ArrJam – Session One

ArrJam-Session-coverDostal sa mi do rúk album od talianskej kapely/projektu ARRJAM nazvaný Sessionone (názov skôr ako pre demo, nie ako pre album).

Toto zoskupenie vzniklo spojením bubeníka Moretti Butchera a basáka Il Daza. Dátum vzniku sa na ich stránke neuvádza. Neskôr sa k ním pridali spevák Got a gitarista Mauroman. Týmto bola zostava kompletná a mohli začať svoju púť za slávou do siene rock n’ rollu. Súsíce na začiatku, ale určite nie sú na zlej ceste.

Čo sa týka hudobnej stránky, tak to hodnotím na viac než výbornú. ArrJam rozhodne nenudia a vedia pracovať so zvratmi a miešajú rôzne štýly. Prvá skladba ALI je čisto inštrumentálna (inštrumentálnych vecí je na tejto nahrávke skoro polovica), ale hneď v druhej Highway 49 môžeme počuť aj spev. Je to príjemná pesnička na počúvanie

Potom prichádza vec Out of control. To je taký tvrdší, až prog-powerový kúsok (od 5:58 je koniec skladby a potom môžete počuť aj jej jemnejšiu časť). Celé je to pekne šťavnaté a groovy. Najväčší high light je pre mňa song, ktorý má príznačný názov VERY NICE. Tá je na Session one zastúpená v troch verziách (okrem normálnej aj orchestrálna a rádio edit). Začína peknou basovou vyhrávkou a potom tento štvorčlenný orchester rozpúta svoje besnenie, za ktoré sa nemusí hanbiť ani Beethoven. Proste parádička. V strede nám páni ešte aj trocha pritvrdia, ale žiadne power metaly tu nečakajte.

Menším prekvapením na tomto CD bude jedna báseň po taliansky, ktorá pôsobí ako psychadelický most medzi skladbami. Pre obyčajného poslucháča to bude asi niečo čomu nebude rozumieť, ale pre fajnšmekrov so znalosťou toho jazyka to bude veľké plus. Po ďalšej inštrumentálke prichádza aj povestná polobalada, pre radosť romantikom s menej romantickým názvom Smashing the wall.

K zostave: Musím uznať kvality speváka. Čistý intonačný spev, nádherné čisté výšky, pekné zafarbenie hlasu a na Taliana aj slušný spev bez prízvuku… Celé teleso si zaslúži nesmiernu pochvalu.

Rytmika šľape a nie je núdza o zvraty. Občas počujeme hard rock, ala 70s, inokedy heavy metal a niekedy nám to prechádza až do power metalu (rozumej power ala Tad Morose a nie Sonata Arctica) a taktiež je tu možné počuť aj funky. Basa nehrá len podkladový stereotyp, ale snaží sa hrať viac melodicky. To hodnotím ako veľké plus pre kapelu. Bicie sú vždy dôležitým faktorom a v tomto prípade skutočne nie je čo vytknúť. To isté môžem povedať aj o gitaristovi.

ArrJam je jednoducho zoskupenie talentovaných hudobníkov, ktorí vedia čo hrajú, vedia čo robia a robia to fakt dobre. Po kilách trápnych gýčových progpower metalových kapiel, čo som počul posledné roky je táto banda svetlá lastovička z krajiny pizze, špagiet a dobrého vína.

A ako vraví profesor Birchenmayer vo Fantozzim, “škoda, že si nedáš”, ale tentoraz iba tvoja škoda milý poslucháč, iba tvoja… 🙂

Vypočuť, podporiť a kúpiť 🙂

Lineup:

  • Got – Spev
  • Mauroman – Gitara
  • Il Daz – Basgitara
  • Moretti butcher – bicie

Tracklist:

  1. Ali
  2. Highway 49
  3. Out of Control
  4. Dark Fusion
  5. Very Nice
  6. Vorrei
  7. Welcome to the Cocaine
  8. Smashing on the Wall
  9. Incomplete
  10. Screaming For

Bonusy:

  • Very Nice (orchestral)
  • Very Nice (radio edit)

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: Atomic Stuff

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Oficiálny web: http://www.arrjam.com/
Facebook: https://www.facebook.com/arrjam

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *