Grave Digger – The Living Dead

grave digger the living coverZombie tematika si za posledné roky vydobíja stále viac a viac pozornosti. Obrovskú zásluhu má na tomto narastajúcom trende filmový priemysel a seriály, avšak hudba (metalová nevynímajúc) nijako nezaostáva. Dôkazom je aj najnovší album nemeckých veteránov Grave Digger, ktorí tento rok vydali najnovší album The Living Dead.

Je nutné dodať, že kapela sa úplným právom radí medzi legendy heavy metalu a svojej povesti nezostali nič dlžní ani na svojom najnovšom počine, o čom nás presvedčí hneď úvodná skladba Fear Of The Living Dead. Tá predstavuje to najlepšie z celej histórie heavy metalu, resp. skupiny.

Trademark

Výborné gitary, kde sú riffy značne podporené melodickými časťami, hymnické a chytľavé refrény (tu by som obzvlášť vypichol song Blade Of The Immortal), a Chrisov skvelý chrapľavý vokál. Taktiež máme možnosť počuť klávesy, ktoré sa však drvivú väčšinu času držia pekne v pozadí a dotvárajú tak finálnu kulisu.

Tento nastolený trend – chytľavý heavy metal valiaci sa v strednom tempe je typický pre 9 piesní + bonusový kúsok Glory or Grave. Zároveň by som však rád dodal aj jednu viac než sympatickú vec.

Kapela Grave Digger je ako som už niekoľkokrát spomenul legendou a mohli by stále stavať na svojom mene, vykrádať samých seba, a predkladať svojim fanúšikom rôzne variácie svojich najlepších kúskov.

Avšak album The Living Dead je jasným dôkazom toho, že skupina sa nebojí ísť s dobou a svoju tradičnú hudbu preniesť aj do „šiat“ 21. storočia. Obzvlášť sa to potom týka skladby Zombie Dance, ktorú Grave Digger nahrali spoločne s formáciou Russkaja.

Áno, čítate dobre, Russkaja. Vo výsledku tak vznikol veľmi originálny, zaujímavý song, ktorý spája tradičný heavy metal s nespútanosťou rakúskej kapely. Určite za daný krok patrí len veľká pochvala. Plus ako bonus, pre fanúšikov zombie filmov odporúčam aj klip k danej piesni.

Verdikt

Čo dodať, ako som už niekoľkokrát spomenul, Grave Digger je bezpochyby legendou. Platňa The Living Dead len potvrdzuje, že si tento status zaslúžia. Poctivý heavy metal plus ako bonus skvelý mix žánrov v spomínanej piesni Zombie Dance.

Lineup:

  • Chris Boltendahl – spev
  • Axel Ritt – gitary
  • Jens Becker – Basa
  • Marcus Kniep – klávesy
  • Stefan Arnold – bicie

Hostia:

  • Russkaja (skladba 10)
  • Andreas von Lipinski – vokály
  • Hacky Hackmann – vokály
  • Ross Thompson – vokály

Tracklist:

  1. Fear of the Living Dead
  2. Blade of the Immortal
  3. When Death Passes By
  4. Shadow of the Warrior
  5. The Power of Metal
  6. Hymn of the Damned
  7. What War Left Behind
  8. Fist in Your Face
  9. Insane Pain
  10. Zombie Dance
  11. Glory or Grave

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.grave-digger-clan.de/
https://www.facebook.com/gravediggerofficial/
https://www.instagram.com/gravediggerband/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *