Ex Voices of Iron Maiden (Seven, Paul Di’Anno, Blaze Bayley); 8.11.2012 – Colloseum Košice (report a rozhovory)

Pre milovníkov heavy metalu v tej najčistejšej podobe nastal 8. Novembra t. r. veľký deň, v podobe koncertu Ex Voices of Iron Maiden. Dvaja bývalí frontmani legendárnej kapely Iron Maiden spojili svoje sily v rámci spoločného turné, v ktorom nevynechali ani náš útvar zvaný Slovenská republika. Namierili si to rovno do Košíc, do tamojšieho klubu Collosseum.

Úvod

Po pár min. sa objavili na pódiu Česi Seven. Na túto kapelu som bol dosť zvedavý, keďže jednak som na nich počul obrovské chvály (hlavne na adresu ich gitaristu) a taktiež je to jediná česká kapela, ktorej sa podarilo uzavrieť zmluvu s veľkým americkým gigantom Nuclear Blast.

Svoju povesť viac menej potvrdili. Na spevákovi bolo vidieť, že do toho dával všetko a v ničom nezaostával ani gitarista a basák, ktorý nám okrem iného predviedli svoje inštrumentálne zručnosti aj tým, že si občas vymenili role. Set postavili hlavne na songách z albumu Freedom call. Nechýbala ani skladba Beznádej, ktorá bola použitá aj ako soundtrack k filmu Kajínek.

Svoju priazeň dávalo najavo aj publikum – zo začiatku ani tá účasť nebola boh vie aká, ale ako minúty pribúdali priestor pod pódiom sa napĺňal a nakoniec sa to strhlo v celkom solídnu zábavu.

seven kosice collosseum 2012

The first ex-voice of Iron Maiden

Hneď ako skončili som sa odobral  do zákulisia uloviť rozhovor. Akonáhle som sa vrátil tak, na moje prekvapenie doznievali tóny intra The Ides of March a rozbiehala sa prvá skladba Wratchild. Postupne pribúdali aj ľudia a aj keď to vyznie dosť klišovito postupne sa strhlo fakt peklo.

Známe “Maideňácke” songy spieval každý. Vyzeralo to akoby sme sa hromadne presunuli v čase do osemdesiatych rokov – zlatého veku kovovej muziky.

Kapela tentokrát zostavená z ruských hráčov ukázala to najlepšie čo v nej je a samozrejme aj Paul, ktorý napriek problémom s nohou, sa snažil aj o akú takú pohybovú show.

Sklamaním bolo pre mňa, že moje volanie po skladbe Prugatory nebolo vypočuté. Kompenzáciou bola ale pre mňa “maideňácka” hymna Phantom of the Opera. Nádhera, nebolo čo vytknúť.

The second ex-voice of Iron Maiden

Po ňom nastúpil dlho očakávaný Blaze, ktorý za doprovodu rovnakej kapely pokračoval vo výbornej show, avšak na rozdiel od jeho predchodcu, bolo toho pohybu trochu viac, behal po pódiu, podával si s každým ruku, dokonca sa natiahol aj za človekom z balkóna, ktorý sa nachádzal o ,,poschodie“ vyššie.

Jeho aktivita si odniesla aj drobnú daň, keď počas piesne Lord of the Files spadol z odposluchov. Priznám sa, že som sa aj trochu vystrašil, no Blaze sa okamžite otriasol a pokračoval ďalej vo vysokom nasadení.

Menším sklamaním pre mňa bolo to, že napriek tomu, že do skladieb dával naozaj všetko atmosféra bola o niečo menej divoká ako na jeho predchodcu. Jeho set ako obvykle pozostával z prierezu jeho diskografiou.

Zazneli veci Silicon Messiah, Watching the Night Sky a nechýbala ani The King of Metal, kde pred jej začatím nezabudol vysvetliť pravý zmysel toho songu (čo tak keby si napr. páni zo zoskupenia, ktoré si hovorí Manowar zobrali z neho príklad? 🙂 ).

Samozrejme, čo by to bol za koncert keby neodzneli hity z jeho bývalého pôsobiska v Železnej panne? Nechýbali ani Futureal, Lord of the files a taktiež doslova hymna s tematikou boja Škótov za slobodu – Clansman. Tej sa samozrejme podarilo medzi ľuďmi vyčariť výbornú atmosféru.

Záver sa tiež niesol v tomto duchu a to konkrétne v skladbe Virus. Pred touto piesňou Blaze oznámil, že po dospievaní sa vyberie medzi ľudí a kto si bude chcieť niečo od neho kúpiť, alebo sa vyfotografovať tak môže k nemu isť. Bolo jasné, že kričanie o prídavok bude odsúdené na neúspech. No musím pochváliť, že je to pekné gesto, keďže väčšina spevákov to nemá vo zvyku.

blaze bayley kosice collosseum 2012

Nakoniec by som rád poďakoval všetkým vystupujúcim aj usporiadateľom za tento nádherný heavy metalový večer. Dúfam, že niečo podobné sa čoskoro zopakuje 🙂 🙂

Rozhovory:

Lukáš Písařík Seven:

Tak Čauko Lukáš, ako sa ti dneska hralo?

Lukáš: Já sem byl hrozně překvapenej, protože tady v tem klubu sem úplně poprvé. V Košicích zpívám teda po druhé ale za Seven poprvé a ten klub je nádherne., Úžasnej zvuk. Teď, když jsme skončili, tak se mne právě ptali, jak to vypadalo. Říkal sem, že úžasnej zvuk, takže dneska fakt paradně.

Ako sa vám podarilo dostať na toto turné, kto vás oslovil?

Lukáš: Blaze Bayley spolupracoval s Honzou, kytaristou Seven už před lety, takže tam ta spolupráce vznikla už tenkrát a vlastně vloni, někdy, mam pocit na podzim, jsme jeli do Ruska, taký právě s tímhle programem, jako regulérní předkapela, a tenkrát se řeklo, že kdyby se to líbilo, tak by jsme mohli potom udělat společné turné, jako je právě tudleto.

Já sem rád, že se to povedlo a doufám, že lidí to příjmou. Takže tahle to vzniklo. Na popud toho loňského turné, které se povedlo, se udělalo tohle další.

Spolupráca s Nuclear Blast

Minulý rok sa vám podarila veľká vec, ako prvej (a zatiaľ aj jedinej ak mam správne info) kapele s českej scény, zmluva z americkým Gigantom Nuclear Blast. Ako hodnotíte tu spoluprácu?

Lukáš: Tak tam je hlavně velký, jak si už říkal, úspěch, že se nám to vůbec povedlo. Velký dík patří Viktoru Smolskímu, který byl náš producent a který se tam za nás jako přimluvil, ale samozřejmě si myslím, že kdyby ta deska byla špatná, takže by to stejně nepomohlo a co se týče spolupráce, předalo se spousta desek, jsme hrozně rádi, že vlastně začínající česká kapela, dá se říct, je takhle venku a prodala taková čísla.

Já bych teď kecal, kdybych řekl přesný počet, ale je to v řádech tisíců, což je vlastně strašně jako fajn, takže to nás těší.

Takže asi ta spolupráce funguje 🙂

Črtajú sa už nejaké rysy nového albumu?

Lukáš: Každý má v hlavě nějaké své věci. Honza má spoustu rifů, já mám také melodie. Ještě jsme se nesešli, aby jsme začali něco dělat, protože tam tomu dává trošku to Nuclear Blast. My si desku můžeme natočit, ale pokud to oni nevydají tak je to smůla. Takže až přijde echo z Německa, že by jsme mohli natočit další desku, tak určitě budeme na tom makat, ta příprava už bude rychlá potom.

Vždycky každej muzikant má v hlavě spoustu věcí a už zase v šuplíku máme spoustu tého, co se nevešlo třeba na tu desku Freedom Call. Já si myslím že připravené věci jako takové ještě nejsou, ale ty nápady už sú.

Chystané koncerty

Kde bude ešte možné tento rok vidieť Seven?

Lukáš: To bude spousta míst. protože  toto turné končíme v Praze 12.11. a zítra jsme v Pelhřimově, pozítří v Pardubicích, popozítří ve Zlíne a pak v Praze, jak sem říkal. Pak si dáme 3 dni volno a pojedeme na turné s Doro Pesch určitě dalších dvacet koncertů. Můžete se podívat na stránky http://www.sevencz.cz/ a tam je to napísané, protože já jsem hlava děravá 🙂

Ok tak ďakujem za skvele vystúpenie a skvelú atmosféru a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Lukáš: Takže určitě se podívejte na stránky, je to www.sevencz.cz a tam najdete všechny informace, anebo na facebooku, myspace, bandzone všude jsme, všude jsme se nacpali a hlavně děkujeme fanouškům na Slovensku, bylo to úžasný, úžasný klub a doufám, že se brzy setkáme.

Blaze Bayley

Zdravím Blaze, aké je to opäť na Slovensku?

Blaze: Nádherne, skutočné mám rád Slovensko. Je to už po druhý raz v Collosseu a bol to nádherný koncert. Mal som už u vás niekoľko nádherných zážitkov a fanúšici sú neuveriteľní. Dúfam, že Slovensko bude zahrnuté do všetkých mojich tour v budúcnosti.

Kde všade bude pokračovať prebiehajúce turné?

Blaze: Austrália, Nórsko, Taliansko, Švédsko a Faerské ostrovy boli doteraz potvrdené. Dátumy si môžeš pozrieť na www.blazebayley.net.

Turné

Oproti koncertu na začiatku roka, tento krát je s tebou aj Paul. Kto bol iniciátorom myšlienky spoločného turné?

Blaze: Ruský promotér mal tento nápad. Spolu sme hrali na niekoľkých festivaloch a koncertoch v rovnakom čase, ale nikdy sme nemali spoločnú kapelu alebo setlist, ktorý teraz hrávame. Začalo to vo februári a bolo to lepšie a lepšie, keď sme si zvykli na to, ako pracuje každý z nás.

Zdá sa, že je to niečo, z čoho majú fanúšikovia skutočne radosť, vidieť dvoch spevákov a počuť klasické skladby. Skutočne ma to bavilo robiť takto a som rád, že to bolo úspešné. Dúfam, že takto budem schopný pokračovať aj v rámci mojej solo kariéry.

Ty si oproti minulému albumu pomerne radikálne obmenil zostavu. Prečo?

Blaze: Už nebudem pracovať v rámci normálnej kapely. Som sólo umelec, takže teraz zakaždým nachádzam hudobníkov, s ktorými chcem pracovať, skúsiť vytvoriť album a vyraziť s nimi na turné a toto sa mení pri každom novom albume.

Ako si bol spokojný s členmi kapely?

Blaze: Kapela, s ktorou sme na turné s Paulom je absolútne skvelá. Rozumieme si veľmi dobre po hudobnej stránke a skutočne si vychutnávam koncerty, ktoré robíme s týmito chlapmi.

A čo akustické turné. Mohol by si povedať niečo viac?

Blaze: Som z toho veľmi nadšený. Pracujem na takomto EP s Thomasom Zwijsenom. Hrávame v malých areáloch a mali sme aj niekoľko podujatí v “intímnej” atmosfére v Európe a taktiež aj v Južnej Afrike.

Wolfsbane

Ty si tento rok vydal aj album s tvojou kapelou Wolfsbane. Ako si s ním spokojný?

Blaze: Veľmi spokojný, veľmi ma potešil. Je to niečo odlišné oproti tomu, čo som robil v poslednej dobe a dopadlo to dobre. Je to prirodzený album, nič nasilu. Nové piesne znejú naživo veľmi dobre popri starých.

Stíhaš v pohode aj Wolfsbane aj svoje sólo aktivity?

Blaze: Skúšam si vyčleniť nejaký čas bokom pre Wolfsbane. Každý z nás je veľmi zaneprázdnený a robíme, čo môžeme, aby sme si našli termín, v ktorom sa zídeme spolu.

Osobné otázky

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Blaze: Recepčná hala v hoteli o 11tej, nasadnúť do dodávky a viezť sa 5 hodín na koncert. Absolvovať zvukovú skúšku, zdriemnuť si, dať si šálku kávy, koncertovať, rozdať podpisy pre fanúšikov, navečerať sa, návrat do hotela a pozerať nejakú detektívku na mojom laptope.

A teraz ak dovolíš dve otázky ohľadom Iron Maiden: Aké máš v súčasnosti vzťahy s členmi IM?

Blaze: Stále sme priateľmi, no nevídame sa často ani spolu moc nekomunikujeme pretože sme všetci zaneprázdnení hudbou.

Ak by niekedy bola možnosť vystúpiť na ich koncerte ako hosť prial by si to?

Blaze: Jasne

Mohol by si povedať dačo o plánoch na ďalší rok?

Blaze: V prvej polovici roku spravím akustické turné so špeciálnymi aranžmánmi mojich skladieb spolu s Thomasom Zwijsenom. Taktiež budem vystupovať s Paulom Di’Annom a možno dva týždne aj s Wolfsbane. Taktiež budem hosťovať na nejakých albumoch, keď budem mať čas.

Ok tak ďakujem za skvele vystúpenie a skvelú atmosféru a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Blaze: Ďakujem veľmi pekne za vašu podporu, a za to, že ste posledné koncerty spravili nezabudnuteľnými. Bolo to skutočne fantastické a nemôžem sa dočkať, kedy vás znova uvidím. Dúfam, že to bude už na akustickom koncerte 23. marca v Dolnom Kubíne.

Autorom fotografii je Matej Polák (ktorému posielam veľké Ď 🙂 )

Taktiež ďakujem Lesnému Trollovi za pomoc pri rozhovore s Blazom a Jarke Vicianovej za konečnú úpravu 🙂

 

One thought on “Ex Voices of Iron Maiden (Seven, Paul Di’Anno, Blaze Bayley); 8.11.2012 – Colloseum Košice (report a rozhovory)”

  1. Nezabudnutelní večer plný skvelej perfektnej užastnej Muziky z dvoma pre mňa obrovskými legendami. Okrem toho že Blazea vídam pomerne často som strašne rád že som videl v podstate spoluzakladaťela Iron maiden Paula diana . Bola to neuveritelna čest vidiet na vlastne oči a podať si ruku s človekom ktorý hral pred 35 rokmi s harrisom na jednom podiu prowlera a podobne . 🙂 Doteraz nezabudnutelní večer . /,,/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *