Strygon – Whitechapel

Strygon Whitechapel coverStrygon je slovenská heavy metalová formácia z Bratislavy, snaží sa hrať klasický heavy metal hlavne po vzore starej americkej školy z osemdesiatych rokov. Vznikli v roku 2006. Zakladateľom a otcom tejto myšlienky je barytónový spevák Harvey.

Kapela spočiatku hrávala hlavne v DK Dúbravka a v Aligator Rock Pube a snažila sa prezentovať heavy metal „prašivým“ undergroundovým štýlom. Poznávacím znamením sú spevákova maska a gumený strigôňsky nos. Vďaka neskorším zmenám v zostave kapela začala fungovať s profesionálnejším prístupom.

Fínsky basák

Po ľudskej stránke Strygon posunul dopredu najmä fínsky bubeník Harri, po hudobnej zasa výborní muzikanti – basák Rado (ex: Agharta, Radix, Amalthea…) a klávesista Slepo (ex: Radix, Palo Drapák band, Otto Weiter, Amalthea…). Nová zostava vytvorila výborný kolektív, čoho výsledok je debutový album Whitechapel.

Strygon sa postupne stal veľmi obľúbenou undergroundovou formáciou v Bratislave. Zatiaľ najväčší úspech je odohranie dvoch koncertov vo Fínsku.

Album Whitechapel vyšiel 12.11.2011 a krstil sa v bratislavskom klube British Rock Stars. Obsahuje 9 skladieb, z čoho je jedno intro a jeden bonus. Nahrával sa v Emotion Factory Studio v Bratislave, o zvuk sa postaral Maroš Plávka.

História a mytológia

Hlavnými témami sú egyptská história a mytológia, iné historické udalosti a kritika kresťanstva. V úvode albumu znie orchestrálne intro s dramatickou atmosférou, na ktoré plynule nadväzuje druhá stopa, skladba Kde si. Táto pieseň ostro kritizuje križiacke výpravy a iné udalosti, kedy sa cirkev v mene Boha chcela iba obohatiť.

Pieseň je písaná formou monológu, prihovárania sa k Bohu či vidí skutky, ktoré jeho „služobníci“ spáchali v jeho mene. Nasleduje rýchla skladba Vojna strojov, pojednávajúca o bezcitných vojakoch a ľuďoch, ktorí ubližujú všetkým bezbranným navôkol  bez akýchkoľvek výčitiek svedomia.

Ďalšia Bosoriek noc prinesie síce pomalšie tempo, ale zato temnú atmosféru. Je to jedna z prvých skladieb kapely, pre skalných fanúšikov taká spomienka na ten „starý prašivý“ Strygon.

Epická skladba Paradoxný svet a rýchlovka Ahmose sú podľa mňa vrcholom celého albumu. Paradoxný svet je o kresťanoch – fanatikoch, ktorí kážu druhým vodu a sami pijú víno. Poslucháča do tejto témy uvedie podarené intro – recitácia básne, na ktorú samotná pieseň nadväzuje.

Ahmose je historický song o staroegyptskom faraónovi menom Ahmose I.. Tento panovník ako prvý použil v bitke konský povoz, vďaka čomu sa mu podarilo poraziť Hyksósov. Založil Novú ríšu, najvýznamnejšie obdobie starovekého Egypta. Táto pieseň po hudobnej stránke ide až do power metalu a klávesy tu hrajú sťa symfonický orchester.

Ďalšou skladbou v poradí je Whitechapel. V tejto londýnskej štvrti v minulosti vyčíňal nechválne známy vrah Jack Rozparovač, ktorý tu zabil 5 prostitútok. Oficiálne poslednou skladbou je Anubis, asi najžiadanejšia skladba od fanúšikov.

Ide o postavu z egyptskej mytológie. Bol to boh mŕtvych, zosnulých vyprevádzal zo záhrobia a doprevádzal ich bohu Usirisovi. Bol zobrazovaný ako muž s hlavou šakala. Ako bonus sa na albume nachádza smutná pieseň venovaná hokejistom, ktorí neprežili na palube lietadla yak-42 ruského tímu Jaroslavľ.

Konečný verdikt

Album vytvára kompaktný celok, je vcelku rôznorodý a myslím, že každý si na ňom môže nájsť to svoje. Je síce dosť krátky, ale na druhej strane si ho poslucháč môže vypočuť „na jeden hlt“. Čo by som však albumu vytkol, je dosť slabý zvuk bicích.

Na demáči bol zvuk omnoho surovejší, hutnejší a myslím si, že s takýmto zvukom by viaceré skladby mohli znieť lepšie a naplno by tak bol využitý ich potenciál. Suverénne najviac sa to týka Vojny strojov, ale aj iných. Napriek tomu je však album podľa mňa podarený a páni sa za svoju prvotinu vôbec nemusia hanbiť.

Lineup:  

  • Michal Harvey Havran – sólový spev
  • Matúš Matt Považaj – sólová gitara
  • Peter Seki Sekanina – rytmická gitara
  • Harald Harri Markkanen – bicie nástroje
  • Radoslav Nedbálek – basová gitara
  • Martin Slepo Školiak – klávesové nástroje

Tracklist:

  1. Intro
  2. Kde si?
  3. Vojna strojov
  4. Bosoriek noc
  5. Paradoxný svet
  6. Ahmose
  7. Whitechapel
  8. Anubis
  9. Ostanú v nás (bonus)

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: ArtBeat

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/STRYGON-Heavy-Metal-56404348278/
https://bandzone.cz/strygon/

Hodnotenie:4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *