Alkehol – Sudová přítažlivost

Či sa to niekomu páči alebo nie, Alkehol sa jednoducho radí medzi legendy česko-slovenskej hudobnej scény. Predsa len dlhé roky koncertujú po celej republike, hrajú na veľkých festivaloch a stále vydávajú nové albumy.

Tak ako aj túto jeseň, keď svojich fanúšikov odmenili po štvorročnom čakaní už 17. nahrávkou nesúcou názov podľa chytrej slovnej hračky Sudová přítažlivost.

Je určite obdivuhodné, že aj keď sa skupina toľké roky venuje viac menej tej istej tematike (správne, konzumácia nealko nápojov).

Stále sú schopní prísť s novými, originálnymi a aj vtipnými textami napísanými s veľkým nadhľadom. To isté platí aj v hudbe.

Počas celej diskografie sa pohybujú niekde medzi punk-rockom a „krčmovým“ rockom, pričom sa im podarilo vytvoriť jedinečnú a nezameniteľnú značku bez toho, aby vykrádali samých seba. A presne to isté je možné povedať aj o ich najnovšom albume.

V praxi tak máme možnosť počuť dovedna 13 kúskov Made by Alkehol. Rýchle pohodové, melodickejšie vypaľováky Víkend, Lihumil, kde sa textovo predviedol Protheus z Dymytry, alebo skvelá bonusovka Rockeři, kde spevácky vypomáhajú ďalšie legendy Pepa Vojtek Petr Janda.

Na druhej strane kapela vie aj riadne pritvrdiť, čo dokázala v songoch Mozkolam, alebo vynikajúcej pocte už bohužiaľ zosnulému Lemmymu z Motörhead s príznačným názvom Motorová hlava.

Samozrejme dôjde aj na pomalšie a vážnejšie veci – Nebudu žít věčně a atmosféricky Kacíři. Určite by som ešte potom rád spomenul pieseň Dneska by to šlo, konkrétne pasáž

„Všechen světa bol zmizí za hlavu, pusť si Alkehol užij si zábavu.“ Tým chlapci odpovedali zrejme všetkým neprajníkom. Totižto nezachytil som, žeby Alkehol dakedy tvrdil, že chce dávať vo svojich textoch odpovede na matematické príklady. A predsa ich dokážu napísať inteligentnejšie ako väčšina iných kapiel.

Nikdy sa nesnažili hrať progresívne a predsa produkujú hudbu o niekoľko levelov vyššie ako mnohé iné hudobné telesá v danom žánri. A koniec koncov, ide predsa hlavne o zábavu. Ak k tej zábave patrí počúvanie kvalitnej muziky, Alkehol je to práve orechové.

Svojim najnovším CD zas a znova dokázali, že tam kde sa momentálne nachádzajú sú úplným právom a zaslúžene. Nenásilný, vtipný, pohodový, a najmä kvalitný. To sú slová, ktorými sa dá popísať Sudová přítažlivost.

Ak sa aj pokúsim odosobniť ako fanúšik tak stále mi to vychádza za plný počet.

Lineup:

  • Ota Hereš – spev, gitary
  • Petr „Kuna“ Buneš – gitary, zbory
  • Jan „Bart“ Bartoš – basa, zbory
  • Radek Sladký – bicie

Hostia:

  • Protheus
  • Pepa Vojtek
  • Petr Janda

Tracklist:

  1. Víkend
  2. Máme spoustu chlastu
  3. Spalovač chlastu
  4. Sedím doma
  5. Kacíři
  6. Klikatý jsou cesty od sudu
  7. Dneska by to šlo
  8. Nebudu žít věčně
  9. Motorová hlava
  10. Mozkolam
  11. Lihumil
  12. Další rundu ještě zvládnem
  13. Rockeři (bonus)

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Warner Music

Youtube ukážka:

Linky
https://www.alkehol.cz/
https://www.facebook.com/Alkehol/
http://bandzone.cz/alkehol

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *