D.M.C. – Murderous Power

D.M.C. Murderous coverVojnová tematika je nekonečnou studňou námetov pre umelcov všetkých kategórií a hudobníci v nej takisto nájdu veľa inšpirácie. Túto tematiku využíva aj nový album od českej death metalovej kapely D.M.C.. Album sa volá Murderous Power a názov jednak presne vystihuje to, čím sa vyznačuje vojna a zároveň aj to, akým spôsobom je vojna spracovaná v jednotlivých skladbách tohto albumu.

Štartujeme

Prvá skladba začne trochu rozorvaným krátkym introm so streľbou, sirénami a ostatnými zvukmi typickými pre bojový konflikt. Pokus o navodenie atmosféry je to dobrý a pre tých, ktorí si nepozrú obal, naznačuje, čím sa bude album zaoberať. Samotné intro by však mohlo byť dlhšie, viac gradovať a možno by pomohol aj plynulejší prechod do “streľby bicích a gitár”, ktorá sa rozpúta takmer okamžite.

Skladba Murderous Power, podľa ktorej je album pomenovaný, pre mňa najpresvedčivejšie vyjadruje bojovú akciu tak, ako je to možné v metalovej hudbe s klasickou zostavou (gitara, basa, bicie, spev) dosiahnúť.

Zásadný moment

Melodicky sa mi najviac páčila päťka na albume Come on and fight, ktorá v sebe skrýva výborné riffy, meniace sa tempo a výbornú dynamiku. Takmer plynule tým nadväzuje na predchádzajúcu pieseň a na koncertoch DMC to bude v publiku pri tejto piesni určite vrieť.

Day for my suicide opäť začína introm so zvukovými efektmi z bombardovania a streľby, kde sú podľa mňa trochu prehnané stereoefekty, ktorých účelom bolo zrejme zobraziť blízkosť vražedného vyčíňania. Skladba však veľmi pôsobivo graduje až do momentu, keď sa ozve výstrel, ktorý všetko skončí.

“Nemetalové” outro je spracované výborne a akoby zdiaľky nám ukazuje, že skončením jedného života sa ani zďaleka nekončí vojna.

Cover na záver

Album končí prerábkou piesne Cenotaph a je nutné povedať, že táto prerábka znie výborne. Hoci sám väčšinou nemám rád, ak sa kapely prezentujú prerobenými skladbami, táto vyšla výborne! Zároveň sa táto pieseň výborne hodí k albumu nielen svojou témou ale rovnako aj melodicky.

Celkovo je album Murderous Power veľmi dobre zvukovo zvládnutý (okrem malých výhrad k intrám niektorých piesní), gitara znie presne tak, ako má pri tomto štýle znieť. Bicie sa miestami zdajú trochu “vzadu”, ale celkovo to skladbám neškodí a znie to veľmi dobre. Rovnako oceňujem aj spev, ktorý je prakticky bezchybný. Hlas spevákov znie zdravo agresívne a pritom je bez problémov možné porozumieť tomu, čo spievajú.

Skladby majú skôr kratšiu stopáž (väčšinou menej ako tri minúty) a to je potrebné oceniť, pretože v najlepšom treba prestať a tieto piesne rozhodne nestihnú poslucháčov nudiť. Na konci každej z nich som si želal, aby trvala ešte aspoň chvíľku.

Konečný verdikt

Tým, ktorí majú radi death metal, tento album vrelo odporúčam a garantujem, že po skončení posledného kúska si ho radi pustia odznovu.

Lineup:

  • Quatchud – Basa, spev
  • Nagard – Gitary
  • Jan Flegin Kracal – Basa
  • Carlos – Bicie

Tracklist:

  1. I’m a Protector
  2. Grave of Ideals
  3. Subversive of Dreams
  4. Murderous Power
  5. Come on and Fight
  6. Cursed
  7. Day for my Suicide
  8. Outro
  9. Cenotaph

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Pařát Magazine

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/deathmoshcore/
https://bandzone.cz/dmc/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *