Rozhovor s Marcom B.K. z Janesession zo dňa 29.6.2013

JSDesať rokov v histórii tuzemskej kapely je skutočne už dôvod na oslavu. A zamyslenie sa, či tá či ona skupina nie sú milionári, lebo financovanie z mimo kapelných zdrojov býva veľmi zriedkavé. Práve dnes 28.6.2013 oslavuje bratislavská skupina JANESESSION svojich desať búrlivých rockov na scéne. Kapela ktorá mnoho krát vzbudila rozruch svojou energickou a divokou glam rock metalovou muzikou, ktorá prešla úspechmi aj pádmi, dokázala strhnúť davy aj malé kluby. Skupina ktorú podporovali legendárni muzikanti, ale vďaka nestálej zostave sa dostávala znova a znova  z undegroundového zabudnutia. Ale vždy poctivo a so vztýčenou hlavou. O tom všetkom som sa porozprávala s veľmi zdielnym bubeníkom kapely Marcom, ktorý investoval do mňa hodinku svojho času a ako sám vravel: “Pracujem len do výšky svojho platu a prestávka v robote sa hodí 🙂 “

1.) Ako sa má mladá slečna Janesession?

Plná síl a inšpirácie. Myslím, že sa nám darí v posledných týždňoch a mesiacoch obnovovať toho skutočného, pôvodného ducha Janesession.

2.) A ten je aký?

Divoký, rockový, sexy, dekadentný, priateľský a nespútaný. Po všetkých sračkách čo sme si prežili od nahrávania nášho tretieho albumu III:Nothin´But Trouble sa začíname o5 kráľovsky baviť a musím zaklopať na drevo, že to aj vidieť na záujme o kapelu.

3.) To je výborná správa. Súvisí to aj s novou zostavou?

Stopercentne.

4.) K nej sa ešte dostaneme. Teraz by ma zaujímalo, ako to vlastne bolo so založením Janesession? Rok 1998, alebo 2003? Má JS 15, alebo 10 rokov? Podľa výročného baneru asi desať….

No v roku 1998 skutočne Jane založila kapelu pod jej menom a ja som pôvodne doporučil muzikantov. Nemalo ísť o rock ´n´ roll, ale o moderný heavy metal, ako vtedy hrali Judas Priest spolu s Ripperom Owensom. Ale ostalo iba u plánov a nejakom mojom materiály, ktorý je dodnes v šuflíku. V roku 2003 sme obaja prechádzali krízami vo svojich kapelách a tak sme sa dohodli, že to skúsime spolu pod vlastnou hlavičkou a keďže sme prakticky mali totožnú predstavu, bolo vymaľované. Doporučil som Petra B na nahratie dema a ostal u nás vlastne úžasných 9 rokov 😀  K tomu ako som Petra lanáril do kapely sa viaže veselá historka. Sme sa stretli v jednom bare a dali si pivá, Peter mal vtedy….ja neviem možno 16 rokov a rozprávali sa o predstave. Dohodli sme sa a chceli zaplatiť. No obaja sme zistili že nemáme na útratu. Chudobní muzikanti proste 🙂 Začali sme skladať sumu doslova z halierov a keď už som myslel, že nás barman vykope do smetiaka, sme našli peniaze na zemi 😀 🙂   To sa nejak ťahá celou kariérou, podobné zážitky 🙂

5.) Ako sa dával dohromady materiál a prvá zostava? 

Materiál išiel našej základnej trojici veľmi rýchlo. Čoskoro sme zistili, že nám už treba kompletnú skupinu. Vyskúšali sme x basákov a gitaristov, ale až na jar 2005 sa vykryštalizovala prvá oficiálna zostava. Tá koncertovala a nahrala demo, ktoré sa veľmi rýchlo predávalo na koncertoch.

6.) Prišlo prvé EP….

To je pre mňa malý zázrak. Vtedy už u nás hral Petrov brat Miňo na basu. Išlo nám to náramne. Hrali sme až 80 krát do roka. Nahrali sme dve EP, živák, nejaké single. Ohromné obdobie. Hrali sme prvý krát v CZ, Poľsku a drtilo to tempom, že tomu nestačil nikto. Ľudia chodili v množstvách ktoré neboli hanba a sponzorské peniaze nám tiekli z rôznych strán. Do konca roku 2008 nik z nás nemusel do Janesession vložiť vlastnú korunu. No potom odišiel Miňo a prichádzala pomaly celosvetová kultúrna, finančná kríza. A k tomu sa pridal ešte ten virtuálny život ľudí na sieti, kde majú všetko.

7.) K tomu sa troška vrátim. Myslíš že je tento spôsob komunikácie prospešný, alebo naopak?

Určite je prospešný, keď komunikuješ s ľuďmi, ktorých ináč nestretneš. Alebo ako v mojom prípade, vybavujem kšefty pre JS. Priznám sa, že ja mám ten skurvený Facebook zapnutý nonstop, keď sedím pri compe a pracujem. A áno, dávam tam hodne muziky a názorov, ale ako náhle je možnosť niekam vyraziť hrať, zabávať sa, niečo pre seba spraviť, alebo bohapustá chlastačka či …..,tak idem bez odvrávania a strašne rád, pretože žiadna bedňa nenahradí teplo ľudského kontaktu. Dneska je všetko na nete. Ľudia nemusia chodiť do kina, divadla, na koncerty. Majú to zadarmo na nete. No, ale keď si majú potom hľadať frajerky tak nevedia čo a radšej si doma honia pri porne. Táto doba nie je vhodná pre rockovú muziku, lebo baby si neoblečú krátke sukničky a nejdú blbnúť chlapom hlavy do baru, ale im ukážu zretušovanú profilovku. Česť výnimkám. Je v tom pekný bordel…. Najhoršie na tom všetkom je, že úbožiaci schovaní za anonymitu sa odbavujú na tom, ako môžu ľuďom, kapelám, konkurencii ublížiť. Vymýšľať spustu lží a poloprávd. To je na tom najhoršie. Neuvedomujú si, že to ľuďom ubližuje. A keďže nie sú na takej výške aby si nejaký úbožiak vymýšľal na nich, tak nevedia pochopiť aké to je. Jeden náš ex člen a jeho komunita sú preborníci v tomto športe. Zdravím a posielam pusinky 😀

8.) Súhlasím a preto nič z toho nepoužívam. 

Dobre robíš 🙂 Ja som rád, že sa môžem  baviť s ľuďmi čo ich mám rád, lebo sú príjemní, ale nikdy sa nestretneme. No písať komenty na klipy fotky typu: To je úplne hrozné, otrasné…..to nechápem. Kto má toľko voľnej energie?

9.) OK! Vráťme sa k vašej histórii. Potom prišiel tretí album….

To bolo čierne obdobie. Mali sme novú zostavu s basákom SOjom. Na chvíľu sa u nás ukázal aj druhý gitarista Mirsony. Nahrali sme album a pred mixážou mi na koncert volá zvukár, že niečo sa posralo a celý album zmizol z compu. Skoro som skolaboval. Nakoniec sa našli len bubny. Pokračovali sme s nahrávaním, ale v tom štúdiu to išlo úplne zle a celú tú hroznú surovinu sme doniesli do druhého štúdia, kde z toho náš terajší zvukár Maroš Plávka nejak pozliepal album. Bola to dlhá a úmorná práca. Dnes si myslím, že sme mali investovať aj posledné prachy a nahrať to znovu. No dokončili sme to a tretie CD znie ako lepšie demo 🙁  Sú tam skvelé momenty, ale ja si to radšej nepúšťam. Príliš bolestivé spomienky.

10.) Vtedy sa rapídne po vydaní aj zmenšil počet koncertov…

No ako som spomínal kríza. Ľudia prestali platiť a začalo sa platiť, len za cover bandy a k tomu sme sa nikdy neznížili. Peter začal k tomu ešte hrať ako profík a na kapelu mu nezostával čas. Skomplikoval nám to extrémne a boli chvíle keď sme ho chceli zabiť 🙂

11.) Prišla ďalšia zmena v zostave….

No SOjov odchod som ja osobne očakával snáď skôr, ako o tom samotný SOja uvažoval. 🙂 Jednoducho už nás to spolu nebavilo. On bol hudobne na úplne odlišnej lodi. Mal nakopnutú vlastnú kapelu a sa nám to krížilo. Na jednom koncerte proste prišiel a bolo jasné, že nám to chce oznámiť. Ako to z neho vypadlo nastala úľava. O5 sme sa spolu vedeli zabávať. Párty tam v backstage bola legendárna. SOja holý v publiku, útočiaci na mňa sprchou a túžiaci robiť svoju potrebu za barovým pultom to bola proste nádhera 🙂 O5 sme robili hovadiny. No aj tak trvalo trištvrte roka kým sa našla náhrada…. Nastúpil Tommy Screw a začali skvelé časy. Nahrávanie 4ever, ktorú považujem za jednu z naj dosiek, ale o5 problémy s Petrom, ktorý proste vďaka svojim záväzkom viac nechodil ako chodil. Zobrali sme Shipka na gitaru a Peter proste nemusel chodiť každý krát. Shipko zapadol hneď a po prvom koncerte sme roztĺkli hotel a bola to strašná sranda, ale po roku už chcel konečne robiť vlastnú hudbu, ktorá bola na svetelné roky inde od našej. O5 sa znížil počet koncertov a sa nestíhali termíny. A obzvlášť po tak dobre hodnotenej doske ako 4ever to bolo na riť. Písali o nás skoro všade a my sme sedeli doma a naťahovalo gamby. Tak sme potom našli Vavreka a začalo tvorivé obdobie a hranie na skvelých akciách s veľkými hviezdami. Vavrek nás potom podviedol, ušiel a zas od nuly.

12.) S Tominom Vavrekom ste natočili Vaše zatiaľ jediné slovenské CD. Prečo tá slovenčina.

Už sme to dlhšie plánovali, lebo nás ukecávali kamaráti muzikanti a českí fanúšikovia. Pristupovali sme k tomu s obavami, ale dnes som šťastný, že sme to spravili. Je to jedna z našich najlepších platní.

13.) Čo sa vlastne stalo s Tominom?

Ak sa nenahneváš toto vynechajme. Ten človek mi nestojí ani za neartikulovaný rev.

14.) OK! Dostávame sa do súčasnosti. Ako prebiehalo turné k High Five?

No starí priatelia Peter B. a Shipko nás nenechali napospas zlej situácii. Hrali fantasticky s nami koncerty a neskôr sa s nimi začal striedať náš starý známy Ďuri Big D. Bránsky. S ním sme sa dohodli na stálo pred pár týždňami. A je to tá najlepšia voľba.

15.) Ako ste sa k nemu dostali. 

Ďuri kedysi ako mladučký hrával aj s Petrom a od roku 2005 chodil na všetky koncerty JS v Bratislave a okolitom svete. Bol a je skutočne ortodoxný fanda. Zoznámili sme sa a  stali sa kamarátmi, potom začal jazdiť ako náš bedňák. Zaskakoval ešte v roku 2007 za Miňa na basu, keď mal Miňo iné povinnosti. Potom nás chvíľu manažoval, robil web a od III:Nothin´But Trouble napísal so mnou a Jane nejaký ten song na každý album. Na každej našej doske spieval aj v zboroch. Takže bol kapele strašne blízko. Dokonca od roku 2009 s ním hrám v projekte Tits of your Girlfriend. Hrali sme spolu v Heretic999 a Triple Goddess. Najnovšie spolu hráme v Daggerose. Takže to bol logický krok. A opakujem, najväčšia spokojnosť.

16.) Ako oslávite vaše úžasné výročie?

Dnes sa dostanem do niekoľkých opojení 🙂 Ináč kapela nahrala v špeciálnej šesť člennej zostave spolu s Petrom a Shipkom, anniversary song a za pár dní ho zverejníme. Plánujeme po lete špeciálny koncert s hosťami a potom uvidíme…

17.) Budú na koncerte aj ex členovia?

Pár ich bude.

18.) A kedy sa dočkáme nového materiálu?

Keby záležalo na mne, tak zajtra točíme. Ja mám svoje skladby hotové a Tommy niečo teraz kutí. Včera mi Big D. akurát predvádzal svoju novú vec a som bledol závisťou 🙂

19.) Keby si mal bilancovať….?

Prvých desať rokov bola neskutočná crazy, divoká jazda a zažilo sa veľa. Nad ničím nelamentujem a nebanujem. Pozerám dopredu. Ináč sa to robiť nedá. Teraz len nastane ten pravý bordel…

anniversary-baner

 

 

 

 

 

 

 

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.janesession.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/JANESESSION/125605259392
Bandzone: http://bandzone.cz/janesession

Video ukážka (www.youtube.com):

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *