Grave Digger – Return of The Reaper (dvojrecenzia)

grave digger return of coverNemecká kapela Grave Digger je je jedna z najspoľahlivejších a najplodnejších skupín sveta. Ako všetci vieme, debutovali v roku 1984 s albumom Heavy Metal Breakdown. Na konte majú celkovo 17 albumov.

Novinka Return of the Reaper poteší všetkých milovníkov 80tkovej éry kapely.

Tradície

V piesňach ako Road Rage Killer a Satan´s Host cítiť príchuť NWOBHM. Je v nich počuť “cválajúce” gitary a čistý hrubý spev. Sú ako stvorené na strhnutie celej diaľnice na motorke. Mojím osobným favoritom je energická Tattoed Rider. Je to jedna z najlepších skladieb kapely, aké kedy nahrala.

Return of The Reapermi pripadá ako také uctievanie speed metalu, hoci songy Hell Funeral, Season of The Witch a Death Smiles At All Of Us prezentujú skôr power metal. Nechýba v nich retro atmosféra a sú v nich využité multi vokály, ktoré dávajú každej piesni epicky nádych.

Chybou albumu je záverečná Nothing to Believe. Nie je to zlá pieseň, ale nedosahuje úroveň ostatných trackov.

Verdikt

Vzhľadom na to, že Grave Digger už ma 17 albumov za posledných 30 rokov, tak Return of The Reaper má ,,čerstvo vzrušujúci” sound.  Ich hudba je originálna a to sa dá potvrdiť aj na tomto albume. Určite si ho zakúpte, stojí zato ! 🙂

PS: Ani ostatné songy nie sú zle, ale tie čo som spomenul v recenzii ma najviac zaujali. Určite si vypočujte aj skladby: War God, Resurrection Day, Dia de los Muertos a Grave Desecrator stoja za to 🙂

Lineup:

  • Chris Boltendahl – spev
  • Axel Ritt gitara
  • Jens Becker – basgitara
  • Stefan Arnoldbicie
  • H.P. Katzenburgklavesy

Tracklist: 

  1. “Return of the Reaper”
  2. “Hell Funeral”
  3. “War God”
  4. “Tattooed Rider”
  5. “Resurrection Day”
  6. “Season of the Witch”
  7. “Road Rage Killer”
  8. “Dia de los Muertos”
  9. “Satan’s Host”
  10. “Grave Desecrator”
  11. “Death Smiles at All of Us”
  12. “Nothing to Believe”

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.grave-digger-clan.de/
https://www.facebook.com/gravediggerofficial/
https://www.instagram.com/gravediggerband/

Hodnotenie: 5/6

Autor Twisted_johnz:

Sprevádzaná neutešeným hvizdom vetra, bičujúcim dažďom či bezútešnými tónmi umieráčika sa vracia Tá, ktorá prehráva na čierno-bielych klapkách svoj smútočný marš. Zubatá. Grave Digger a ich novinka Return of the Reaper nám prináša poctivú dávku tvrdého kovu, snažiac sa navodiť atmosféru albumu The Reaper (1993), prostredníctvom ktorého ušli hrobárovi z lopaty zabudnutia.

Verní tradíciám

Tak ako v podstate na každom albume Grave Digger, ani v tomto prípade nemožno čakať nič iné ako poctivý germánsky hevík. Tak typický trademark ako agresívny vokál Chrisa Boltendahla si nie je možné pomýliť so žiadnou inou kapelou.

Return of the Reaper je už tretím počinom, na ktorom je sekerníkom Axel Ritt, hoc jeho hra je vzdialená agresívnejším prejavom Manniho Schmidta či Uwe Lulisa, tak predvádzané záseky jasne odkazujú na surový feeling 80-tych rokov.

Po veľmi vydarenom intre, smrteľné tempo Hell Funeral a War God zvolní so skladbou Tattooed Rider. Jej rockové vyznenie, hlavne v refréne pokračuje následnou Ressurection Day, kde je opäť všetko po starom, dvojkopáky Stefana Arnolda a hutná basa Jensa Beckera ženú dopredu.

Oddych

Prvé vydýchnutie v podobe Season of the Witch, sprevádza pochodové tempo, ktoré vyúsťuje v silnom refréne – jeden z vrcholov albumu – heavy metal rulezz. Road Rage Killer a Grave Desecrator podčiarkujú skvelú formu kapely a opäť zbesilorvú našimi krkmi a driapú našimi hlasivkami.

Satan’s Host akoby z basy Mr. Kilmistera vypadol, čistý rock n roll. Cez stredno-tempový Dia De Los Muertos sa prenesieme do poslednej rýchlej jazdy Death Smiles At All Of Us, ktorá je umocnená inštrumentálnym vstupom, to všetko korunované šialenstvom v ozlomkrk sa nesúcim refrénom. Záver albumu patrí Nothing To Believe, smutnej,  ale precítenej balade.

Verdikt

Grave Digger opäť vo forme, žiadne experimenty, lepšie ako minule so záväzkom potvrdiť formu aj o dva roky.

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *