Marta Gabriel (Crystal Viper) – ,,Vždy ma zaujímali otázky ohľadom inkvizície…”

marta gabriel 2012Ženy v metale už niekoľko rokov majú pevné miesto. Dôkazom je aj Marta Gabriel z poľskej kapely Crystal Viper. Minulý rok vydali skvelý album Crimen Excepta a dokonca hrali aj u nás na Slovensku. Ako sa im hralo? Čo hovorí Marta na čerstvú platňu?

Zdravím Marta, ako sa máme?

Marta: Celkom dobre, ďakujem. Teraz mám veľa práce – píšem nové skladby na ďalší album, sama sa pripravujem na koncerty s Jack Starr’s Burning Starr, na ďalší rok s nimi po Európe absolvujem niekoľko show a pracujem na novej kolekcii oblečenia – Thunderball Clothing – pred troma mesiacmi som odštartovala vlastnú značku oblečenia. Žiadna šanca nudiť sa 🙂

Nedávno som objavil tvoju kapelu a poviem ti, je to jeden z najlepších heavy metalov, čo som počul. Mohla by si povedať o vás niečo viac, pre ľudí, ktorým Crystal Viper nie je moc známi?

Marta: Ďakujem, je skvelé počuť podobné slová. No, voláme sa Crystal Viper, sme z Poľska, a sme štyria heavy metalový maniaci, s týmito zbraňami v našich rukách: Andy – gitara, Tom – basgitara, Golem – Bicie a ja, Marta Gabriel – spev a gitara.

Letná sezóna

Ako hodnotíš tohtoročnú letnú sezónu? Vidím, že ste absolvovali aj niekoľko veľkých festivalov.

Marta: Bola fantastická. Navštívili sme kopu skvelých krajín ako napríklad Slovensko, Dánsko, Česko, Švajčiarsko, Španielsko, Malorku, Nemecko. Všade boli výborní ľudia a občas, keď to bolo možné, navštívili sme rôzne miesta. Bol to výborný rok pre nás, ale samozrejme chceme viac 🙂

Vedela by si sa podeliť o nejaké zábavné príhody?

Marta: V Dánsku bola celkom sranda na festivale, ktorý bol pri mori. Hrali sme naše vystúpenie s kŕdľom čajok nad našimi hlavami. Našťastie nám nenasrali na hlavy 😀

Videl som, že ste nevynechali ani naše Slovensko. Ako sa hralo?

Marta: Bolo to naše prvé vystúpenie u vás. Festival sa konal na nádhernom mieste, všetko bolo výborne zorganizované. Ľudia na Slovensku sú totálne šialení metalisti, chlapcom sa hralo fantasticky a dúfam, že sa čoskoro k vám vrátime.

Máte plány odohrať nejaké koncerty na Slovensku budúci rok?

Marta: Bolo by super hrať na Slovensku budúci rok, ale žiadne koncerty nie sú ešte teraz potvrdené. Sledujte našu stránku alebo facebookovú stránku www.facebook.com/crystalviperofficial kvôli novinkám.

Crimen Expecta

Taktiež okrem iného ste vydali v apríli aj novinku, Crimen Excepta. Ako sa naň dívaš s odstupom niekoľkých mesiacov?

Marta: Stále ho rada počúvam a keď hráme na živo alebo skúšame. Skladby z Crimen Expecta sú moje obľúbené. Myslím, že mám rada predchádzajúce albumy, ale z hĺbky srdca Crimen Expecta je môj najobľúbenejší album.

Mohla by si bližšie predstaviť myšlienku textov a podobne?

Marta: Zaujímam sa o históriu. Vždy ma zaujímali otázky ohľadom inkvizície a inšpirovala som sa nimi a knihy ako Meno ruže, Malleus Malleficarum a veľa iných – Rozhodla som sa spojiť fakty a fikciu a napísať koncepčný album o týchto veciach. Je to vážna téma, texty sú veľmi emotívne, brutálne a kruté ako je história ľudstva …..

Crimen Expecta sa javí ako príbeh o čarodejniciach, ale týka sa takmer všetkých aspektov svätej inkvizície a môže byť interpretovaný ako príbeh o tolerancii a ľudskej krutosti. Hlavnou témou je samozrejme inkvizícia, ale je tu aj niečo za oponou – intolerancia.

Svätá inkvizícia už existuje iba na historických stránkach, ale intolerancia je nadčasová. Stretávame sa s ňou každý deň. Je to tiež o zabíjaní v mene ničoho alebo v mene Boha, pretože bola negramotnosť a ľudia ktorý mali niečo dôležité povedať – vedci, objavitelia, boli tiež odsúdení na trest smrti alebo do väzenia len preto, lebo povedali niečo, čo nebolo v súlade s Bibliou ako napríklad, že Zem je guľatá a točí sa okolo slnka – to bolo kacírstvo.

Celý koncept je sakramentsky vážna vec… Chcela by som aby sa ľudia dozvedeli o tom viac.

O čom hovorí napr. text Medicus Animarum? (môj najobľúbenejší song)

Marta: Je to časť príbehu. Tento song je o mučiteľovi, čo si rozmýšľa, počas zabíjania ľudí, že prečo to robí a aký bezcitný netvor sa z neho stal. „Medicus Animarum“ znamená v latinčine doktor duší, takto nazývala cirkev mučiteľov, ktorí boli najímaní. Veľmi krutý a dramatický song. A pravdivý.

Vidím, že na albume sa objavil aj cover od kapely Vader Tyrani Pekiel. Čí to bol nápad?

Marta: Keď sme rozmýšľali o bonusom songu pre limitovanú edíciu rozhodli sme sa zvoliť niečo nezvyčajné, niečo čo ľudia neočakávajú.

Nevieme o žiadnej heavy metalovej kapele, ktorá nahrala death metalový song a vyzerá to, že sme prví. Som obrovská fanynka black metalu a death metalu, mám rada Vader a Tyrani Pekiel je moja naj skladba od nich.

Musíš vedieť, že sme nahrali ešte jednou prebratú skladbu – Night od the Demon od NWoBH hrdinov Demon a táto skladba sa objavila na limitovanej vinyl edícii Crimen Expecta.

crystal viper kapela 2012Minulosť-prítomnosť

Aké sú záľuby a záujmy členov Crystal Viper v civilnom živote?

Marta. No každý z nás svoj deň trávi v práci, ale povedala by som, že hudba je naším najväčším hobby. Samozrejme do Crystal Viper dávame veľa tvrdej práce a energie, ale hranie, tvorenie skladieb a stretávanie sa navzájom, je niečo vďaka čomu naše životy stoja za to. Ale okrem muziky? 🙂

Golem chodí do divadla a rád cestuje. Andy hrá na gitaru celý čas a verím, že je to jeho jediná zábava. Michael ma rád stolové fantasy hry a pomerne často navštevuje kino. A čo ja? 🙂 Navrhujem a šijem oblečenie pre moju vlastnú značku Thunderball Clothing. A taktiež rada cestujem a veľa čítam.

Popíš trochu poľskú scénu a miesto Crystal Viper? (koncerty, fanušíci, záujem médií a podobne).

Marta: Heavy metalová scéna nie je na tom tak zle ako pred niekoľkými rokmi, ale v porovnaní so západnou Európou je to stále nič. Ale vieš čo je najhoršie? Keď chceš ísť von, vidieť dobrú liveshow, nie je kde, iba ak chceš vidieť kapelu v pube, bez stagu a svetiel, obklopený cigaretovým dymom.

A keď niektorí promotér zoberie na seba riziko a organizuje niečo, predaj lístkov je príliš malý, prerobí a nechce organizovať ďalšie koncerty, je to čím ďalej horšie a horšie. Je to tu smutné a trochu depresívne, veľa ľudí preferuje ostať doma a sledovať YouTube ako ísť pozrieť na skutočné kapely.

Mohla by si dať nejaké typy na ďalšie zaujímavé heavy metal kapely? Predsa najviac známe kapely od vás sú skôr iného razenia (Behemoth, Vader, Pathfinder).

Marta: Som si istá, že sú tam nejaké kapely, ale myslím, že väčšinou sú v undegrounde. Občas vydajú nejaké demá a tak. Som veľkou fanúšičkou Vaderu a som veľmi rada, že sme boli schopní pozvať Petra na náš album, je to skvelý chlapík..

Taktiež mám rešpekt k Behemothu, iné kapely – môžem odporučiť Azarath, Throneum, Bloodthirst, Hell-Born sú taktiež fantastickí..

Počul som, že niektoré z poľských kapiel (Behemoth napríklad) vedeli mať problémy s katolíckou cirkvou, ktorá je u vás dosť silná. Nezažili ste aj vy podobné problémy?

Marta: Sme tak trochu šťastní, že tu v Poľsku nie sme moc známou kapelou, ale aj keď sa niečo stane, tak sa nesereme s tým, čo si ľudia o nás myslia a rozprávajú. Behemoth sú tu veľkou kapelou, tak priťahujú pozornosť médií a hlavne ľudí, ktorých záľubou je isť iným na nervy a hádzať sračky na iných. Podľa môjho názoru je dôležité robiť čo pokladáš za správne a čo chceš robiť. To, čo tu katolíci­ robia, je jednoducho­ svinstvo,­ ktoré nestojí ani za to, aby sa o tom hovorilo.­

Vidím, že hrávate po mnohých krajinách Európy. Sú nejaké plány na koncerty čo ja viem v Japonsku alebo na Americkej pôde?

Marta: Samozrejme, radi by sme hrali mimo Európy. Ale teraz nemáme zarezervované žiadne koncerty v Japonsku alebo Amerike. Dúfam, že v budúcnosti budeme mať možnosť šíriť tam našu hudbu. Dúfam, že naša agentúra už na tom pracuje. Pravda, v Japonsku, Spojených štátoch, Kanade a samozrejme aj v Južnej Amerike máme veľa fandov a priateľov.

Marta, ty na koncertoch často okrem spevu obsluhuješ aj gitaru. Ako to zvládaš?

Marta: Aktuálne hrám na gitaru v Cristal Viper už tretí rok. Samozrejme hrala som na gitaru pred tým, než som začala tvoriť a aranžovať, ale nehrala som v kapele. Zo začiatku bolo pre mňa veľmi ťažké hrať a súčasne spievať a kým som sa to naučila, strávila som veľa času cvičením.

Neuvažovali ste niekedy zaangažovať stáleho druhého gitaristu?

Marta: Crystal Viper bol vždy o štyroch. Používali sme najatého live gitaristu tak live zostava bola o piatich členoch, ale odkedy hrám na gitare sme štyria či už na pódiu alebo v štúdiu.

Aké bolí tvoje metalové začiatky? Čo ťa priviedlo k myšlienke, že teraz sa budem venovať heavy metalu?

Marta: Pravdepodobne som sa rozhodla vydať touto cestou, keď som bola 6 ročnou dieťaťom, povedala som mojím rodičom, že chcem byť hudobníčkou. O rok neskôr som bola žiačkou hudobnej školy – v triede, kde sa vyučoval klavír.

Neskôr, keď som bola teenager, objavila som metal a začala som hrať a spievať v kapelách a to bolo niečo úžasné a dôležité pre mňa. Teraz taktiež spievam a hrám na gitaru a basu. Je nádherne byť muzikantom, učíš sa každý deň, žiješ a rozvíjaš svoje schopnosti po celý život. Je to veľmi inšpirujúce.

Budúcnosť

Ty si pred pár rokmi rozbehla aj projekt Börn Again. V akom je stave?

Marta: Börn Aganin som nechala momentálne odpočívať, pretože každý z nás sa zameriava na svoje kapely. Myslím, že Born Again sa jedného dňa vráti, ale neviem kedy to bude.

Ako sa pozeráš na budúcnosť európskej metalovej scény?

Marta: Verím, že bude silnejšia, väčšia a populárnejšia. “Metal rules“, nie? 🙂

OK tak ďakujem za rozhovor, prajem všetko dobré a poprosím o nejaký ten odkaz pre slovenských „Metal Nation“

Marta: Taktiež ďakujem. Pre všetkých metal maniakov zo Slovenska. “We Are Metal Nation“ 🙂

Video ukážka:

Linky:
http://www.crystalviper.com/
https://www.facebook.com/crystalviperofficial/
https://www.instagram.com/crystalviperofficial/
https://www.youtube.com/crystalviperofficial/

Foto: Gabriel Management

Za pomoc s článkom ďakujem Bucovi a Kissacke 🙂 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *