je s ním sranda a vždy prináša dobru náladu do kapely.

Kde ste naňho narazili?

Chris Bay: Prvý krát som Klausa stretol, keď hral s kapelou, ktorá nám robila support na turné v roku 2005. On je jeden z mála bubeníkov v Nemecku, ktorí vedia hrať veľmi rýchlo, bez toho, aby tam chýbala ľudská zložka. Je perfektným nástupcom Dana Zimmermana.

Freedom Call 2011

DVD Live in Helvetia

Minulý rok ste vydali vaše prvé DVD Live in Helvetia. Ako sa naň pozeráš s odstupom niekoľkých mesiacov?

Chris Bay: Sme veľmi spokojní s výsledkom a sme presvedčení, že toto DVD je správny spôsob, ako dokázať ľuďom, že show kapely Freedom Call je čistý Happy Metal. Nenechaj si ho uniknúť 🙂

Kto mal najväčšiu zásluhu na konečnej podobe daného DVD?

Chris Bay: Finálnu produkciu sme robili v našom rodnom meste Nürnberg. Nie je konkrétna osoba, čo na tom mala zásluhu, bola to tímová práca.

Niektoré kapely pri točení DVD dorábajú niektoré veci v štúdiu, čo si o tom myslíš?

Chris Bay: Pre mňa je dôležité ukázať ľuďom skutočnú živú show. Keď je nahrávanie počas koncertu zvládnuté dobre po technickej stránke, nie je čo skrývať!! Priveľa samplov dohrávaných v štúdiu ničí atmosféru živého hrania a výsledok znie neprirodzene

Osobné otázky

Známe je, že v kapele Freedom call sa počas jej existencie vystriedalo niekoľko členov, si s nimi v kontakte? Prečo borci ako Ilker Ersin, Cede Dupont a Nils Neuman nakoniec kapelu opustili?

Chris Bay: Ako čas plynie, menia sa aj záujmy, ale som stále v kontakte s Cedom a Ilkerom. Nie je tam nič, prečo by sme si nemohli niekedy v budúcnosti spolu zahrať na jednom pódiu.

Čo si myslíš o súčasnom stave nemeckého power metalu? Viacero ľudí hovorí, že tento štýl je už vyčerpaný a už povedal všetko čo mal.

Chris Bay: Necítim, žeby sme boli typickou nemeckou power metalovou kapelou. V minulom desaťročí sme si vybudovali našu ochrannú známku. Nemyslím si, že by túžba ľudí po zábave a dobrej heavy metalovej párty vyprchala 🙂

Ak by si sa dostal na opustený ostrov a mohol by si mať iba 5 albumov. Ktoré by to boli?

Chris Bay:
1. George Winston – Summer
2. Deep Purple – Perfect Strangers
3. George Winston – Autumn
4. AC/DC – Back in Black
5. Freedom Call – Land of the Crimson Dawn

Ako vyzerá bežný deň člena kapely Freedom Call?

Chris Bay: Sme šťastní, lebo vďaka prajnému osudu žijeme tak, že náš život nemá žiadne bežné dni 🙂

S Freedom Call pravidelne navštívite mnoho krajín na turné. V ktorej z nich, sú najlepší fanúšikovia?

Chris Bay: Naše teritórium je stále ohraničené Európou, ale sme veľmi vďační všetkým krajinám, kde nás fanúšici skutočne nakopnú 🙂

Budúcnosť

Neuvažovali ste niekedy o natočení albumu s orchestrom? K vašej muzike by sa niečo podobné hodilo.

Chris Bay: Rád by som, ale financie hovoria nie. Nie je to zlý nápad, ale preferujem trávenie času písaním nových songov s mojou kapelou.

Ako bude podľa teba vyzerať svetová metalová scéna a kapela Freedom Call o desať rokov?

Chris Bay: V živote zažívame vzostupy a pády. Taktiež v priebehu desiatich rokov budú existovať heavy metalový fanúšici, metalové kapely a samozrejme aj Freedom Call! Pozrime sa optimisticky do budúcnosti a tešme sa na dobré časy Rock and Rollu 🙂

Ok ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a samozrejme teším sa na nový album. Poprosil by som ťa o krátky odkaz pre čitateľov môjho webu.

Chris Bay:  Ďakujem za podporu a zaujímavé otázky.

Zdravím všetkých priaznivcov a heavy metalových maniakov na Slovensku. Nemôžeme sa dočkať, až príde čas predstaviť náš nový album. Po fantastickej show pred pár rokmi je čas vrátiť sa späť:)
Cheerz!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://open.spotify.com/artist/55RDuy7cQW2Dqrcz3Jjl6F

Foto Chris: https://lnk.sk/dit4, Foto kapela: Andreas Hofmann, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Za pomoc pri preklade ďakujem Kissacke a Lesnému Trollovi (jednemu s polsených žijucích Trollov 🙂 )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *