Kreator – Outcast

kreator outcast coverO inováciách, ktoré zastihli svet metalu v 90. rokoch dávno minulého storočia vie pravdepodobne každý. Vedeli o nich aj Kreator. Od albumu Coma of souls dosť experimentovali.

Či týmito zmenami sledovali snahu o väčší komerčný úspech, alebo išlo o vývoj kapely, sa zrejme už nikto nikdy nedozvie. V každom prípade, pod vplyvom vyššie spomenutých okolností vyšiel Outcast.

Temnota

Album, ktorý je v histórii nemeckej štvorice najtemnejší. Označenie nahrávky žánrom gothic metal je oprávnene. A keď sa k tomu v hudobnej teórii pridajú slová ako industrial a thrash, je jasné, že výsledok bude minimálne zaujímavý. Či aj kvalitný treba zistiť. Správne, najlepšie to pôjde posluchom.

Úvod obstará klipom ovenčená Leave this world behind. Poriadne ostré gitary, a Milov skreslený hlas v refrénoch, ktorý chvíľami znie ako hlas šialenca, samozrejme na kvalite to len pridáva.

Hneď treba dodať, že celé CD sa nesie v podobnom duchu. Phobia má asi ako jediné dielo vzniknuté v experimentálnom období stále miesto v playlistoch na koncertoch. Treba uznať že úplne oprávnene.

Bronzovú medailu by získala Forever, ,,óda“ na život ako taký. Smútok zo straty kamaráta, ktorý treba zo seba dostať – Blask sunrise. Maestro Tommy Vetterli a jeho gitarové sólo za 100 bodov.

Aby som pochopil o čom je text Noncomformist som si musel vypomôcť internetom. Ruku na srdce, vy ste vedeli kto je to Nonkonformista? Ak hej, tak potlesk. Ale spať k recenzii. Ide po miernom spomalení o oživenie počúvania, pretože sa jedná o celkom rýchlu vecičku.

Energia

Bubny pána Reila otvárajúce Enemy Unseen môžu mierne asociovať bubnovanie do boja z čias dávno minulých. Celá pieseň mi pre zmenu evokuje dobre odvedenú prácu muzikantov. Pokračujeme titulnou vecou, so skvelým refrénom, aj keď sa v ňom opakuje stále jedno slovo, ide o dosť sugestívnu vec.

Stronger than before a Ruin of life. Nieže by šlo vyslovene o zlé piesne, ale nejak sa nevymykajú priemeru. Treba však oceniť mierne melodické chvíľky a krátke basgitarové pasáže alá Christian Giesler. Ten sa predviedol aj na začiatku vypaľovakčy

Whatever it may take. Poriadna thrashovica. Alebo skôr už industrializácia? Zaujímavým spestrením je aj elektronický hlas ku koncu.

To, že môžeme byť znova živí do nás hustí Alive again, spestrená gongom. Inak taktiež solídna jazda. Rovnako aj Against the rest, kde si pán Reil pripomenul bubnovanie o rýchlosti starších počinov tejto štvorice.

A na záver spomalenie v Better tomorrow. Nech som presný, na japonskom vydaní sa objavila ešte jedna pieseň As we watch the west, najpomalšia vec celého Outacstu, dokonca sa objaví aj klavír.

Tento bonus sa spolu s ďalšími vecami objaví na kompilácii Voices of Transgression, ktorá mapuje už niekoľko krát spomínané obdobie v dejinách kapely, spolu s nevydanými piesňami. Z Outacstu sa tu objaví 6 piesní (vrátane As We watch the west).

Áno, Kreator experimentovali. Zahrali sa s priazňou skalopevných fanúšikov, odchovaných na brutálnych Endless pain, Pleasure to kill.

Jedná sa však o jednu z mála skupín, ktorá nikdy nestratila svoju tvár, čo sa o mnohých iných povedať nedá. Čo však momentálne stratili, a určite na obrovskú škodu množstvo geniálnych gitarových pasáži a sól, pri ktorých vám padá sánka dole.

Verdikt

Niektoré songy pôsobia na ich pomery až moc jednoliato. Určite sa však do väčšiny z nich podarilo dostať sugestívnu a emotívnu atmosféru, takže hudba je kompaktná s textami. A čo povedať k ním?

Nejedná sa o žiadne obrovské sonety, opakovanie jednej frázy či slova v refréne nie je nič netypické. Významovo však pekne sedia na život, a dokážu vás podporiť počas depresie, mizantropických a nihilistických nálad.

Lineup:

  • Mille Petrozza – spev, gitary, programovanie
  • Tommy Vetterli – gitary, programovanie
  • Christian Giesler – basgitara
  • Jurgen Reil – bicie, programovanie

Tracklist:

  1. Leave This World Behind
  2. Phobia
  3. Forever
  4. Black Sunrise
  5. Nonconformist
  6. Enemy Unseen
  7. Outcast
  8. Stronger than Before
  9. Ruin of Life
  10. Whatever It May Take
  11. Alive Again
  12. Against the Rest
  13. A Better Tomorrow

Rok vydania: 1997

Vydavateľstvo: Gun Records

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
http://kreator-terrorzone.de/
https://www.facebook.com/KreatorOfficial
https://www.instagram.com/officialkreatorfan/
https://www.youtube.com/channel/UCRUh-7YyUCBTw2FjhS_jJAw

Hodnotenie: 4,5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *