Slovanský kríž – Podsvetie

Slovanský kríž Podsvetie coverSlovanský kríž je slovenská undergroundová skupina zo Zvolena.  Nedá sa konkrétne pomenovať štýl, kombinujú viacero žánrov (od punku cez folk, bigbeat, rock až po metal).

Základnými hodnotami kapely sú jednoduchosť (v ktorej býva niekedy najväčšia sila a krása), údernosť a priamočiarosť. Kvôli názvu skupiny, ktorý si ľudia zle vysvetľujú, sa o skupine šíria rôzne klebety, ktoré zaraďujú skupinu do extrémneho prúdu. Po vypočutí si textov ale každý zistí, že tieto reči nie sú pravdivé.

Názov sa dá vysvetliť rôzne, nielen „Slovanský kríž“ ako symbol Slovanov, ale taktiež vo význame „mať s niekým kríž“, čím boli myslení hajlujúci Slovania na futbalových štadiónoch.

Skupina Slovanský kríž vznikla oficiálne v roku 2009, avšak všetky posty boli obsadené až po vydaní prvého albumu. Na prvom albume, zakladateľovi a spevákovi Rasťovi pomohli hostia zo skupín Náhodní známi a Mäso.

Rasťo sa začínal venovať hudbe tak, že skladal songy na žúrky alebo chaty, neskôr zostavil aj túto kapelu, čím sa mu určite splnil sen. Prvý album mal surový, až metalový zvuk. Druhý bol taký punkový, vďaka akordeónu išiel až do folku.

Aktuálny tretí album, ktorý vyšiel 6.4.2012,  je omnoho rôznorodejší, pôsobí vyzretejšie a dospelejšie. Asi zatiaľ najväčší úspech je účasť na Under Tartaros feste v Banskej Bystrici v roku 2011. Kapela koncertuje najčastejšie v kluboch a krčmách vo svojom regióne, t.j. vo Zvolene, na Kováčovej a v Banskej Bystrici.

Témami skladieb sú nielen vlastenectvo, ale aj skladby proti vojne, komunizmu, fašizmu, odpor voči politickej scéne, či skladby z každodenného života alebo rôzne krčmové recesistické úlety.

Príprava najnovšieho albumu Podsvetie trvala dva roky, doska obsahuje osem skladieb. Začiatok albumu je pre kapelu netypicky pozvoľný, prvé dve skladby Hmla a Astrálny svet sú pomalšie a majú zaujímavú atmosféru. Nasleduje rýchly bigbít Slovanská zem – skladba, ktorá každého presvedčí o názorovom smerovaní kapely.

Album Slovanského kríža by nemohol byť bez ich tradičnej alkoholickej témy, v poradí štvrtou skladbou je Pekný večer, na ktorého konci sa určite väčšina poslucháčov poriadne schuti zasmeje. Nasledujú už rezkejšie a tvrdšie skladby, Zelená míľa a titulná pieseň Podsvetie, čo je typická punková „odrhovačka“. Existuje aj živé video tejto skladby vo folk-metalovom prevedení.

Zdalo sa mi, že kapela bude smerovať na tomto albume práve sem, čo sa nestalo, nakoľko ju opustil akordeonista Jany. Táto verzia skladby nie je hudobne nepodobná kapelám Korpiklaani či Alestorm. Táto skladba má taktiež aj „elektro verziu“, ktorú prerobil gitarista Slavo vo svojom sólovom projekte Jedenn.

Siedma skladba Kapitán Red je pre mňa dosť veľkým sklamaním, nakoľko sa mi dosť nápadne podobá na skladbu č.2, Astrálny svet. Posledná skladba Katyn je zameraná proti komunizmu, je tvrdá a ide až do metalu, niečo na štýl Konfliktu. Album celkovo ma veľmi potešil. Skladby sú oproti predchádzajúcim albumom svieže, nápadité. Potešia síce krátke, ale pekné sólové vyhrávky.

Cítiť, že chlapi sa s tým pohrali a dali do toho maximum, čo treba oceniť. Veľký posun vpred urobil aj spevák Rasťo po textovej stránke. Určite by som tento album odporučil niekomu, kto si chce pustiť niečo čisto undergroundové, jednoduché, priamočiare a úderné. Všetky tri albumy sú k dispozícii na stiahnutie na ich profile www.bandzone.cz/slovanskykriz .

Lineup:

  • Rasťo Belička – sólový spev a basová gitara
  • Slavo Lipták – sólová gitara
  • Jano Turkota – rytmická a doprovodná gitara
  • Miro Krét – bicie nástroje

Tracklist:

  1. Hmla – 3:46
  2. Astrálny svet – 3:43
  3. Slovanská zem – 3:31
  4. Pekný večer – 2:53
  5. Zelená míľa – 2:39
  6. Podsvetie – 3:33
  7. Kapitán Red – 3:35
  8. Katyn – 4:07

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *