Iron Maiden (Praha, Eden, 28. Červenec 2013)

Mnoho z Vás jistě postřehlo, že anglická heavy metalová legenda Iron Maiden měla letošní rok turné, jehož zastávkou byl i koncert v Praze. Pražský Eden (Stadion Slavie) navštívili tito ďáblové 28. července tohoto roku. Jak už to uprostřed léta bývá, bylo hrozné horko. Ve dvě jsem byla už v Praze a v sedm začínali hrát předskokani. Poblíž žádná pořádná hospoda a dávat za pivo u stadionu 50Kč, se mi fakt nechtělo – nejblíž bylo Tesco. Tesco bylo naprosto zahlceno metalisty, ale došla piva v mražácích a kdo by si kupoval teplá piva, když bylo šílené horko? Nasi, tedy mě, napadlo vzít piva a strčit je k mraženému hrášku. 🙂 Vedro nepřestávalo a po nedobrovolném vykoupání se ve fontáně, jsem se konečně rozhodla dojít do stadionu.

Pro ČR naprosto typické, že na předskokany byl poloprádzný stadion. Hráli však vcelku dobře a energicky. Hlas měl zpěvák ostrý jako břitva a snažil se (neúspěšně) lidi rozezpívat. Voodoo Six předvedli fajnovou show, jakmile však dohráli, začalo pršet. Pořadatelé začali vytírat podium, ale déšť neustával, zpoždění narůstalo, a tak se muselo začít.

Ozvala se dlouho očekávaná nástupní písnička Doctor, doctor a show se rozpoutala. Zahajovalo se úžasnou Moonchild. Turné bylo věnováno legendární show z ’88. Podrobný setlist najdete na konci článku. Bouře ještě přituhovala a objevovaly se blesky, které ještě umocňovali atmosféru. I sám Bruce se k tomu vyjádřil: „Fuck this bullshit, fuck the rain!“ První tóny 2 Minutes to Midnight doprovázel blesk, klikatící se přes celý stadion. Samotné peklo nás přišlo do Eden arény podpořit. Brucův řev se rozléhal pravou a v kotli to vřelo. Zážitek z Fear of the Dark, kterou zpíval celý stadion, vám nic nenahradí. Vše zakončili přídavkem a loučili se písní Montyho Pythona. Nechyběli ani ohňivé efekty a Brucovo: „Scream for your God“ vás prostě dostane do kolen.

Všem, kteří si tuto událost nechali ujít, doporučuji si na ně příště určitě udělat čas 🙂

Setlist:

    1. Doctor Doctor (intro)
    2. Moonchild
    3. Can I Play with Madness
    4. The Prisoner
    5. Minutes to Midnight
    6. Afraid to Shoot Strangers
    7. The Trooper
    8. The Number of the Beast
    9. Phantom of the Opera
    10. Run to the Hills
    11. Wasted Years
    12. Seventh Son of a Seventh Son
    13. The Clairvoyant
    14. Fear of the Dark
    15. Iron Maiden

Přídavek:

  1. Churchill’s Speech
  2. Aces High
  3. The Evil That Men Do
  4. Running Free
  5. Always Look on the Bright Side of Life (Monty Python song)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *