Kapriola – E.G.O.

E.G.O_150x101Na túto kapelu som natrafil nedávno, pri listovaní na bandzone.cz. Keďže patrím medzi milovníkov hard rockového štýlu a mám rad aj persóny ako napr. Suzi Quatro tak ma potešila info, že sa jedná o čisto ženskú kapelu hrajúcu tento štýl. Podľa info, čo zverejnili k tomuto albumu, tak album E.G.O. je ich druhým počinom, napriek tomu, že ako sami hovoria na scéne Moravskoslezkého kraja sa pohybujú už 10 rokov.

Na CD nájdete 10 skladieb, plus 4 bonusy. Napriek tomu, že som očakával klasickejší hard rockový štýl, musím povedať, že kto očakáva niečo v štýle kapiel ako Girlschool, Vixen, resp. Doro, ostane sklamaný. Kapela sa chopila rock/metalového štýlu, trochu experimentálnejšou cestou. Dôraz dávajú hlavne na tvrdé gitarové riffy, ktoré sú hlavným poznávacím znamením albumu. To spoznáte hneď v  skladbe zvanej Love song. Ako by povedali bratia Česi „Holky se s tím jednoducho neperú“, ale hneď na úvod do vás vypustia veľkú porciu tvrdých riffov v peknom šľapavom tempe. Po nej bude nasledovať inštrumentálna Ghost Attack, kde budeme počuť jednu z hlavných noviniek albumu – zapojenie folkových nástrojov. Musím povedať, že spojenie Karpioly a folku funguje nadmieru dokonale .

Po pomerne temne ladenej skladbe Je to v nás, ktorá zaujme pekným kontrastom medzi jemným začiatkom a neskorším tvrdým riffovaním v strede príde na rad Zrcadlo prázdne. Tú by som označil, za jasný vrchol albumu a koncertnú tutovku. Výborný text a chytľavý rytmus, ju k tomu jasne predurčuje. Po niekoľkých dobrých veciach ako Upíři nevěsta, Dobrodruh a Ve smyškách čas, postavených podobne ako úvodne veci na tvrdých rifoch (a navyše u väčšiny z nich nájdete aj spomínane folkové prvky), nasleduje aj skladba číslo deväť Chvění. Hudobná zložka je síce zvládnutá viac ako na výbornú (mierne mi evokuje tzv. psycho hard rock akí hrajú napr. slovenskí Grexabat). Ale ten text? No neviem, oproti textu ako v tom Zrcadle mi to príde ako krok vedľa.

CD zakončia dve songy Padám a jsem a Zas je mi fajn. Prvá ma zaujala o niečo viac. Podobne ako iné, je postavená na spojení tvrdých gitár, ktoré dopĺňajú husle. Druhá je o niečo jemnejšia a má toho folku o trochu viac.

Bonusy sú zaujímavým doplnkom albumu, hlavne pomalšia skladba Břidlové ze dna alebo záverečná balada Poslední nepřítel. Verím, že takisto poteší aj folková sranda Paguiny, príbeh popisujúci ako vyzerá, keď niekto objaví lásku k husliam.

Ak hľadáte album, kde budete neustále objavovať jeho skryté zákutia tak CD Ego je pre vás tou správnou voľbou. Ak vás na prvý krát nezaujme, tak odporúčam dať mu viacero šancí a určite, čím viac ho budete počúvať, tým viac si ho zamilujete.

Lineup:

  • Marqui – spev
  • Dona Michelle – Gitary, Spev, Doprovodný spev, husle
  • Bassbarelle – Basgitara, klávesové nástroje
  • Mercy – Bicie

Tracklist:

  1. Love song
  2. ghost attack
  3. Je to v nás
  4. Zrcadlo prázdné
  5. Upíří nevěsta
  6. Dobrodruh.
  7. Intermezzo
  8. Ve smyškách času.mp3
  9. Chvění.mp3
  10. Padám a jsem
  11. Zas je mi fajn

Bonusy:

  • Břídilové ze dna
  • Poslední nepřítel
  • Pagunini
  • REMIX Břídilové ze dna

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Samovydanie

Hodnotenie: 5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *