Undeground elite 2013 (Kompilácia Hejtman, Bajonet, Tyranizer a Hellocaustor)

uoRoku 2013 uzrelo svetlo sveta dielo Undeground elite 2013, o ktoré sa postarala štvorica kapiel – Hejtman, Bajonet, Tyranizer a Hellocaustor. Prvá skupina hrá žáner death-rock´n´roll, ostatné tri režú svet thrash metalom.

Na podporu albumu už bolo jedno turné, a druhé začne 10.10. 2014 v Prahe a odskočí si aj do ďalších 7 miest v Česku a  neobíde ani Moravu.  Slovensko bohužiaľ áno, pretože už som zažil spoločný koncert 4 skupín, a zážitok to bol jedinečný.

Takto mi ostáva len posluch splitka 🙂 Ale taktiež ide o zaujímavý a pozitívny zážitok. Ten poskytne aj obal, na ktorom nájdeme pomaly všetko-  kostol, skládku pneumatík, vojakov, smrtku, a v neposlednom rade odkaz na mnoho legiend.

Piesne na albume sú zoradené podľa kapiel, začne Hejtman (jediná spievajúca po anglicky), pokračuje Bajonet, Tyranizer a končíme Hellocaustorom.

Všetko odštartuje Bloodlines, nesúca sa v pomalšom tempe  a s dobrým gitarovým sólom. This is their fault je už o poznanie rýchlejšia, čo sa odrazí v tempe bicích, sóla, proste všetkého. V podobnom tempe sa nesú aj Deadly forceDon´t trust unturned cross!  Čo sa dá vytknúť skladbám je to, že by mohli byť viac originálne a výrazné.

Teda nie že by boli zlé, ale predstavujú presne to, na čo sme v danom žánri zvyknutí. Ale po inštrumentálnej stránke sú na dosť dobrej úrovni. K spevu frontmana Ygraena – menší rozsah výšok vynahradí farbou hlasu a prejavom, presne sediacimi na piesne. A aj jeho angličtine je dobre rozumieť. Hejtman bola z pomedzi daných kapiel najlepšou voľbou na otvorenie nahrávky.

Lineup:

  • Ygraen – spev, gitara
  • Kminler – gitara, zbory
  • Waltrr – basa, zbory
  • Latris – bicie, zbory

To, že aj chlapci z undegroundu poznajú akustické nástroje, konkrétne gitary, sa môžeme presvedčiť v Matka Jara. Tá je zároveň aj jedinou ,,kľudnou“ vecou nachádzajúcou sa na spoločnej kompilácii. Tu treba oceniť spev Mámy teroru (ide o muža), keďže výborne zapracoval s hlasom a prejavom, až sa vám nechce veriť že v ďalších skladbách počujete ten istý hlas.

Masakra, Gangréna, Marie z Lazaretu a Stalingrad sú odohrané podľa daného vzorca – rýchle tempo, krátka minutáž (ktorá mi príde typickejšia skôr pre punk), spoločensky a protivojnovo zamerané texty. Akurát v Stalingrade mi lyrics moc nesadol.

Čo by som vytkol je práve už spomenutá krátkosť, predsa len je na škodu ak sa už dostanete do danej melódie, a akurát vám skončí, a taktiež by som uvítal viacej melodických pasáži. Chápem, že sa jedná o štýl kapely, ale myslím si, že by akurát získali.

Lineup:

  • Máma Teror – gitara, spev
  • Studna Strachu – basa, spev
  • Thomas von Krchov – bicie

Trochu romantiky prinesie Tyranizer s počinmi ako Teror, Posedlost Zabij! No uznajte, koho by to nedojalo 🙂 Ale inak sa jedná o thrash metal, s možno trošku agresívnejšími textami (nejedná sa o námietku), psychotickým spevom (ďalšia pochvala), údernými riffmi.

Dvojica tvoriaca band predvádza hudbu s kladmi (údernosť, výskyt melodickejších momentov) aj zápormi (rôznorodosť aranžmánov v správnom pomere by mohla doviesť hudbu k vyššiemu stupienku, väčšia prepracovanosť textov) na akú sú zvyknuté zrejme ročníky staršie odo mňa. Ale že sa jedná o tie ročníky, ktorým závidím obdobie v akom žili (čo sa hudby týka) ide o ďalšiu prevažne pochvalu.

Lineup:

  • Tom – spev, gitara
  • Carcas – basa
  • Michal – bicie

Trinásť, Pán Boh pri nás! Tak vraví príslovie. Nešťastné číslo má v tomto prípade Ničitel světů, prvá skladba na tejto fošni od Hellocaustor. Poznáte ďalšiu múdrosť, hovoriacu o ,,Tichu pred búrkou“?

Tak tá by sa dala aplikovať na intro vyššie spomínaného počinu, keď sa pomalá kľudná gitarová vybrnkávačka zmení na thrash metalovú jazdu so všetkým čo k tomu patrí. Pre mňa sa jedná o vrchol CD.  V.R.A.Ž.D.A. nám zase opisuje, čo môže predchádzať trestnému činu. Tu sa v sóle skvele realizoval Vlad.

To, čo po spomínanej pasáži nasleduje mi trošku pripomína grunge. Vyššie spomínaný pán sa taktiež predviedol v Příchode kosmického zla. A na záver svižný Hellocaustor II.  Osobne považujem pesničky od tejto thrash štvorice za to najlepšie, čo možno na Undeground elite 2013 počuť.

Řev Dictatora von Thrashing sedí do ich atmosféry ako riť na šerbeľ, inštrumentálna stránka na vysokej úrovni, texty taktiež neurazia, ale zase sa nejedná o umelecké skvosty, z ktorých by sme padli na zadok.  Záver však  vytvára dojem celkovej spokojnosti.

Lineup:

  • Dictator von Thrashing – řev
  • Vlad – gitary
  • Onslaughter – basgitara
  • Brady – bicie

Natíska sa ešte slovko na záver. Všetko má svoje pozitíva aj negatíva. A každý interpret si nesie svoje. Suma sumárom však práve rôznorodosť pridáva na kvalite. Takže konečný rezultát bude  4/6.

Tracklist:

  1. Bloodlines (Hejtman)
  2. This is their fault (Hejtman)
  3. Deadly force (Hejtman)
  4. Don´t trust unturned cross! (Hejtman)
  5. Matka Jara (Bajonet)
  6. Masakra (Bajonet)
  7. Gangréna (Bajonet)
  8. Marie z Lazaretu (Bajonet)
  9. Stalingrad (Bajonet)
  10. Teror (Tyranizer)
  11. Posedlost (Tyranizer)
  12. Zabij! (Tyranizer)
  13. Ničitel světů (Hellocaustor)
  14. V.R.A.Ž.D.A. (Hellocaustor)
  15. Příchod kosmického zla (Hellocaustor)
  16. Hellocaustor II. (Hellocaustor)

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Facebook linky:
Hejtman: https://www.facebook.com/pages/Hejtman/162537727123979
Bajonet: https://www.facebook.com/bajonet
Tyranizer: https://www.facebook.com/Tyranizer
Hellocaustor: https://www.facebook.com/pages/Hellocaustor/183433661672547

Bandzone linky:
Hejtman: http://bandzone.cz/hejtman
Bajonet: http://bandzone.cz/bajonet
Tyranizer: http://bandzone.cz/tyranizer
Hellocaustor: http://bandzone.cz/hellocaustor

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *