Zbieranie hudobných nosičov

Zberateľstvo je staré ako ľudstvo samo. V každej epoche sa ľudia obklopovali predmetmi, ktoré sa im páčili. S príchodom gramofónových platní sa začali objavovať prví zberatelia hudobných nosičov. Platne sa stali obľúbenými hlavne v 50. a 60. rokoch minulého storočia.

V 70. a 80. rokoch sa do popredia dostávajú audiokazety, ktoré boli v 90. rokoch vytlačené cédečkami. Nakoľko je v dnešnej dobe výroba audiokaziet a platní pomerne nákladnou záležitosťou, stávajú sa takýmto spôsobom vydávané hudobné tituly okamžite žiadanými zberateľskými artiklami.

Audiokazeta nie je vhodným médiom pre kvalitný záznam zvuku, no v dobe svojho rozmachu si získala popularitu vďaka tomu, že bola prenosná a vmestila sa do menších zariadení určených na prehrávanie, akým bol napríklad walkman. Zvuk zachytený na platni je omnoho kvalitnejší, preto niektorí interpreti vydávajú svoje nahrávky v limitovanom množstve práve na gramofónových platniach. Tieto platne sú určené predovšetkým na zberateľské účely alebo na mixovanie hudby DJ-mi 🙂

hudobné nosiče

Aj mnoho dnes už preslávených rockových a metalových skupín ako Iron Maiden, Guns and roses, či Metallica, začínalo s vydávaním prvých albumov práve na gramofónovej platni. Mnoho domácich kapiel ako Elán alebo Team plynule prešlo k vydávaniu nových albumov z platne na CD.

Súčasná doba

Niektorí interpreti, ako napríklad Richard Muller vydávajú svoje albumy popri CD nosičoch na gramofónovej platni dodnes. S príchodom prvých CD prišli aj prvé moderné PC s vypaľovacími mechanikami. Kopírovanie originálnych CD zužuje aj možnosti zberateľov získať cenný zberateľský materiál.

V dnešnej dobe – dobe sťahovania hudby z internetu zberateľstvo originálnych zvukových nosičov naberá na váhe. Dnes už totiž, oproti minulosti, pomerne iba malé percento ľudí nakupuje originálne CD. Verím, že aj mnohí z vás majú doma nejaké zaujímavé zberateľské kúsky a preto by som rád na stránke www.metalmania-magazin.eu uvítal okrem ľudí, ktorí hudbu iba počúvajú aj takých, ktorí sa venujú jej zbieraniu.

Zberateľstvo

V súvislosti so zberateľstvom by som Vám chcel predstaviť  občianske združenie Európska zberateľská spoločnosť. Toto združenie vzniklo nedávno a jeho cieľom je združovať zberateľov čohokoľvek možného aj nemožného. Ako je uvedené na ich stránke – každý zberateľ je v tomto združení vítaný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *