Bajonet – Bátldres

Bajonet Bátldres coverJeden by si mohol myslieť, že ak sa na albume nachádzajú piesne vytvorené v rozpätí rokov 2004 až 2011, tak pôjde o best off nahrávku. V našom prípade však ide o štúdiový počin kapely Bajonet. Cestu naň si našlo dokopy 14 skladieb, z toho 2 ako bonus.

Pekný čierny obal ukrýva taktiež čierne CD. Všetko je doplnené bookletom s textami napísanými akoby na písacom stroji (príjemné retro). A samozrejme, nájdete aj kresbu (veľká chvála autorovi). Najvyšší čas prejsť k hudbe.

Tvorba tejto partičky sa poväčšine odohráva podľa zaužívaného vzorca – rýchle tempo, krátka minutáž, minimum melodických pasáži, medzihier. Pri takomto ponímaní neprekvapí aj celkom krátka doba trvania celého diela – niečo cez 20 minút.

V niektorých prípadoch je krátkosť určite na škodu, predsa len, keď sa vám zapáči nejaký riff, ktorý vám hneď na to skončí, to zrovna nepoteší. A že takých melódií, ktoré sa vám pravdepodobne zapáčia je viac!

Čo by som však inštrumentálnej stránke vytkol je menšia rôznorodosť samotných piesní. Niekedy môžete mať dojem, že ste to už počuli pred chvíľou. V tomto prípade vyniká hlavne Jako šváb skrz hovno, kde zaznejú klávesy, motív klasickej hudby, ktoré spolu vytvárajú pravú hororovú atmosféru (intro aj outro).

Tu treba poďakovať Albertovi Fialovi, ktorý mal na starosť spomínané inštrumenty. Ďalším plusom Bátldresu je spev. Niekedy máte pocit, že počúvate psychopata, niekedy nerozumiete o čom je reč (ako v ,,pravom´´ metale by možno niekto povedal), inokedy zase nechápete, že niekto dokáže tak rýchlo hovoriť, nie to ešte spievať. Čo je však hlavné je to, že prejav vždy sedí do daného songu.

To, čo mi však najviac nesedí na fošni sú texty. Nech si každý radšej spraví názor sám, ale mne jednoducho väčšina z nich nesadala. Pri niektorých bola aj myšlienka dobrá a zaujímavá, pri iných menej, ale prevedenie väčšinou zaostáva za štandardom, aký by som očakával.

Suma sumárom, hudba poteší, ale jej väčšia prepracovanosť, rôznorodosť a lepšie texty by mi určite viac sadli. Chápem, že ide o štýl kapely a je aj dobré, že niekto hrá to, čo nie je až tak bežné na hudobnej scéne. Ale pre mňa to je 3/6.

Lineup:

  • Máme Teror – gitara, spev
  • Nitro Temnot – gitara
  • Studna Strachu – basa, spev
  • Thomas von Krchov – bicie, spev

Trackslit:

  1. Intro
  2. Bátldres
  3. Válka je zkurvený peklo
  4. Teror
  5. Barva krve
  6. Sanatória
  7. Šest stop pod zemí
  8. Stopa narkotík
  9. Jako šváb skrz hovno
  10. Mrchy těla
  11. Vyser se nebo táhni z mísy
  12. Z tvých děr
  13. Mechanismy lepry
  14. Klaustrofóbie

Rok vydania: 2012

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Oficiálny web: http://www.bajonet.com/
Facebook: https://www.facebook.com/bajonet
Bandzone: http://bandzone.cz/bajonet

Hodnotenie: 3

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *