Chris (Krabathor) – ,,Nálada v Krabathoru je velice dobrá…”

krabprofJednou z najzaujímavejších vecí, čo sa udiala tento rok v Čechách, bolo vystúpenie legendy Krabathor na tamojšom festivale Brutal Assault Fest. Členovia kapely sa rozhodli, že daný koncert nebude jednorazovou akciou a na ďalší rok chystajú mini česko-slovenské turné. Podrobnosti o tom a taktiež či bude aj niečo viac sa dozviete z nasledujúceho rozhovoru s Petrom „Christopherom“ Kryštofom.

Zdravím Chris. Podľa najnovších zverejnených informácií vystúpenie Krabathoru na tohtoročnom Brutal Asaulte nebude jediná aktivita a na ďalší rok bude nasledovať česko-slovenské turné (16.3.2015 – České Budějovice, 17.3.2015 – Praha, 18.3.2015 – Ostrava, 19.3.2015 – Bratislava, 20.3.2015 – Košice, 21.3.2015 – Uherské Hradište) Aké máš z toho pocity?

Christopher: Super! Jsme velmi radi, že můžeme toto turné uskutečnit. Trvalo nám to hodně dlouho, než se nám to podařilo zrealizovat. Nálada v Krabathoru je velice dobrá a to je hlavním faktorem. Chceme, aby si to naši fanoušci užili. My jsme taktéž připraveni na nove zážitky!

Boli plány na spoločné aktivity už skôr? Alebo za všetko môžu vďačiť fanúšici agentúre Obscure Promotion, ktorá sa ako uvádzate vo vyhlásení nakoniec postarala o Váš comeback?

Christopher: Naše přátelské vztahy mezi mnou a Brunem se obnovily, vlastně jsme na tom pracovali dlouhý čas. Přes vydání re-edice Krabathor LP’s  jsme začali znovu komunikovat a později jsem přijal nabídku k návštěvě u něho doma. Udělalo se pár fotek, zavzpomínalo se na staré casy. Tomas s Obscure promotion se toho hned chytl.

Tomas mě uz drive navštívil tady v USA a měl zájem o koncert/- y Krabarthor. V té době to vůbec nepřipadalo v úvahu. Tomas je hlavni osoba, které vděčíme za návrat Krabathor! Bez něho by se to nedalo realizovat!

https://www.youtube.com/watch?v=mZEIxhB3kP8

Aké sú vaše očakávania od daných koncertov?

Christopher: Fanoušci nás neviděli spoustu let. Tedy až na ty, kteří byli na Brutal Assaultu. Věříme tomu, že to bude velmi pozitivní turné. Naše jediné očekáváni je to, že se fanoušci poradně vyřádí!!!

Nemáte trochu obavy zo slovenskej časti turné?

Christopher: Ani ne. Proč?  Měli bychom? Krabathor měl v minulosti na Slovensku  vždy pozitivní ohlasy. Věříme tomu, že někde tam ve slovenských městech jsou skryti ti naši stáři dobři fandové, kteří si rádi připomenou minulé časy při poslechu Krabathor.

Ovšem nesmíme opomenout novou mladší generaci, která nás a veškerou tvrdou hudbu následuje. Bude to pro nás velká čest!

Plánujete aj nejaké ďalšie aktivity okrem toho česko-slovenského turné?

Christopher: Zatím ne, děláme to tak nějak nahodile. Teď je naplánováno turné a jestli budeme mít nějaké další aktivity, to se uvidí 😉

Je reálny aj prípadný comebackový album?

Christopher: Zatím nemáme žádnou reálnou vizi a tak tedy nebudeme předbíhat. Není to vyloučeno, ale zatím se soustřeďujeme na toto turné.

Chris, ty momentálne žiješ v USA. Čo vlastne vtedy stálo za tvojím rozhodnutím?

Christopher: Chtěl jsem zkusit něco nového, nějaké nove dobrodružství a tak jsem se rozhodl odcestovat  do USA. Tehdy jsem se přestěhoval do Phoenixu v Arizoně, teď žiji v okolí Chicaga.

V čom sú najväčšie rozdiely medzi tamojším prostredím (myslím tak všeobecne ľudia, spoločnosť atď…) a našími končinami?

Christopher: Tak lidi jsou všude stejní. Můžou mít rozdílné názory, ale v podstatě jsme všichni krev a maso.

Od prerušenia činnosti Krabathoru si mal nejaké hudobné aktivity?

Christopher: Tak nějak se hudebně pořád udržuji. Hrál jsem v kapele v Phoenixu a rovněž tady v okolí Chicaga. Jsou to jenom malé kapely, ale dělám to jen tak pro zábavu a dobrý pocit z hraní. Nejsem zaměřen na žádné velké ambice .

Bol si v kontakte či už s Brunom alebo s niektorými z bývalých členov?

Christopher: V přímém kontaktu jsem nebyl s nikým. Párkrát jsem mluvil se Skullem, ale to bylo hodně dávno. Jen tak zběžně jsem si psal s Paulem. Tak jak jsem řekl, s Brunem nám to trochu trvalo, ale všeho je teď super. Naše vztahy se urovnaly a tak jsme opět naskočili na cestu přátelství.

Mohol by si porozprávať niečo o vašej minulosti – hlavne priblížiť vaše začiatky ešte za minulého režimu (predsa dnešní mladí si vtedajšie podmienky nevedia veľmi predstaviť).

Christopher: Celou historii Krabathor ani nemusíme opakovat, vždyť to všichni znají. V minulosti to bylo jiné, než dnes, ale takový je vývoj. Ted mají všichni svobodu a tak to přeci musí být! Režim, který se snaží lidem diktovat, jak by meli žít a pracovat nemůže přežít věčně.

Krabathor prosel zajímavou érou vývoje České+Slovenské republiky. Druzí se nám snažili diktovat, jak by jsme měli hrát a zpívat. No vidíš a stejně jim to nebylo nic platné!

Po konci režimu, ste dosiahli na česko-slovenské pomery prakticky nebývali úspech – koncerty najskôr v Európe, neskôr po celom svete. V čom spočívalo jeho tajomstvo?

Christopher: Nebylo to žádné tajemství. Byla to odhodlanost. Nezáleželo nám na tom, co bude zítra. Záleželo nám  na tom, kde budeme hrát a jak se tam dostat. Nepřemýšleli jsme nad tím, jestli budeme muset jít do práce. Záleželo nám jenom na tom, jak hrát více koncertů. Dělali jsme taktéž hodně vlastní promotion. V té době jsme posílali hodně dopisů, dělaly jsme rozhovory atd…

Myslíš si, že je reálne aby sa v Čechách opäť objavila kapela, ktorej by sa to podarilo?

Christopher: Ale to víš,  že je. Vždy je to reálné! Kdekoliv na světě je to reálné! Záleží na tom, jak moc se chceš někam dostat. Je to na odhodlanosti. Je to úplně stejně, tak jak v jiných životních situacích. První je myšlenka, no a potom je tam ta snaha a odhodlanost a na cestě se to vždy nějak udělá! Jak si hned začneš hledat výmluvy proč je to problém, tak to není dobré! To tě bude jen zdržovat.

Čo bol podľa teba najväčší úspech Krabathoru?

Christopher: Krabathor procestoval hodně zemi a odehrál hodně koncertu. Každé turné a každý koncert by se dal označit jako úspěch. Ovšem vždy rádi vzpomínáme na exotická místa jako Jižní Afriku, nebo východní strana zeměkoule jako Rusko, Bělorusko, Litva, Lotyšsko…

Keďže si ako skúsený metalový hudobník už toho veľa prešiel, mohol by si prosím povedať, čo sú podľa teba najväčšie problémy súčasnej českej a ak máš prehľad aj slovenskej scény?

Christopher: Ja osobně nemam vůbec žádný přehled o české, nebo slovenské hudební scéně. Takže tady ti moc nepomůžu.

Ok, tak ďakujem za rozhovor – prajem všetko dobré, hlavne aby comeback sa naozaj podaril a na záver ťa poprosím o odkazy pre mojich čitateľov.

Christopher: Taky moc děkujeme! Doufám, že se všichni sejdeme na turné Krabathor a poradně to rozpálíme!!!

Foto: Krabathor

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/KRABATHOR/190937560948487
Bandzone: http://bandzone.cz/krabathor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *