Galadriel – The 7th Queen Enthroned

Galadriel The 7 coverGaladriel je už dobre známa kapela, u ktorej má platiť, že rokmi dozrieva ako dobré víno. Kapela sa pohybuje na hudobnej scéne od roku 1995 a odvtedy prešla toľkými personálnymi zmenami, že v tom majú prehľad zrejme už iba oni sami.

The 7th Queen Enthroned je ich siedmy radový album a svetlo sveta uzrel iba pred pár týždňami. Smerovanie kapely načrtol už predchádzajúci album, ktorý však bol vydaný už pred 5 rokmi. Subjektívne sa mi zdá, že na novom albume ešte trošku pridali v tempe, zvuk sa akoby zjednodušil a dominujú mu ostré gitary.

Skvelé skladby

Hneď úvodná pieseň Evilution nás preberie z akejkoľvek letargie a prinúti sústrediť sa na to, čo sa bude diať ďalej. Myslím, že táto pieseň sa veľmi vydarila. Po nej nasleduje trochu zvláštne intro, ktoré uvádza skladbu Crucifixion DeLuxe. Tá je trochu pomalšia, čo jej neuberá samozrejme na kvalite, až na to, že klávesy majú trochu divný zvuk.

V rovnakom duchu pokračuje aj ďalšia skladba, postupne však pridáva na otáčkach a ku koncu je už celkom slušne rozbehnutá. Štvorka na albume This World Is War je veľmi vydarená, dynamická, akurát práve pri nej sa intro nehodí vôbec. Našťastie trvá iba pár sekúnd, takže sa to dá zvládnuť.

Hoci je celkovo album pomerne vyrovnaný, najviac sa mi páčila päťka – The Last Time. Posledné dve piesne (7. a 8.) majú tendenciu trošku zvoľniť tempo po predchádzajúcich rýchlejších skladbách.

Mužský a ženský vokál

Celkovo by som rád vyzdvihol najmä gitary a mužský vokál, ktoré určujú to, aký zanechajú jednotlivé piesne dojem. Ženský vokál a ostatné nástroje neurazia, ale ani ničím extra nezaujmú. To je však zrejme údel štýlu, ktorým sa Galadriel prezentuje ako celok.

Kritiku si dovolím k intrám niektorých piesní. Neuškodilo by, keby boli hlavne lepšie nahraté, v niektorých prípadoch znejú na môj vkus dosť neurčito a až škaredo. Neviem, či išlo o zámer, ale postupne mi to začínalo trochu vadiť.

Mne by sa viac páčilo jedno “epickejšie” intro na začiatku albumu a potom už použiť intro iba v najnutnejších prípadoch a tak, aby zvyšok skladby na neho priamo nadväzoval.

Konečný verdikt

Novinka od Galadriel má zmysel a stojí za vypočutie. Nebolo by zlé podporiť jej vydanie zo strany kapely aspoň zopár koncertmi. Albumu The 7th Queen Enthroned dávam 4 body.

Lineup:

  • Dodo Datel – spev, basgitara
  • Soňa Witch Kozáková – spev
  • Tomax Gabris – gitara
  • Jan Ivan – bicie

Tracklist:

  1. Evilution
  2. Crucifixion DeLuxe
  3. Still Not Dead Enough
  4. This World Is War
  5. The Last Time
  6. Labyrinth
  7. Mother Is Dying
  8. Eosphorus

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Gothoom Productions

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.galadriel.sk/
https://www.facebook.com/GaladrielSK
http://bandzone.cz/galadriel
https://myspace.com/galadrielsk

Hodnotenie: 4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *