Rozhovor s Brunom Matchetkom a Razvanom Radutoiuom z Remains of Force zo dňa 18.5.2014

bruno profilovka_252x200Po  odchode speváka Majkla Čejnyho to s budúcnosťou brnenských power metalistov Remains of Force nevypadalo moc ružovo. No nedávno konečne našli za Majkla nárhadu v podobe Razvana Radutoiua z Rumunska. Teraz máte jedinečnú možnosť prečítať si rozhovor s gitaristom Brunom a samotným Razvanom 😀

No zdravím Bruno a Razvan. Prvú otázku položím tebe Bruno. Konečne sa vám podarilo nájsť nového speváka, predstav ho trochu?

Bruno: Ahoj Tome. Tak nového zpěváka jsme hledali opravdu dlouho a nemohu nepřiznat, že jsme to už chtěli vzdát.

Ale naštěstí se jsem si vzpomněl, že jsem před asi třemi lety hráli s kapelou Storytellers, která měla hodně dobrýho a charismatického zpěváka, tak jsem si na něj našel kontakt, pobavili jsme se o možnostech spolupráce, vyzkoušeli to a ono to šlapalo jedna báseň.

Prostě jsme si padlo do noty, sedl nám jak kvalitativně, tak jako člověk, takže nebylo co řešit a s radostí jsme ho přijali do kapely. Jeho jméno je Razvan Radutiou, je původně z Rumunska, ale žije už 7 let v Brně 🙂

A teraz sa spýtam Razvana. Razvan s akými pocitmi vstupuješ do Remains of Force?

Razvan: Našel jsem velmi profesionální kluky, kteří mají hodně energie se stejnou chutí k muzice a máme rádi stejnou hudbu, takže nebylo co řešit. Například cover verzi na Die, Die, My Darlin od Metaliky jsem si na zkoušce doopravdy užil.

rof

Máte už zložené nejaké nové skladby?

Bruno: Už v průběhu hledání nového zpěváka jsme skládali nové skladby, což nás hnalo dopředu, protože jsme přesvědčeni, že se nám povedly dobrý kousky a byla by škoda to nepředstavit fanouškům. Aktuálně tady máme hotové dvě sklady i se zpěvem a pracujeme na dalších dvou nových skladbách, které ladíme po stránce zpěvu.

A čo sa týka vašich starších veci, nebude mať Razvan s nimi problém?

Bruno: Ano, to je správná otázka a nyní přichází odpověď, která asi některým lidem neudělá radost, některým možná ano. Po příchodu Razvana do kapely jsme si sedli nad starými skladbami a pobavili se o tom, které jsou kvalitativně na takové úrovni, aby bylo možno s nimi dále pracovat.

Takže situace je aktuálně taková, že jsme některé staré skladby pustili k vodě a vrátíme se k nim až za nějakou dobu a pak jsme vzali některé skladby, které budeme na koncertech hrát, ale po stránce textů prošly změnami.

Neznamená to samozřejmě, že by přišel do kapely nový člen, který by rozbil vše, co jsme doteď budovali, ale prostě jsme se rozhodli, že některé věci nahradíme raději kvalitnějšími skladbami, pro nadcházející koncertní plány a ke těm dalším se vrátíme, až bude čas.

Takže možná je to pro fanoušky špatná zpráva, ale původní skladby kapely Remains of Force už v původní verzi nikdy neuslyší 🙁

Tak keď spomínaš, že budú vylepšené, tak by to podľa mňa nemalo až tak vadiť 😀 Bývalí spevák Remains of Force sa hlasovo pohyboval skôr v nižších až stredných polohách, ako to bude teraz?

Bruno: Razvanův vokál je kvalitativně na velmi vysoké úrovni, takže zvládá od hlubších a středních poloh, až po vyšší polohy, kdy jsem upřímně až zíral na jedné ze zkoušek, kam se až dokázal dostat.

Myslím si, že Razvan má velmi zajímavou barvu hlasu a jsem za to rád, protože nyní máme otevřené dveře k experimentům, které budou zajisté bavit jak nás, tak naše fanoušky.

Razvan: Já mám rád hlasitější zpěv a občas i rád zařvu, ale například growling nezvládám. Pohybuju se někde mezi Jamsem Hetfieldem a Brucem Dickinsonem, myslím si. Přijď na koncert a uvidíš 🙂

No bývam pomerne ďaleko, ale keď budete dakde bližšie, rád by som si vás pozrel :) Razvan, budeš sa teraz aj zapájať do skladateľského procesu?

Razvan: Ano, určitě. Už teď máme hotový jeden song, který jsem ještě kdysi v Rumunsku napsal já a aktuálně mám ještě rozpracované dva songy, na kterých budeme pracovat. Umím hrát na kytaru, takže je to jednodušší.

Když Vojta nebo Bruno přinesou nějaké riffy, pracujeme na nich společně. Například, když jsem přišel do kapely, kluci měli hotový jeden song, který je výborný, ale byl přesně mezi polohami, kde jsem si po vokální stránce jistý, takže jsme to upravovali. Takže taková práce je dobrá a líbí se mi.

Bruno: Plánujeme koncerty v Bratislavě a Žilině, což pro tebe zajisté bude blíže, než do Čech, tak přijď.

Kedy a kde sa chystá váš prvý spoločný koncert?

Bruno: Náš první společný koncert se chystá na nějvětším brněnském rockovém festivalu, kterým je Rockové Chrlení 2014. Jsme za to strašně rádi, protože jsme si nemohli přát lepší první koncert, než na domácí půdě a navíc na takto dobrém festivalu.

Razvan: Mám trochu obavy, protože ještě máme na čem pracovat, ale v červenci určitě budeme připraveni v dobré formě a určitě se budeme snažit ukázat našim našim fanouškům, že to bude stát za to.

Plánujete vyraziť aj niekde do zahraničia (napríklad aj do Rumunska? 😀 )

Bruno: Aktuálně jsme ve fázi, kdy řešíme termíny a organizujeme tour. V rámci této akce bychom se měli vydat jak do spourty míst v České republice, tak do Německa, Polska, Rakouska a na Slovensko. Určitě bychom se rádi v budoucnu vydali i do vzdálenějsích zemí, například do Rumunska, což by určitě udělalo Razvanovi radost, ale to je otázka spíše budoucnosti.

Razvan: Já si myslím, že by bylo možné, hrát v Rumunsku. V Temešváru, odkud pocházím, znám spoustu kapel, které by s námi mohly hrát, takže je to rozhodně možné.

Razvan, Bruna som sa pýtal v našom prvom rozhovore, spýtam sa teraz teba. Mohol by si rozpovedať svoj muzikantský príbeh, ako si sa dostal k metalovej muzike a v akých kapelách si pôsobil?

Razvan: Když jsem měl 16, měl jsem dlouhé vlasy, hodně jsem pil a umřel Kurt Cobain a to mě přivedlo k muzice. Anglicky jsme se začal učit proto, abych porozuměl textům Nirvany. Potom jsem šel na univerzitu, koupil jsem si svoji první elektrickou kytaru, kterou jsem si koupil místo toho, abych si udělal řidičský průkaz 🙂

Moje kapela na univerzitě v Temešváru byla Stone Fiction, poté jsem působil v kapel Expolde a z této kapely jsem přinesl do Remains of Force jednu ze skladeb, které aktuálně zkoušíme. Když jsem přišel do Brna, hledal jsem dobrou kapelu, ale moc to nešlo.

Po třech letech jsem potkal kytaristu kapely Storytellers, slovo dalo slovo a začali jsme spolu hrát. S touto kapelou jsme hráli 4 roky a poté jsem potkal Bruna z Remains of Force a začala spolupráce s touto kapelou.

 Mohol by si dačo porozprávať o rumunskej metal scéne?

Razvan: Metalová scéna v Rumunsku je podle mě na velmi dobré úrovni, ale mrzí mě, že jediné, co se z Rumunska dostalo do světa, jsou O-ZONE 😀 Ale moje nejoblíbenější kapela z Rumunska jsou například Celelalte Cuvinte, Phoenix nebo Cargo.

Ale teraz sa to podľa mňa už začína trochu lepšiť (som zachytil že u nás aj v čechách mala viacero koncertov Negura Bunget)

Razvan: Ano, z této kapely jsem velmi překvapený, protože dokonce i moji přátelé z Francie o této kapele mluvili. Ale jsem velmi pyšný na tuto kapelu, protože stejně jako já pocházejí z Temešváru a jsem rád, že se tito kluci dostali tak daleko. Jedná se o black metal, takže to není úplně to, co bych poslouchal. Přesto jim ale fandím !

Ok, tak to bolo všetko. Obom vám prajem všetko dobré a ako tradične poprosim vás oboch o nejake tie odkazy pre čitateľov webu Metalmania-Magazín

Bruno: Takže odkazy jsou stále stejné. Budeme moc rádi, když si nás přidáte na našem facebook profilu facebook.com/remainsofforce, další info také naleznete na webovkách remainsofforce.com . Od podzimu plánujeme koncerty napříč střední Evropou, takže budeme rádi, když se na některém z koncertů uvidíme ! Díky za rozhovor ! 🙂

Razvan: Taky děkuji za rozhovor a těšíme se na všechny 26.7.2014 na Rockovém Chrlení v Brně, kde se Vám poprvé představíme v nové sestavě.

Foto: Bruno Matchetka

Linky:
Bandzone: http://bandzone.cz/remainsofforce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *