Cradle of Filth – Manticore and other horrors

cradle of filth manticore cover

cradle of filth manticore coverManticore and other horrors je 10. štúdiový album úspešnej anglickej skupiny Cradle of Filth. Je to prvá platňa nahraná v trojčlennej zostave.

No hosťuje tu mnoho iných umelcov, ako sú vokalisti a basák Daniel James Firth.

Týmto CD sa chceli vrátiť ku svojej staršej tvorbe, čiže poukázať na silné melódie a spraviť z albumu kvázi ,,temný hardcore”.

Celé sa to začne inštrumentálkou The Unveiling of O., ktorá navodí poriadne temnú atmosféru. Musím pochváliť klavírnu časť, ktorá tam dokonale zapadá.

Po nej prichádza skladba The Abhorrent, ktorá to konečne poriadne odpáli avšak ešte ani zďaleka nie je vrcholom. Je to len taká slabšia Cradle klasika, na akú sme zvyknutí už aj z  predošlej tvorby.

Nasleduje For Your Vulgar Delectation a tá od začiatku znie ako jedna z dominánt albumu. Obsahuje punkové rify, ktoré však veľmi dobre pasujú aj do albumu kapely hrajúcej extrémny metal. Najväčší kus práce na nej odviedol gitarista Paul Allender a vďaka nemu má skladba jedinečný šmrnc. Aj bubeník Marthus sa snažil zladiť s punkovým štýlom skladby a veľmi sa mu to podarilo.

Po tomto punkovo-metalovom experimente príde na rad Illicitus, ktorá sa rovnako ako skladba Pallid Reflection zameriava na mýty o vlkolakoch a upíroch. Obidve sú priemerné a nijako z albumu nevytŕčajú.

Ich texty hovoria o žene ako je to aj v mnohých iných skladbách tejto bandy. Oni sami tvrdia, že žena je niečo výnimočné a veľmi často ženy používajú ako námet pre svoje songy (napr. Lilith immaculate, Her ghost in the fog, Nymphetamine, a mnohé ďalšie).

Manticore je často považovaná za vrchol albumu a musím priznať, že je naozaj výnimočná. Hovorí o žene, ktorá je akoby ´´krásny horor´´. Mystickú krásu premieňa na niečo strašidelné. Vyznieva ako hororová rozprávka.

Mňa však z celého MAOH  najviac oslovila Frost on her pillow, ktorá má naozaj veľký potenciál, vďaka rozprávkovému príbehu avšak samozrejme v trošku strašidelnejšom podaní. Nemôžem nespomenúť aj jej veľmi dobre spracovaný klip a taktiež veľmi dobré gitarové pásaže. Bicie samozrejme tiež nezaostávajú a magicky znie aj Daniho hlas, ktorý ešte viac podčiarkol čaro tejto piesne.

Po nej nasleduje Huge Onyx Wings Behind Despair, ktorá hneď upúta neobyčajným začiatkom. Celkovo ju hodnotím  veľmi pozitívne a myslím, že je dosť podceňovaná.

Siding with the Titans je ďalšia Cradle klasika ozvláštnená asi len klavírom a namakanými bicími. Predposledná Succumb to this nijako z albumového priemeru nevyniká azda len svojou kvázi hravosťou, ktorú získala vďaka začiatku s husľami a ženskému hlasu. Ten však nie je nijak extra výnimočný a v porovnaní s ostatnými ženskými duetmi, ktoré už má kapela  za sebou je úprimne povedané podpriemerný.

Posledná vec je inštrumentálna záležitosť s názvom Sinfonia, kde znova nádherne pôsobí klavír.

Moje hodnotenie je 3,5 a to za vydarený experiment s punkovými prvkami a naozaj výborné použitie klavíra. Avšak veľa skladieb je preceňovaných a pritom oproti minulej tvorbe COF značne zaostávajú.

Lineup:

  • Dani Filth – spev
  • Paul Allender – gitary
  • Marthus – bicie, klávesy

Hostia:

Zbory:

  • India Price
  • Janet Granger
  • Petra Stiles-Swinton
  • Anita Kilpatrick
  • Robert L. Friars
  • Daniel Oxblood
  • Joseph Kelly
  • Jasper Conway
  • Scarlet Summer
  • Jill Fallow

Ostatní:

  • Will Graney – veduci zboru, aranže
  • Lucy Atkins – ženský spev zbory
  • Daniel Firth – basgitara

Tracklist:

  1. The Unveiling of O
  2. The Abhorrent
  3. For Your Vulgar Delectation
  4. Illicitus
  5. Manticore
  6. Frost on Her Pillow
  7. Huge Onyx Wings Behind Despair
  8. Pallid Reflection
  9. Siding with the Titans
  10. Succumb to This
  11. Sinfonia

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.cradleoffilth.com/
https://www.facebook.com/cradleoffilth/?fref=ts
https://www.instagram.com/cradleoffilth/
http://www.youtube.com/user/cradleoffilthtv

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *