1000 Bombs/Bajonet – Infected with Friendship

1000 Bombs Infected coverČasy, keď v Európe vystrájal mor sú už dávno preč. Avšak, čo si veľa ľudí možno ani neuvedomuje je, že mnoho podobných nástrah tu ostalo dodnes. Napríklad u našich západných susedov sa môžete infikovať priateľstvom. A presne to sa stalo dvom thrash skupinám 1000 Bombs a Bajonetu, z čoho vzniklo CD dovedna obsahujúce 8 skladieb.

Grafické spracovanie obalu a celý booklet je na vysokej úrovni, a taktiež sa pri výbere fotiek prejavil zmysel pre humor zúčastnených. Ale prejdime na hudobnú stránku.

Prvé tri piesne pochádzajú z dielne 1000 Bombs. Musím priznať, že je to len pár dní, čo som recenzoval ich štúdiovku Peace is dead, a aj na tejto kompilačke je ich jednoznačná autorská značka. Rýdzi thrash s vojnovou tematikou, kde ma opäť zaujal ich široký záber tém- napr. ťažkosti partizánskeho života.

Čo je určite výhoda oproti prvoplánovému tláchaniu o tom, aká je vojna zlá. Hudobne sa ich tri songy taktiež nesú v rovnakom duchu, ako tomu bolo na ich štúdiovke. Svižná, rýchla thrashjazda, kde ani na malý okamih nepoľavíme.

Menšou nevýhodou oproti Peace is dead je pre mňa osobne vyprchanie temnej a skľučujúcej atmosféry, ktorá bola obsiahnutá v mnohých piesňach. Zase, nech len nekritizujem, ale aj pochválim. Chlapci tu zakomponovali viac skvelých gitarových sól, ktoré povedzme si na rovinu, má takmer každý rád. Za najlepší song od tejto party by som za seba označil Soldiers of Hate.

Hrací čas 1000 Bombs prešiel a my sa dostávame k druhej skupine tejto kompilácie, k Bajonetu. S týmto hudobným telesom som mal už tiež tú česť a to konkrétne v mojich pisateľských začiatkoch. Aj tu je podpis jednoznačný a nesfalšovateľný. Dokonca si trúfam povedať, že sú nezameniteľnou skupinou (v dobrom slova zmysle).

Rýchly, agresívny thrash s tvrdými riffmi sa na nás valí ako kvapky vody počas prívalového dažďa a my môžeme len dúfať, že ten nával prežijeme. Hneď prvá Jen serem a flušem ukáže ,,zač je toho lokeť“. A rovnako aj ďalšie skladby, z ktorých by som jednoznačne vypichol T.W.A.R., top pieseň celého albumu.

Ak som vyššie spomínal, že mi chýba ponurá atmosféra, tak Bajonet jej naservíroval aj za svojich predchodcov. Beznádej, strach a odpor. Pred týmto aspektom skutočne klobúk dole. K jednej veci sa musím chlapsky priznať a to síce, že pred dvoma rokmi som dosť skritizoval ich texty.  Ak sa nemýlim, vtedy som mal výhrady voči forme i obsahu.

Dva roky však uplynuli a veľa vecí sa zmenilo, vrátane mňa, a tak musím priznať, že na Infected With Friendship sa mi ten obsah vo väčšine prípadov začal páčiť. Proti forme by som mal pár výhrad, kde mi niektoré rýmy moc nesedeli, ale ako sa u nás hovorí proti gustu žiaden dišputát. Ďalšou jedinečnosťou tejto formácie a určite pozitívom je sugestívny spev. Ten fakt stojí za to.

Infected With Friendship, album, ktorý určite zaujme. V prvom rade je skvelé vyvážený medzi ,,pomalším“ thrashom 1000 Bombs a rýchlym Bajonetom. Časť piesní je v angličtine, časť v češtine, čo tiež môže byť výhodou. Škoda kratšieho hracieho času – niečo cez 20 minút.

Či to bol zámer alebo nedostatok vhodného materiálu neviem, avšak je to určite na škodu, pretože tento album má plno pozitív a predpoklady zaujať aj mimo ,,thrash“ komunity, a tak by pár ďalších kúskov potešilo. Nedá sa však nič robiť a so všetkými pozitívami aj negatívami to je 5/6.

Lineup kapiel:

1000 Bombs:

  • Asura – spev, basgitara
  • Throllmas – gitary, spev
  • Zakk – gitary, doprovodné vokály
  • Sheafraidh – bicie, efekty

Bajonet:

  • Máma Teror – spev, gitary
  • Studna Strachu: basa, spev
  • Thomas Von Krchov – bicie

Tracklist:

  1. Tunnel Rats
  2. Soldiers of Hate
  3. M.O.A.B.
  4. Jen Sereme a Flušem
  5. Thrash než Nechcípneš
  6. T.W.A.R.
  7. Buď Popraven
  8. Totální Násilí

Hudba:
(01-03): 1000 Bombs
(04-08): Bajonet

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážky:

1000 Bombs:

Linky:

1000bombs:
http://bandzone.cz/1000bombs
https://www.1000bombs.com

Bajonet:
http://bandzone.cz/bajonet
http://www.bajonet.com

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *