Fogalord – A Legend to Believe In

Fogalord A Legend coverAko vieme talianska melodická metalová scéna ma v taliansku dlhu tradíciu, ktorú reprezentujú kapely ako napríklad oba Rhapsody (of Fire aj Luca´s Turilli), Domine, Secret Sphere… Minulý rok ju obohatila aj pomerne nová kapela Fogalord.

Toto zoskupenie je podľa encyklopédie aktívne od roku 2007 a jeho členovia s výnimkou gitaristu Stefano Paolini sú aktívni aj v bande Synthphonia Suprema.

Debut A Legend to Believe In vydali v októbri vo vydavateľstve Limb Music GmbH. Zo začiatku som mal menšie obavy, či dané zoskupenie nebude hlavne o kopírovaní slávnejších kolegov. Nakoniec som zistil, že napriek tomu, že kapela hráva takisto epický power metal tak ide na to vlastnou cestou.

Po tajuplnom intre vás do CD uvedie At the Gates of The Silen Storm. Tu krásne vidno ako sa dokázala zaujímavo chytiť melodickej muziky. Väčšina skladieb je hlavne o gitarách a o dynamickom rytme vďaka ktorému sa určite nebudete nudiť.

Spevák v sebe neskrýva poklady ako napr. Fabio Lione a podobne, ale aj tak odvádza výbornú prácu. Menšou chybou podľa mňa je pomerne malé využívanie zborov a možno by aj tej majestátnosti nezaškodilo trochu viac.Myslím si, že by sa hodili hlavne k refrénom ako pri skladbe v poradí štyri The Fog Lord, kde okrem iného Danielovi sekunduje taktiež príjemný ženský hlas.

Chlapci nám tiež ukážu, že sú aj milovníkmi stredovekých hudobných motívov a to konkrétne v piesni The Scream of the Thunder. Kto má rad veci ako Vilage of Drawers od ich kolegov z Rhapsody of Fire tak myslím, že si ju určite zamiluje.Mojím najväčším favoritom je titulná A Legend To Belive In, ktorá okrem energie ma aj najchytľavejší a najzapamätateľnejší refrén s celého cd. Tu sa okrem speváka zapojí aj o čosi viac hlasov, ale myslím, žeby sa to dalo spraviť o niečo výraznejšie.

Osmička A Day of Fire mi príde ako najslabšia s celého CD. Mám pocit, že skladba ako taká obsahuje pomerne dosť malo melódie aj napriek tomu, že sa to snážia zachrániť hlavne v sóle.

V balade Our Last Nighfall sa prvýkrát ukážu zborové spevy v celej svojej kráse, ako som už písal kapela ich mohla použiť vo väčšej miere. V jedenástke sa vydáme na pochod, za doprovodu gajdového motívu, aby sme došli až na koniec albumu Of War and Resusection. Veľkolepý záver albumu v podobe dlhej, predlhej epickej skladby, kde nám chlapci naplno ukážu v čom sú dobrí. Majestátny príbeh, ktorému nechýba melódia, striedanie rytmov a konečne tu zapoja aj zborové spevy tak ako sa sluší a patrí.

Pokiaľ ste milovníkmi dobrého, melodického metalu toto dielo sa vám bude určite páčiť. Verím, že na nejakom ďalšom počine kapela trochu viac pridá na pompéznosti a dramatickosti a taktiež, že budeme častejšie počuť aj zborové spevy.

,, High in the sky the Fog Lord destroys his enemies Down on the earth the Fog Lord destroys Everything that stands in his way Hail to the Lord… The Fog Lord!“ (Refrén skladby The Fog Lord)

Lineup:

  • Daniele Bisi – Spev, Klávesy
  • Stefano Paolini – Gitary
  • Lorenzo Costi – Basgitara
  • Francesco Zanarelli – Bicie

Tracklist:

  1. Follow the Fog
  2. At the Gates of the Silent Storm
  3. Black Era (Instrumental)
  4. The Fog Lord
  5. Scream of the Thunder
  6. A Legend to Believe In
  7. A Day of Fire
  8. Our Last Nightfall
  9. Strength of the Hopeless
  10. The March of the Grey Army
  11. Of War and Resurrection

Vydavateľstvo: Limb Music GmbH

Rok vydania: 2012

Linky:
http://www.fogalord.com/
https://www.facebook.com/Fogalord
https://www.youtube.com/user/fogalord

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *