Grave Digger – Fields of Blood (dvojrecenzia)

grave digger fields of coverPripravte sa, prichádza heavy metalová oslava, 40 rokov čistej nemeckej ocele, 40 rokov kultovej ikony Grave Digger. Rok 2020 znamená slávnostné výročie jednej z najvýraznejších metalových skupín!

29. mája vydávajú páni svoj 20. štúdiový album Fields Of Blood cez Napalm Records.

Ale Fields Of Blood nie je len špeciálny výročný album. Je to aj posledná časť epickej škótskej trilógie – Tunes Of War (1996) a The Clans Will Rise Again (2010).

Scotland

Chápem, že sa pánom história Škótska, jeho mysticizmus a romantika zapáčili natoľko, že o nich napísali tri albumy. V tej krajine je námetov na sto rokov dobrej hudby. Všetky tri platne, mimochodom, patria k tomu najlepšiemu, čo kapela vytvorila.

Neviem, čím to je, ale gajdy, ktoré som nejako nemusela, sa mi v tomto prípade ozaj páčia. Normálne mám pocit, že okolo mňa pochodujú škótski bojovníci pod modrou vlajkou v kiltoch svojho klanu.

Jízda

Hudba je parádna a kapela to rozbaľuje naplno. Marcusove skvelé bicie, Axelova divoká gitara, dobre sekundujúca Jensova basovka a Chrisov drsný surový hlas vás vezmú na bojisko, a nevadí, že ste pacifista, proste tam chcete byť. Ukončenie príbehu je skrátka dokonalé.

Uznesenie

Každý, kto má rád históriu a klasický metal by si nemal nechať toto CD ujsť. Kapela ma vrátila do začiatkov heavy metalu a ja som si spomenula, prečo som sa do tohto žánru tak zamilovala, a za to veľká vďaka.

Lineup:

  • Chris Boltendahl – spev
  • Axel “Ironfinger” Ritt – gitary
  • Jens Becker – basa
  • Marcus Kniep – bicie

Hostia:

  • Noora Louhimo – spev (6)

Tracklist:

  1. The Clansman’s Journey (intro)
  2. All for the Kingdom
  3. Lions of the Sea
  4. Freedom
  5. The Heart of Scotland
  6. Thousand Tears
  7. Union of the Crown
  8. My Final Fight
  9. Gathering of the Clans
  10. Barbarian
  11. Fields of Blood
  12. Requiem for the Fallen (outro)

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo:Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.grave-digger-clan.de/
https://www.facebook.com/gravediggerofficial/
https://www.instagram.com/gravediggerband/

Hodnotenie: 5/6

Autor Thomas Kai:

Nemci Grave Digger, tento rok oslávia 40. výročie pôsobenia na svetovej heavy/power metalovej scéne. Túto udalosť sa rozhodli osláviť špeciálne – ukončiť albumovú trilógiu so škótskou tematikou (Tunes of War, The Clans Will Rise Again) . Jej záverečný diel Fields of Blood vyjde už 29. mája.

Aj keď Grave Digger v priebehu rokov často menili zostavu, dá sa povedať že na ich muziku to nemalo vplyv. Na všetkých albumoch nechýbajú skladby v strednerýchlych až rýchlych tempách a hlavne špecifický, nezameniteľný hlas Chrisa Boltendahla. To je akási ochranná známka celej kapely.

Epika

No na tomto počine nájdeme aj niečo navyše – množstvo epických piesní a keďže opäť pôjde o škótsku tematiku, k slovu sa dostanú aj typické škótske gajdy. Nebudú chýbať ani mohutné zborové spevy. To všetko robí z počúvania albumu úžasný zážitok. Okrem energických skladieb sa tu bude nachádzať aj balada Thousand Tears – duet Chrisa a speváčky Battle Beast – Noory Louhimo. Milovníkom starej tvorby Grave Digger sa pravdepodobne páčiť nebude, no môže zaujať mladších fans.

No jedna vec by sa dala vytknúť, istá prvoplánovosť v niektorých momentoch. Pri tvorbe songov sa zrejme snažili vytvoriť čo najchytľavejšie refrény. Trochu to neustrážili a tak sa im do nich dostali frázy ako „We are lions of the sea, we are sailing to be free, we are lions of the sea, what fools this mortals be“ alebo „Final fight, demons screeming in the night“.

Konečný verdikt

Napriek tomu sa novinka Grave Digger určite oplatí. A ak vás nezaujme na prvýkrát, opakované posluchy to určite napravia.

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *