Castaway – Choices & Patterns

Castaway Choices coverSlovenská undergroundová formácia Castaway prišla po dlhých siedmich rokoch s novým albumom. Volá sa Choices & Patterns a je to ich druhý album.

Oproti prvej doske Over the Drowning Water, kapela opustila  metalové vody. V Choices & Patterns ide žánrovo skôr o progrock, miestami až psychedelický rock, s decentnými metalovými prvkami.

V nahrávke je dobre počuť všetky nástroje, objavuje sa tu veľa inštrumentálnych náladových pasáží. Tie tichšie vo mne evokujú akúsi nostalgiu a rozjímanie, dostáva tu veľa priestoru basová gitara a tiež akustický klavír.

Hlasnejšie vo mne zas vyvolávajú až určitý tranz. Najviac na mňa zapôsobila psychedelická pasáž na záver albumu, v poslednej skladbe Patterns.

Metal?

Metalu je tu poskromne, ale sem-tam sa prudké tempo, dvojkopy alebo rýchle gitarové sóla vyskytnú. Pomocnú ruku k dielu priložilo aj viac hostí. Z najzaujímavejších nástrojov spomeniem sitar, v skladbe Seduction C(o)urse a saxofón v Awakening the Aimless / Ritual Dance a Until the Summer’s Gone.

Inštrumentálne úseky vo viacerých skladbách vhodne rytmizujú perkusie. Celé to albumu dodáva zvláštnu atmosféru. Tento počin sa rodil počas dlhšieho obdobia, preto cítiť pestrosť a hudobnú prepracovanosť.

Texty

Texty sú tu tiež veľmi podstatné. Ide o celok, ktorého témou sú filozofické úvahy o živote a zamýšľanie sa nad sebou samým. Po premene z dieťaťa na dospelého človek postupne zisťuje, že život nie je taký jednoduchý ako sa nazdával. Treba sa postaviť na vlastné nohy, robiť závažné rozhodnutia a niesť za ne dôsledky.

S rastúcim vekom pribúdajú aj rôzne zdravotné problémy a nie je príjemné, keď si to človek uvedomuje a premýšľa nad tým. Nič nie je také ako predtým. Je však iba na nás, či zostaneme na jednom bode a budeme sa tým stále trápiť alebo vezmeme do rúk pevné opraty a budeme žiť život naplno.
Tento album je veľmi náročný na počúvanie. Treba si ho pozorne vypočuť viackrát a zvyknúť si naň. Preto ho fanúšikom, ktorí majú radi iba „pesničkové“ skladby, neodporúčam. Tí by isto tvrdili, že je to strojová muzika bez emócií, no podľa mňa opak je pravdou.

Verdikt

Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a podľa môjho názoru len mnohými posluchmi možno postupom času poodkrývať všetky tajomstvá tohto albumu. Ja som od toho ešte ďaleko, no s každým vypočutím sa mi začína páčiť :-). Ako zaujímavosť ešte spomeniem krásny a nezvyčajný papierový obal. Myslím si, že kúpa tejto dosky je určite dobrá voľba. 😉

Lineup:

  • Marián Petranin “Mayo” – spev
  • Matúš Hanus – rytmická gitara
  • Peter Bulík – sólová gitara, vokály
  • Andrej Kutiš – klávesy, vokály
  • Jozef Graus “Yogi” – basová gitara
  • Ján Kovár – bicie

Tracklist:

  1. Virgin Soil… 82 Billion Traces Lost
  2. The Heaviest Burden
  3. Counting the Stones
  4. Seduction C(o)urse
  5. Distorted Perfection
  6. Awakening the Aimless / Ritual Dance
  7. Until the Summer’s Gone
  8. In Statu Viae
  9. Choices
  10. Patterns

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Ampl records

Youtube ukážka:

http://www.castaway.sk/
https://www.facebook.com/castawayband
 http://bandzone.cz/castaway

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *