Freedom Call – Beyond

freedom call beyond cover

freedom call beyond coverNemeckí happy metalisti Freedom Call čoskoro opäť vydajú nový album. Tentokrát dostal názov Beyond. 

Ak mám správne info, tak kapela vyhlasovala, že sa chce vrátiť ku koreňom. Neviem či je to v ich prípade nevyhnuté (predsa je skôr lepšie, keď sa muzikanti snažia napredovať), ale ako sa hovorí – proti gustu žiaden dišputát.

Ťažko povedať, či to bolo tlakom fanúšikov alebo návratom basáka Ilkera Ersina, ktorý s nimi nahral ich prvé diela.

Beeeeeeeyond

Ďalšou zmenou sú zbory. Narozdiel od predchádzajúceho CD Land of the Crimson Dawn, kde v mnohých skladbách­­ vytvárali­­ zaujímavý­­ kontrast­­ s hlasom Chrisa, tu vytvárajú­ všetky hlasy jeden celok a kontrast­ oproti sólovému­ spevu sa takmer vytratil.­ Ďalšou zmenou je to, že Chris sa pokúša viac ísť do výšok (Knights of Taragon alebo Come on Home).

Je pravda, že som milovník výškarov (Kotipelto, Andre Matos a podobní…), ale jemu skôr svedčia stredné polohy a v nich by sa podľa mňa mal držať. Netreba zabúdať ani na nového člena, bubeníka Ramyho Aliho. Už v úvodnej Union of the Strong si môžete jeho talent naplno vychutnať.

Nájdete tam všetko, čo patrí k FC (speed metalové tempá a chytľavé hymnické piesne a podobne).  A myslím, že každý, kto miluje túto bandu, od nich práve toto čaká.

Taký človek si bude môcť kľudne ľahnúť, dať si slúchadlá, zavrieť oči a zaspievať s nimi Come on Hoooooooooome, vydať sa na Journey Into Wonderland, alebo napríklad len tak nasávať plnými dúškami pozitívnu energiu pri Follow Your Heart

Čo sa týka koncertných setlistov, tak dúfam, že sa tam objavia hlavne skladby ako Dance with the Devil (tu pekne vidno ako sa dajú zaujímavé rockové postupy spojiť s muzikou týchto pánov) alebo záverečnú Beyond Eternity. Pripomína mi trochu ich starú vec Far Away, ale je o 1000 percent lepšia a je jednou z najpozitívnejších vecí, aké kedy zložili.

Ostatné piesne sa nesú v podobnom duchu… Výhradu by som mal však k Colorus Of Freedom, mohli na nej lepšie popracovať a taktiež Edge of the Ocean. Tá pre zmenu  pripomína ich staršiu, Out of the Ruins.

Konečný verdikt

Ak patríte medzi vyznávačov pozitívneho myslenia, alebo si len tak budete chcieť oddýchnuť od osobných problémov, tak Beyond bude tou správnou voľbou. Ja osobne dúfam, že sa tento rok konečne ukážu aj v našej krásnej krajine 🙂

Lineup:

  • Chris Bay – spev, gitary
  • Lars Rettkowitz – gitary, zbory
  • Ilker Ersin – basa, zbory
  • Ramy Ali – bicie, zbory

Hostia:

  • Mitch Schmitt – zbory
  • Dr. Haag – zbory
  • Chris Stark – zbory
  • Roland Jahoda – zbory
  • Felix Piccu – zbory
  • Anne Maertens – viola

Tracklist:

  1. Union of the Strong
  2. Knights of Taragon
  3. Heart of a Warrior
  4. Come on Home
  5. Beyond
  6. Among the Shadows
  7. Edge of the Ocean
  8. Journey into Wonderland
  9. In the Rhythm of Light
  10. Dance Off the Devil
  11. Paladin
  12. Follow Your Heart
  13. Colours of Freedom
  14. Beyond Eternity

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Steamhammer

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://open.spotify.com/artist/55RDuy7cQW2Dqrcz3Jjl6F

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *