Turbo – Žár

Turbo Žár coverMožno sa pýtate čo na stránke s názvom “Metalmania-Magazín” robí recenzia na českú pop rockovú legendu Turbo a ich nový album Žár? Ja myslím že kategória pop rock je  pre Turbo veľmi úzka. V ich diskografii nájdeme pop rockové prvé tri platne, ale aj trojicu albumových hard rockových klenotov Hráč, 88 a Parta.

Po albume Parta síce opäť bolo možné hovoriť dlhú dobu o pop rocku, ale nová nahrávka Žár má jednoznačne najbližšie k poctivému melodickému hard rocku amerického strihu. Navyše výkony muzikantov sú odjakživa v tejto kapele skrz naskrz metalové.

V dobe najväčšej slávy vďaka geniálnemu, dnes už bohužiaľ nebohému Riškovi Kybicovi, ktorého som mala možnosť aj osobne poznať a dnes vďaka výbornému Miroslavovi Chrástkovi z legendárnej, mnou milovanej metalovej kapely MacBeth.

Keď si CD pustíte tak Vás hneď po krásnom, v Amerike navrhnutom obale, očarí fantastický moderný rockový zvuk a od prvej skladby Mléčna dráha sa výborne bavíte. Jediným problémovým miestom by som nazvala záverečnú pieseň One Day v angličtine, kde to skutočne škrípe (kvôli tej ,,vidieckej angličtine”).

Album obsahuje neuveriteľné hity v podobe skladieb Mléčná dráha, Vrať se do snú, Žár, ale aj nadupané rockové piesne ako Pekelná žízeň, Královná ledu. Skladba Fantom Vám možno trocha pripomenie posledné nahrávky Bon Jovi a v 1000 přání si zas prídu na svoja fanúškovia ranných Whitesnake.

Celá platňa je podľa mňa to najvýdatnejšie čo Turbo vydali nie len od Kybicovej smrti, ale až od albumu Parta vôbec. Ak by ste s kapelou prišli do styku prvý krát a poznali len sračkový megahit Hráč, tak by som Vám ich nový album priblížila nejakým veľmi nepostačujúcim prirovnaním k posledným nahrávkam Scorpions, Bon Jovi, Def Leppard. Pre mňa plný počet bodov.

Lineup:

  • Miroslav Chrástka – kytara, zpěv
  • Jiří Lang – bicí, zpěv
  • Martin Laul – klávesy, programování, zpěv
  • Petr “Bob” Šťastný – basa, zpěv

Tracklist:

  1. Mléčná dráha
  2. Žár
  3. Ďábel
  4. Vrať se do snů
  5. Titanic
  6. Pekelná žízeň
  7. Fantom
  8. Slzy
  9. 1000 přání
  10. Lovci těl
  11. Královna ledu
  12. Oheň a síra
  13. One Day

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Warner Music

Youtube ukážka:

Linky:
http://turbo-rock.cz/
https://www.facebook.com/groups/188862315558319
https://bandzone.cz/rockturbo/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *