Empire – Show

Česká kapela Empire funguje na českej metalovej scéne už nejaký ten čas a tento rok bol pre kapelu významný špeciálnym spôsobom. Podarilo sa im vydať už tretie CD, ktoré dostalo názov Show.

Bohužiaľ bubeník Aleš Zimolka tesne pred vydaním tohto albumu zomrel. Nepodarilo sa mu vypočuť záverečný mix albumu.

V profile má kapela uvedené, že jej zvuk sa točí okolo hard rockového štýlu 80 rokov, avšak v modernom kabáte. A charakterizuje ju vysoký hlas speváka Radka Kuruca a bluesová duša talianskeho gitaristu Daria Sapienza, ktorý bol zároveň aj producentom danej nahrávky a postaral sa taktiež o všetky aranžmány.

Hneď ako vložíte CD do prehrávača, tak po intre s názvom Backstage sa na vás vyvalí prvá trojica skladieb Show, Rock je náš business a Čas. Musím povedať, že zo začiatku som im nevedel prísť na chuť, pripadali mi akési nevýrazné. Ale postupom času som im pomaly prišiel na chuť.

Prvá začne pekne zvoľna a spoznáte v nej najväčšie poklady kapely. Musím povedať, že poznám veľa výškarov ale taký hlas ako má spevák Radek už som dávno nepočul. Okrem veľmi príjemnej farby si myslím, že je aj pomerne originálny a nesnaží sa nikoho kopírovať.

Taktiež tam nájdete veľmi pekné gitarové sólo. Ďalšia je zaujímavou oslavou štýlu, ktorý hrá daná kapela a poviem vám, že vďaka jej chytľavosti by som si ju vedel predstaviť znieť z veľkých pódií. Dúfam, že ju kapela pri svojich živých vystúpeniach nevynecháva. Tretia mi z nich príde ako najslabšia aj keď musím pochváliť pekný melodický motív v refréne.

Ale po tomto spomalení prídu na rad skladby, ktoré predstavujú o niečo rezkejšiu tvár kapely. Prvou z nich je Svobodný – tá sa po pár sekundách rozbehne v pekne rezké tempo. Myslím si, že takáto tvár kapele svedčí najlepšie.

V šestke Kraska z temnot sa opäť dočkáme spomalenia. Oproti vyššie zmienenej piesni Čas sa táto podľa mňa pánom z Empire viac vydarila – zrejme to bude o niečo lepšou melódiou a tiež podľa mňa tu Radek o niečo lepšie spieva.

Nasledovať budú strednotempové Skok a Volej, o ktorých si myslím to isté čo u dvojky. Podľa mňa majú veľkú šancu zaujať fans na živo a dúfam, že sú pevnou súčasťou koncertných setov kapely.

Nasledujúca Mirabel je podľa mňa krásnou ukážkou, ako má vyzerať krásna rocková balada. Pekný text, melódia a nádherný spev s peknou farbou hlasu – kombinácia, ktorá zafungovala viac než dobre. U mňa jeden z vrcholov albumu. Ďábelska hra je zas skladba, ktorú zdobí najkrajšie gitarové sólo albumu a celkovo sa jedná o poctiví hard rock Empire strihu.

Na záver tu máme také „kvázi outro“ – skladbu z opery Giacoma Pucciniho ale nechápem, prečo iba v inštrumentálnej verzii. Myslím, že so spevom by to bolo oveľa krajšie.

Máme tu jednu z najlepších novodobých hard rockových českých kapiel. Aj keď vás album na prvé počutie nezaujme odporúčam mu dať čas a verím, že si ho zamilujete. V najbližšom čase budete mať možnosť prečítať aj rozhovor so spevákom Radkom Kurucom.

Lineup:

  • Radek Kurc – Spev
  • Dario Sapienza – Gitara
  • Michal Žďánský – Basa
  • Petr “PetrOff” Maliňák – Klávesy
  • Aleš Zimolka (R.I.P.) – Bicie

Tracklist:

  1. Backstage
  2. Show!
  3. Rock je náš byznys
  4. Čas
  5. Svobodný
  6. Kraska z temnot
  7. Skok
  8. Volej
  9. Mirabel
  10. Ďábelská hra
  11. Nessun dorma

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: VJM,s.r.o.

Youtube ukážka:

Linky:
https://bandzone.cz/empire

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *