Rozhovor s Marekom z Janesession zo dňa 25.2.2015

marc-profBratislavská heavy/glam/hard rock formácia Janesession minulý rok prešla viacerými personálnymi zmenami.  No v novej zostave chystá nový album, o ktorom ste mohli získať akú takú predstavu z dvojskaldbového singla Nová éra. O podrobnostiach sa rozpovedal bubeník Marc B.K.

Zdravím Marc. Na úvod sa spýtam, že čo nájde milovník dobrej rock/metal muziky na vašom novom singli Nova éra?

Marc B.K.: Ahoj Tomáš. V prvom rade Ťa chcem pozdraviť a poďakovať Ti za priestor. Poctivo som sa pripravoval. Odvolal som všetok program a vychladil si Fernet 😉 Na novom singli nájdete dve úplné novinky kapely, ktorá už je dávno vyprofilovaná, ale nebojí sa experimentovať. Vieš za tie roky sme robili hrozne veľa kompromisov. Či už voči niektorým členom zostáv, vydavateľom, ale dnes robíme len čo chceme. Je to moderná rock metal muzika, ktorá pevne vychádza z našich rock ´n´roll-metal.glamových koreňov, ale nabaľuje na seba groove-metalové, ambientné, punkové, industriálne ale aj popové vplyvy. Tak to vidím ja. Ale každý máme iné uši a tak, keď tam niekto začuje čokoľvek iné, tak je to správne

Čiže váš nový album sa bude niesť v znamení experimentov?

Marc B.K.: Áno aj nie. Od prvej do poslednej chvíle bude jasné aká kapela hrá, ale sami sa chceme pri tvorbe zabávať a tak zaradíme prvky aké budeme chcieť. Aj keby to bola samba, ale nesmie to rušiť celkový dojem a musíme to vo štvorici zvládnuť live. Nie som veľký priaznivec playbackov na pódiu. Jediné čo môžem na sto percent povedať je, že to bude po hudobnej a textovej stránke náš najtvrdší album.

Vaša predposledná vec EP High Five aj tento singel sú narozdiel od Vašej predošlej tvorby kompletne v slovenčine. Bude aj celý pripravovaný album kompletne v slovenčine, alebo budú tam aj nejaké anglicky spievané piesne?

Marc B.K.: Slovenčina je teraz jediná možná cesta. A to preto, že momentálne robíme len pre slovenský a český trh. Dnes už nič nechceme robiť na pol plynu. A keďže žijeme a pôsobíme tu, tak ideme nahrávať po slovensky. Ale na angličtinu samozrejme nezanevrieme. Budeme pracovať na tom, aby “Cirkus dekadencie” vyšiel aj vonku, ale to je vo hviezdach. Na to naše občasné hranie Poľsko, Rakúsko, Maďarsko stačia aj veci z prvého desaťročia nášho pôsobenia. Ale, musím zas prezradiť, že sa nám nejak rozmnožili objednávky na staré CD zo zahraničia 🙂 V posledných týždňoch šli CD do Ruska, USA aj Japonska, tak Boh aby sa v tom vyznal. Nikto nevie ako to dopadne

No tak dúfajme, že sa zahraničie po vás začne obzerať vo zvýšenej miere.  Minulý rok ste prešli aj určitými personálnymi rošádami… Súvisy s tým názov singlu?

Marc B.K.: Opäť musím povedať áno aj nie. Totižto, po tej zmene zvuku, spôsobe využívania nástrojov a provokácii sme už chceli siahnuť dávno. Lenže nebolo s kým a až terajšia zostava – Jane, Tommy, nováčik Big D a ja sme sa do toho nebáli pustiť. Lenže Tommy minulý rok po stáročiach s nami musel odísť a opäť sme ostali na začiatku. No jeho nástupca, VH One, je talentovaný a zábavný chlapík a nebojí sa ničoho. Takže nová éra mohla začať. A tak je to vlastne o dávnej túžbe a aj novej zostave.

janpromo

Nadviažem na tvoju odpoveď. Mohol by si povedať niečo viac k tým zmenám v zostave, čo sa udiali minulý rok (kto presne odišiel, dôvody a tak)?

Marc B.K.: My sme mali tak od roku 2008 problémy s gitaristami. Prichádzali a odchádzali a vystriedali sa štyria. Niektorí k nám nastúpili a od nás odstúpili aj viac krát. Dôvody z veľkej časti pracovné. V roku 2013 na druhú časť turné k slovenskému EP High Five nastúpil náš dlhoročný kamarát Big D a už ostal. Ja by som ho už za nič nepustil 🙂 Vyzeralo to všetko OK, ale minulý rok zo zdravotných dôvodov musel po mnohých rokoch a dvoch spoločných albumoch odstúpiť Tommy Screw. Bola to, otvorene poviem, pre mňa jedna z najbolestnejších epizód, ale našťastie sme našli VH One. On je bombová náhrada a užívame si hranie, skladanie aj ten bordel okolo.

To je dobré no… Zapojili sa tí noví čo prišli aj do tvorivého procesu?

Marc B.K.: Big D s nami skladal už v dobe albumu III: Nothin´ But Trouble a na každej doske od vtedy mal aspoň jednu vec. A teraz sa výrazne zapája, či už celými trackmi, alebo spoluprácami s iným členom. VH One už tiež prišiel so skvelými peckami. Práve túto sobotu mala na koncerte premiéru spoločná pesnička VH One a Big D s názvom “Tanec”. A Jane a ja máme stále rovnaký systém tvorby už roky. Ja song hotový dva roky dopredu a ona až keď je jasné, že zajtra ho máme nahrávať na album.

Mohol by si už povedať dátum, kedy bude asi vydaný?

Marc B.K.: No v lete točíme a keď dobré prebehnú rokovania s vydavateľmi, tak by sme chceli dať na vianočný trh. Je to dlho po High Five, ale tých zmien okrem vyššie zmienených, je o mnoho viac. Nezaháľame. Medzi tým sa ale môžete tešiť na nejaké klipy, klasické klubové koncerty, alebo showky s veľkými umelcami, ako už máme vo zvyku.

Tak dlho 🙁 ?

Marc B.K.: Že?  Lenže, ako iste vieš, všetko je o peniazoch. A druhá vec je, že je kompletne zbytočné sa upísať niekomu bez distribučných možností.

Myslím, že je to správny prístup. Porozprávaj niečo o najbližších koncertoch, koncertoch.

Marc B.K.: Koncerty sú ďalšia vec, v ktorej sa chystá nová éra. Samozrejme, že budeme vždy super hlasní a divokí. Len teraz ku klasickým našim prvkom ako sú pomaľované tváre, podpaľovanie bicích, strieľajúce gitary a kostýmy chceme pridať úplne nové prvky. Snáď sa splní môj a nášho ex-basáka Tommyho o provokujúcich kulisách do každého priestoru. Budeme to vyrábať a testovať na klubových koncertoch do leta. Chystajú sa opäť aj “predskakovačky” veľkým menám, ale o tom ešte nemôžem hovoriť. Ale stačí sledovať naše weby, alebo najbližšie kandelábre  a tam určite o tom nájdete zmienky

Čiže môžeme sa tešiť na niečo podobné, ako boli koncerty pred E. Martinom, Oliver/Dawson Saxon a podobne.

Marc B.K.: Určite áno. Len tento rok asi neprebehne naše piate turné s Adam Bombom. A ďalšie koncerty Erica Martina s nami sa tiež nejak stratili z obzoru. Tak snáď prídu títo umelci budúci rok.

Naposledy sme robili rozhovor v lete 2013. Zmenilo sa niečo v tvojom súkromnom živote od vtedy?

Marc B.K.: Zmenilo mnoho. Z hrozného zamestnania som šiel do horšieho, ale zato v produkčnej činnosti sa venujem veciam čo ma naozaj bavia a inšpirujú. Plus hrania v JS a ostatných projektoch to sú veci, ktoré všetko životné strádanie zaženú. Ale aby si to nechápal, že to je nejaká zábava. To ani omylom. Práca v hudobnej sfére s nasadením a zaujatím ako to robím ja, sú galeje. Ale galeje na rozkvitnutej lúke, kde kvety vodkou polievajú nádherné nymfy 🙂

Mohol by si uviesť pár zaujímavých kapiel, ktoré si za posledný čas produkoval?

Marc B.K.: Haha, no je super sprosté nejaké menovať, keďže aj tak to vždy dopadne tak, že celú nahrávku stejne nabúcham ja. Ale mám dobrý pocit z prvej demo ukážky bratislavskej už skoro heavy legendy Strygon. Neviem ako a či to budeme robiť, ale ten song ma skvelý potenciál. Snáď im návrat na scénu klapne. Potom som nadržaný na sólový debut pôvodného speváka Elvisa, z legendy punk rocku Karpina. Už sme na niečom robili a je to zábava. Budúci týždeň pokračujeme.  Tento rok určite budeme ešte robiť Janesession, Daggerose, Tits of your girlfriend, Sex pre panenstvo, Čaro okamihu, singel nemenovanej speváckej legendy slovenského metalu a snáď aj môj sólo singel 😉

No vidim že si nesmierne vyťažený (skoro jak ja 😛 ). No nič, tak ti pekne ďakujem za rozhovor a ako tradične ťa poprosím o odkaz pre čitateľov môjho webu

Marc B.K.: Milí fans, ľudia, priatelia!!! Zbúrajte si všetky mantinely. Či v kultúre, alebo v živote. Otvorí sa Vám ohromný priestor pre radosť a spokojnosť. Navštívte náš bandzone, kde máme nový singel, napíšte nám niečo na weby a príďte na koncerty.  Tebe Tomáš ešte raz ďakujem a prajem všetko dobré.

Foto: Janesession

Youtube ukážka:

Linky:
Web:  http://www.janesession.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/JANESESSION/125605259392
Bandzone: http://bandzone.cz/janesession

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *