Bruno Machetka (Remains of Force) – ,,Remains of Force je teď aktuálně sice ve fázi hledání zpěváka…“

Bruno Machetka 2013Remains of Force su dôkazom, že česká scéna je nesmierne bohatá a ma svetu čo ponúknuť. Kapele sa podaril skvelý album a taktiež niekoľko koncertov – napríklad aj v Poľsku a Nemecku. Bohužiaľ po počiatočných úspechoch prišla rana, odchod speváka Majkla. Gitarista Bruno Matchetka:

Tak zdravím Bruno, poďme hneď z ostra. Ako sa napríklad môže stať, že kapela vydá skvelý album, taktiež absolvuje množstvo koncertov (Poľsko, Nemecko) a nakoniec príde rána, odíde spevák?

Bruno Matchetka: Majkl už měl delší dobu v hlavě myšlenky, že by chtěl zkusit něco jiného, zkusit začít znovu. A nemyslím tím jen v hudbě, ale celkově… Jelikož začátkem nahrávání naší nové desky přišla koncertní pauza, tak tím přišlo i frustrující období, kdy člověk pořád jen maká, ale výsledek je v nedohlednu.

Tím pádem jeho myšlenky začaly mít jasný obrys a po křtu, který proběhl v červnu, jsme si sedli, promluvili si a dohodli jsme se na tom, že bude pro obě strany lepší, tuto spolupráci ukončit.

Mohol by si povedať, že čo presne chcel skúsiť?

Bruno Matchetka: Majkl se delší dobu rozhodoval nad možností přestěhovat se na dobu neurčitou do Anglie a k tomuto rozhodnutí mu dle mého názoru dopomohla ta koncertní pauza a také, zcela upřímně to, že s mými názory a s mým stylem vedení kapely Majkl v některých případech nesouhlasil. Já mu tímto samozřejmě přeji hodně štěstí jak v životě v Anglii, tak v dalším hudebním fungování a moc si vážím toho, že jsme se rozešli v dobrém a zůstali jsme přáteli.

Ako pokračuje hľadanie jeho náhrady?

Bruno Matchetka: No, abych řekl pravdu, tak to nejde úplně podle našich představ. Měli jsme už pár zájemců a někteří z nich byli doopravdy výborní a jiní méně. Byli zpěváci, které bychom z hlediska kvality vokálu brali všemi deseti, ale nesedli bychom si jako lidi. Byli zpěváci, se kterými jsme si perfektně sedli jako lidi, byli výborní zpěváci, ale nedali by náš zápřah z hlediska času.

Aktuálně máme dva adepty, které zkoušíme a z nich snad už vybereme. Můžu jen říct, že to vypadá velmi nadějně, zbytek si necháme, jako překvapení. Každopádně mě těší, že jsem v cílové rovince, i když to trvalo bohužel dýl, než jsme čekali.

Tak samozrejme prajem, aby sa to podarilo  Ako trávia členovia Remains of Force dni bez frontmana? Cvičíte, pripravujete ďalšie skladby?

Bruno Matchetka: Remains of Force je teď aktuálně sice ve fázi hledání zpěváka, ale rozhodně není ve fázi vegetativní a jsem za to moc rád. Zkoušíme stejně pravidelně jako předtím a když už zrovna nemáme na  zkoušce potenciálního zpěváka, pracujeme na nových skladbách. Aktuálně máme hotové dva nové songy, které jsou myslím hodně dobré a pracujeme na třetí skladbě, takže rozhodně nezahálíme

Album Rising Mind

Mohol by si trochu predstaviť vaše aktuálne CD Rising Mind?

Bruno Matchetka: Naše aktuální album Raising Mind má podle ohlasů fanoušků poměrně úspěch. Bohužel nyní nejsme schopni tento potenciál využít díky tomu, že jsme bez zpěváka, ale to jsme probírali v otázkách předtím. Tato deska obsahuje 12 skladeb a je to vlastně průřez naší dosavadní tvorbou.

Nahrávali jsme ve studiu Lara v Kunštátě, na což máme super vzpomínky. Aktuálně chystáme RAISING MIND TOUR 2014, kdy bychom měli odehrát přibližně 30 koncertů napříč českou republikou, ale i na Slovensku, v Polsku, Německu a Rakousku. Kdy to celé začne, záleží však jen na tom, kdy bude nový zpěvák. Byli bychom velmi rádi, kdybychom naše třetí narozeniny v lednu oslavili koncertem v nové sestavě.

Mňa osobne najviac zaujali hlavne gitarové motívy a melódie (napríklad pieseň Remains of Force). Kto je ich autorom?

Bruno Matchetka: Díky za pochvalu. Skladby, jako celek, samozřejmě děláme celá kapela, ale pokud tě zrovna v tomto případě zaujala kytarová sekce, tak to je práce mě a Vojty, našeho sólového kytaristy.

Mohol by si zhruba priblížiť textovú stránku daného diela?

Bruno Matchetka: Konkrétně u skladby Remains of Force se jedná o přímý odkaz na to, proč jsme založil tuto kapelu. Je prostě potřeba sesbírat poslední “zbytky síly” a dokázat to, co jsi vždycky chtěl. Co se týče celého alba, jeho texty jsou ve velké většině směřovány na problematiku dnešní společnosti, že lidé si už neumí jít za svým snem a stávají se otroky systému, některé texty jsou o svobodě a nespoutanosti nebo třeba to, že není ostuda spadnout, ale nevstát.

Angličtina-čeština?

Otázka, ktorá v poslednom čase u mňa znie často. Čo si myslíš o novej móde na českej a slovenskej metalovej scéne, vracať sa k rodnému jazyku. Môžu napríklad niekedy do budúcnosti od vás fans očakávať aj skladby v češtine?

Bruno Matchetka: To je dobrá otázka. Osobně nemám nic proti kapelám, které zpívají česky nebo slovensky. Problém je ale v tom, že je málo kapel, které umí napsat v těchto jazycích dobrej text.

Protože napsat text o tom, jak jsem si šel ráno udělat kafe a pak jsem nasedl do auto a jel jsem do práce, by zněl v angličtině možná dobře, ale v češtině rozhodně ne  My osobně nezpíváme anglicky proto, že bychom neuměli udělat dobrý texty, ale proto, že nám to dobře zní a i z hlediska potenciálních úspěchů v zahraničí je čeština nebo slovenština bohužel nereálná.

Jasne… Ja zástavám názor, že nie je na škodu spraviť aj par textov v rodnom jazyku, ale aj angličtina by mala mať u pod. kapiel miesto… Aj keď podobne ako ty nie som proti spevu v rodnej reči.

Bruno Matchetka: To máš určitě pravdu. Nechtěl jsem tímto říct, že jsou kapely, které zpívají česky nebo slovensky, odsouzeny předem k zániku. Jen si myslím, že to budou mít rozhodně těžší.

Remains of Force 2013

Minulosť

Čo ťa  priviedlo na muzikantskú dráhu?

Bruno Matchetka: Holky 🙂 Ne, vážně, na úplném začátku to tak bylo. Když mi bylo nějakých 15 let, chodil jsem s jednou holkou, která mi řekla, že se jí strašně líbí kluci, co hrají na kytaru. Tak jsem si druhej den koupil kytaru a začal jsem se učit. Najednou mě to ale začalo bavit čím dál více a po půl roce jsem založil první kapelu a už se to vezlo.

A postupne to došlo k Remains of Force?

Bruno Matchetka: Ano. První kapela byla revival Nirvany, pak jsem odešel a znovurozjel projekt Souldice, kde jsem hrál takový melo-death/thrash, což byl teda masakr  No a pak, když jsem dostal z této kapely vyhazov, sesbíral jsem poslední zbytky sil a založil Remains of Force

Koncerty v zahraničí

A ako som vyššie spomenul, už ste mali niekoľko koncertov aj v Nemecku… Ako sa to vám podarilo. Viem, že existuje mnoho kapiel, čo by radi hrali aj v zahraničí ale majú s tým problém.

Bruno Matchetka: No, ono to je složitější… Když jsem organizoval tour na Slovensku, tak to bylo výrazně jednodušší, protože jsme přece jen bratři. Co se týče Polska, Německa i dalších možností v zahraničí, tak jsem to zkoušel všelijak, ale neúspěšně.

Pak mě jednoho dne napadlo udělat příhraniční spolupráci a přes myspace jsem oslovil hromadu kapel například z Německa nebo Polska s tím, že oni nás pozvou na koncerty k nim a já je zase pozvu na koncerty k nám. A najedou to šlo. A tím to neskončilo, tuto možnost máme otevřenou i v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a dokonce i v Japonsku nebo v Americe, ale to už je dost sci-fi

Takže ak chcú nejaké bandy od nás alebo od vás sa ukázať v zahraničí, tak si myslíš, že by v tomto spôsobe mohla byť cesta?

Bruno Matchetka: Nám se to vyplatilo, ale jestli to tak funguje globálně, nemůžu říct. Každopádně jsem teď vyzradil naše know-how doprdele

Bilancovanie

Existuje niečo, čo ťa tento rok na domácej metal scéne najviac potešilo alebo naopak? Niečo, s čoho si mal také nervy, že si mal chuť niečo rozbiť? 

Bruno Matchetka: Abych řekl pravdu, tak bych musel hodně přemýšlet, ale i tak bych asi nepřišel na nic, co by bylo pro mě osobně nějak zásadní.

Teraz ťa poprosím o taký trochu filozofický pohľad. Kam podľa teba smeruje súčasný melodický power/speed metal? Často počúvam reči o jeho vyčerpanosti a podobne.

Bruno Matchetka: Osobně si nemyslím, že možnosti power/speed jsou vyčepané. Sice je pravdou, že je v dnešní době hodně těžké složit skladbu, která neobsahuje pasáže typu “to už jsem někde slyšel”, ale tak je to podle mě v každém hudebním stylu.

Podle mě je v každém hudebním stylu stále možnost něco dokázat, jen člověk musí chtít a musí mít trpělivost! Ber to tak, že všichni metalový velikáni, kterým je nyní 60 let, nebudou hrát věčně a lidi budou chtít tuto hudbu poslouchat na živo pořád.

Presne  Tak to je všetko. Tak ďakujem za rozhovor a poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov

Bruno Matchetka: Taky děkuji za rozhovor, bavilo mě to. Co se týče odkazů, tak bude nejjednodušší tě nasměrovat na www.remainsofforce.com, kde nalezneš všechny informace o kapele, fotky, seznam koncert, aktuality a hlavně odkazy na facebook, youtube kanál či bandzone. Díky moc a budu se těšit na další slovenské tour, kde nás doufám přijdeš ty a i čtenáři podpořit 🙂

Youtube ukážka:

Odkazy:
Facebook: https://www.facebook.com/remainsofforce
Bandzone: http://bandzone.cz/remainsofforce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *