Ota Hereš (Alkehol, Törr) – ,,Rozchod byl tak logickým vyústěním dané situace.“

Ota Hereš Ahoj Oťas! Ako sa máš?

Ota Hereš: V rámci možností a věku celkem dobře. Díky za optání 🙂

Nedávno ste v Törr spravili obrovskú zmenu. Henych je vonku. Ako k tomu došlo a nedalo sa tomu zabrániť?

Ota Hereš: Poslední rok před jeho odchodem jsem si Radek a já s Vlastou nerozuměli a to jak v konceptu kapely tak v názorech na nový repertoár. Rozchod byl tak logickým vyústěním dané situace.

Nemali s tým fanúškovia problém? Ja sa Ti priznám, že áno. Pre mňa je Torr vlastne Henych. On to Ťahal v dobrom i zlom.

Ota Hereš: Musim říct, že překvapivě ani neměli. A nebo jsme to alespoň v nějaký velký míře nezaznamenali. Samozřejmě ortodoxní fandové Vlasty nám psali, že už to nebude ono a že už Törr poslouchat nebudou ale jak říkám nebylo jich mnoho.

Počul si Henych 666?

Ota Hereš: Ano, slyšel.Škoda,že tam není víc vlastních skladeb

Törr si založil ak sa nemálim v 1975 roku. Ako prebiehal ten vývoj až k black metalu?

Ota Hereš: Törr jsem založil v roce 1977 ata cesta až do roku 1986,kdy jsme se potkali s Vlastou  byla celkem dlouhá a během níž se stala spousta věcí,vystřídalo se hodně hudebníků ať již známých tak méně a kapela dosáhla i mnoha úspěchů. Ale to je na dlouhý povídání. V historii Törru na web stránkách je to popsaný.

torr 2012

Sledoval si ich kariéru aj bez teba na tých piatich albumoch?

Ota Hereš: Jo,jo sledoval,hrál jsem v tu dobu ze začátku v Kryptoru a pak v Alkeholu a občas jsme se i koncertně potkali.Při natáčení nultého alba jsem byl  vlastně i u vstupu Izziho do Törr.

Aká bola doba legendárneho dema Kladivo na čarodejnice? Cítili ste, že tvoríte niečo nadčasové? Aké boli ohlasy?

Ota Hereš: Začali jsme dělat muziku o které jsme věděli,že jí tady nikdo nehraje a samozřejmě jsme byli velice zvědaví jak to dopadne. No a dopadlo to nadmíru dobře. 🙂

 Myslíš, že sa niekedy vráti ešte doba keď sa bude rockovým a metalovým kapelám dýchať ľahšie?

Ota Hereš: No jasně,ta doba tady už je. Každej si může dělat co chce –je jen otázkou kolik lidí to bude zajímat….

Po Tvojom odchode si nastúpil do ďalšej legendy sado thrashových  Kryptor. Ako spomínaš na tú dobu? Pre mňa je dvojica albumov Time 4 Crime a Greedpeace taký malý zázrak.

Ota Hereš: Hrozně moc klukům z Kryptor za to,že mne tenkrát vzali děkuju. Kapela tenkrát jela a mě to bavilo.Nemusel jsem nastoupit někam do práce,kde by následně hrozilo,že bych mohl s muzikou i skončit. Jinak ty vzpomínaný alba jsou super.

S Kryptor ste pracovali aj ako death metalový projekt Leprocide a natočili album Consequences of infection. Čo vás viedlo k tomuto projektu?

Ota Hereš: Chtěli jsme udělat něco ještě tvrdšího. Při několika odehraných koncertech Leprocide jsme ještě pro dotvoření atmosféry promítali Tváře smrti – což jsou autentický záběry při kterých došlo k usmrcení lidí. No a musim říct,že to byl masakr .

Prečo ten pseudonym Harry? 🙂

Ota Hereš: Na tento pseudonym si už ani nevzpomínám ale pravděpodobně vznikl z mého příjmení.

Potom sa Tvoja kariéra rapídne zmenila. Nastúpila doba Alkeholu. Z môjho pohľadu ste doslova vystrelili na vrchol cez noc a veľmi úspešne funguje dodnes. Osobne mám Alkehol veľmi rada a táto ľudová zábava v tom najlepšom zmysle slova má hlavne v čechách veľkú odozvu. Ten úspech prišiel podľa teba z tohoto dôvodu a či preto že ste boli zavedené mená?

Ota Hereš: Myslim,že úspěch se jmény zakládajících členů tzn. Kuny a mne zas tak moc nesouvisel. Bylo to tim, že jsme udělali songy, který tady nikdo moc v tu dobu nedělal a trefili jsme se do vkusu spousty lidí. Natočili jsme první CD, který se rychle mezi posluchače dostalo a úspěch byl tady. 🙂

Neskor ty ako zarputilý anti-futbalista pokiaľ viem, si sa zúčastnil hitového projektu s ex-Arakainovcami Brichtom, Vondrovicom a “alkeholáckym” Bunešom s futbalovou tématikou s názvom Hattrick. Koho to bol nápad?

Ota Hereš: To byl nápad Kuny. Kuna je velkej fanda do sportu a do fotbalu zvláště a chtěl udělat nějký písničky s touto tematikou – který se samozřejmě pro Alkehol nehodili. Tak jsme ještě oslovili Aleše – taktéž velkýho fandu fotbalu – no a bylo. S Kunou jsme udělali muziku a část textů, zbytek dodal Aleš a vznikla i hymna Nechte vlajky vlát.

Ako spomínaš na Harlej? Tú kapelu mám hrozne rada a čítala som, že si odišiel kvôli reunionu Törru. Je to pravda?

Ota Hereš: Ne. Tonda s Vláďou chtěli obměnit soubor a tak jsme všichni dostali z Harleje padáka. No a zhruba ve stejnou dobu dostali padáka Izzi a Petr z Törru,tak jsem pak dostal nabídku se do Törr znovu vrátit. Jinak na časy v Harleji vzpomínám velice kladně. Byl to nádhernej kus muzikantskýho života.

Sa vráťme naspať k Törru. Potom čo natočili fantastický experiment Tanec sv. Víta, mimochodom počul si ho, si sa vrátil do zostavy….ako k tomu došlo?

Ota Hereš: Tanec jsem samozřejmě slyšel. No a k mému návratu došlo, tak jak jsem zmiňoval v předchozí odpovědi.

Vydali ste výborný Made In Hell. Ako vtedy kapela fungovala? Boli už vtedy problémy? 

Ota Hereš: Kapela byla nabitá energií. Bylo to super. Po dlouhých letech jsem se vrátil ke skládání tvrdý muziky a tak jsem se na to hodně těšil. Myslim, že je to na Made in Hell znát.

Album Torritorium bolo pre mňa jeden z vašich vrcholov, po ňom prišiel živák a rozpad. Ako vznikla aktuálna zostava? Viem, že boli dve zostavy. Prečo tá prvá po-Henychovská nevydržala?

Ota Hereš: V průběhu roku jsme s Törrem koncertovali společně s kapelou Vidock a kapela se nám líbila svojí energií. Tak jsme si na kluky pak vzpomněli a oslovili, jestli by nechtěli hrát v Törr. Bohužel se pozdějc ukázalo, že to nefunguje uplně tak jak jsme s Radkem chtěli.

Ako sa Vám hrá s Bartom? Budete hrávať aj Henychové songy?

Ota Hereš: S Bártem se nám hraje úžasně – je to skvělej muzikant a skvělej člověk – prostě paráda. Jinak co se týče skladeb který hrajeme – tak hrajem ty, které jsem v Törru zpíval vždycky já. Ty, který zpíval Vlasta – asi hraje Vlasta se svou kapelou.

Povedz niečo o novej platni Tempus Fugit! Ako si s ňou spokojný, ako vznikala a aké sú naň reakcie?

Ota Hereš: Tempus Fugit – jo to je moje dítě. Celý jsem to udělal přesně tak jak jsem chtěl a cítil. Nemusel jsem  nikoho přesvědčovat, že je to tak a tak a co mám předělat a nebo udělat jinak.Radkovi se to líbilo a tak jsme spolu dodělali aranže a natočili. Pozvali jsme si na natáčení pár kamarádů a spolu s Dodem jsme to dali dohromady. Jedním slovem pohoda. Ohlasy jsou perfekt.

Ďakujem za rozhovor, pozdravujem všetky kapely a záverečné slovo je len tvoje….

Ota Hereš: Moc bych chtěl poděkovat fandům,kteří poslouchaj a choděj na koncerty Törru a Alkeholu. Přátelé nebejt Vás –tak už tady nejsme. 🙂

Youtube ukážky:

Odkazy:
Oficiálna stránka Törr: http://www.torr.cz/
Bandzone Törr: http://bandzone.cz/torr
Oficiálna stránka Alkehol: http://www.alkehol.cz/
Facebook Alkehol: http://www.facebook.com/Alkehol?fref=ts
Bandzone Alkehol: http://bandzone.cz/alkehol

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *