ExArgema – Velká Morava

exargema velka morava coverVydanie albumu Velká Morava od zoskupenia ExArgema považujem za zlomovú udalosť na českej metalovej scéne.

Ako názov napovedá, ide o bývalých členov legendárnej kapely Argema.

Krátko k histórii. Argema vznikla 1982 a patrila k prvým kapelám vo vtedajšom Československu, ktoré sa tu snažili hrať heavy-metal britského strihu.

Dosahovali veľké úspechy a v istom období jazdili po republike s koncertným programom Veľká Morava, ktorý mal obrovský úspech. Dôsledkom toho bolo začatie nahrávania debutového albumu.

Bohužiaľ napriek tomu, že v tej dobe sa u nás už šírili Gorbačové idey, komunistická moc bola stále silná a na poslednú chvíľu sa postarala o zákaz vydania daného albumu. Kapela potom vymenila členov a postupne sa odvrátila od svojej heavy metalovej cesty k melodickému rocku (v súčasnosti pop rocku v štýle No Name).

Znovusformovanie kapely

Bývalým členom to ale nedalo a pred pár rokmi sa dali znovu dokopy pod názvom ExArgema a začali znovu koncertovať a taktiež nahrávať (niekde som zachytil, že k tomu ich dokopali ich ženy) svoj “opus magnum“ o danom štátnom útvare.

Zlomový okamžik nastal tento rok a album konečne po 20. rokoch uzrel svetlo sveta a konečne si môžeme vychutnať prechádzku dejinami Moravy (aj keď skladby v podstate nie sú popisom skutočných udalostí).

Obsah albumu

Oproti minulosti je im pridaný modernejší sound, ale základná kostra skladieb a ich sem tam až “maideňácka“ melodika a občas aj typicke “maideňacké“ zvraty rytmu ostali zachované.

Ale myslím, že nejedná sa tu o vykrádanie, ale skôr o inšpiráciu (v začiatkoch hrávane covery “Železnej panny“ zanechali svoju stopu). Ďalšou zmenou je iný spevák – Zbyňka Horáka zvaného „Bobor“ vystriedal bývalý člen Titanicu – Bronislav Mikulinec (a navyše na samotnom CD pribudli k nemu aj nejaké tie vokalistky).

Samozrejme ako cela kapela, aj on si zaslúži za svoj výkon pochvalu. Keď vám Bronislav  bude spievať :

,, Poslední zpráva o Moravě zní, těžký rok 906. Znavený národ byl rozmeten v prach, drtí nás cizáků pěst. Tříští se na části, není to sen nesvornost přináší pád. Svou vlastní blbostí ztrácíme zem, hradiště mohla tu stát“…

alebo o Rastislavovi –  ,,Trýzněný tam na dně vězení, znovu prožívá své sny. Ohněm, oči smyslu zbaveny, počítá poslední dny. Již více nespatří svou milovanou zem. Svatopluk snad jednou pochopí, až bude knížetem“,

tak budete jednoducho celou bytosťou vtiahnutí do deja.

Výhradu by som mal azda len k tomu, že gitarové sóla pôsobia akosi šablónovito – vždy je to schéma sólo – doprovodná gitara. Privítal by som nejaké tie zdvojené sóla do budúcnosti. Ale je to len drobnosť.

Bonusy

Taktiež tu nájdete aj dva songy, ktoré sa na pôvodnom projekte nenachádzali. A to Smutný nářek bojovníka s folkovým soundom a dynamická heavy metalová skladba Hrdost, ktorá je akýmsi rozlúčením z albumom (úryvok textu ,,Máš hrdost v srdci svém, Moravu znáš. Nauč své syny chrabrými být…“).

Takto vyzerá správny heavy metalový album spievaný česky. Celkové vyznenie týchto songov, výborné texty z toho robia jednoducho kandidáta na album roka. Aj keď nie každý bude so mnou súhlasiť, myslím si, že keby nedošlo k jeho zákazu tak Radegast a Plní energie od Citronu by mali veľkého konkurenta.

Konečný verdikt

Som zvedavý, čím nás páni prekvapia v ďalších rokoch (osobne by som bol najviac zvedavý na skladby, ktoré vznikli ešte pred moravským obdobím).

Lineup:

  • Bronislav Mikulinec – spev
  • Slávek Borovička – gitary, zbory
  • Pavel Hulata – gitary
  • Pepa Holomáč – basgitara, zbory
  • Igor Mokroš – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Poslední moravan
  3. Kníže Rostislav
  4. Příchod věrozvěstů
  5. Amulet
  6. Ztracená síla
  7. Moravská svatba
  8. Pověst o prutech
  9. Sny o hrdinech
  10. Bojovník vkleče
  11. Pád velké Moravy
  12. Smutný nářek
  13. Hrdost

Bonus:

  • Intro (videoklip)

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://bandzone.cz/_91241/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *