Hrdlorez Boris (Catastrofy) – ,,Celé je to Ľudová hudba”

Boris Catastrofy 2015Koncom februára sa na vás vyrútili bratislavskí thrasheri Catastrofy so svojím albumom Zbojnícky tanec. Napriek tomu, že ide o prvý full album, nie sú na scéne nováčikmi – fungujú od roku 2005. V rozhovore so spevákom, Hrdlorezom Borisom sa napríklad dozviete aj niečo o tajomnej osobe, ktorá zložila väčšinu albumu a samozrejme aj niečo viac. 

Zdravím Boris. Nedávno ste v Catastrofy do sveta vypustili Zbojnícky tanec. Mohol by si prosím vlastnými slovami povedať, že prečo by mal po nich siahnuť typický slovenský, poprípade český metal fan?

Hrdlorez Boris: Zdravím ťa kamoško! Nemusí po ňom siahnuť typický METAL fan, ale kľudne aj punkáč, hardkorista a hocikto, kto prežije ten hluk 🙂

Koniec koncov sa tak aj deje, lebo na akciách kde hráme, sa v radách fandov nachádza široké spektrum žánrov. To nás teší, lebo nekonečné škatuľkovanie je nuda. My tiež radi počúvame milión iných hudobných žánrov, máme kamošov v iných subkultúrach, takže nech si to pustí ten, kto je znudený z klasických, až klišoidných tém v textoch a má rád folklór a kecy o zbojníkoch!

Ľudová hudba 

Porozprávaj niečo o tom ako vznikal tento album (ako dlho trvalo skladanie, kto zložil väčšinu materiálu a tak).

Hrdlorez Boris: Celé je to Ľudová hudba. Ľudo je náš kamoš, ktorý síce nemá kapelu, ale hráva si po večeroch na gitarke. A hrá dobre, to koniec koncov počuješ na nahrávke. Bohužiaľ je hanblivý, kapelu nechce. Pôvodom je z Kene, ale býva na Slovensku na Liptove viac ako 10 rokov a s Janom robili v rovnakom sklade.

Čiže väčšinu riffov dali spolu dokopy a na skúške sme robili aranže všetci spolu, a vykresali tak hotové songy. Trvalo nám to viac ako rok.

A nie je šanca, aby s vami vystúpil aspoň na niektorých koncertoch?

Hrdlorez Boris: Bohužiaľ 🙁 On má takú trému, že sa mu normálne rozklepú ruky a nezahral by ani hovno. Navyše hrá po sediačky, v stoji nedá ani tón.

A spolupracoval s vami už na vašom prvom EP?

Hrdlorez Boris: Trochu. Tuším Janovi ukázal pár riffov, nejaké 3 či 4. Ale naplno sa prejavil až teraz.

Kritika spoločnosti

V textoch na albume pomerne ostro kritizujete súčasnú spoločnosť. No trochu mi nie je jasný text skladby Kazimír. Koho tento hrdina predstavuje?

Hrdlorez Boris: Kazimír má dve polohy. V prvej je to vychýrený zbojník, mohutný hrdina, nositeľ pohromy a skazy sveta. Patrón Catastrofy, čo velí svojej družine zbojníkov apokalypsy.

V druhej je to akýkoľvek outsider, ktorého vylúčili z kolektívu kvôli odlišnosti. Párkrát niečo posral a ľudia ho majú za jeba. Ale keď sa mu začne dariť a prerastie hranice rodnej dediny či mesta, tak tí, ktorí ako prví hádzali špinu, sa bijú do pŕs, akí kamaráti s ním boli celý život.

Čiže situácia, ktorá sa stáva aj v reáli.  Keď som si pozeral vašu históriu, našiel som, že zo začiatku ste sa volali Bastards. Nepochádza náhodou skladba Bastardi spoločnosti ešte z tejto éry?

Hrdlorez Boris: Nie nie… to bola éra úplného počiatku, keď sme vznikli za účelom coverovania Motorhead (podľa ich albumu Bastards). Po pár mesiacoch sme sa rozhodli, že neostaneme len pri prerábkach a tak sme zmenili názov.

To je len dobré (myslím, že cover bandov je v súčasnosti viac než dosť 🙂 ). A ako vzniklo alebo resp. koho z kapely napadlo to ,,outro“ – Krik a beznádej?

Hrdlorez Boris: Na Morave v Bzenci, kde sme to celé nahrali, má Tapýr (basák z Majster Kat) svokrovcov a víkend, kedy sme nahrávali spevy, bol u nich aj s rodinkou, tak dorazil na jedno pivko. Pri tej príležitosti sme ho poprosili či by nám na záver nenahral hodnotenie alebo rekapituláciu albumu. A nahral.

Zaujímavé 🙂  Ináč ešte otázka k textom. Zatiaľ ich máte všetky slovensky. Bude tomu tak vždy alebo môžu sa u vás objaviť aj nejaké v angličtine?

Hrdlorez Boris: Nikdy nehovor umri – jak spieva Black Sabbath, ale momentálne sa nám páči slovenčina. Málo kapiel spieva po slovensky a je to škoda. Keď už sme spomenuli toho Tapýra, tak s ním často kecám o muzike a jeden z našich mnohých spoločných názorov je to, že keď chcem počuť spievať kapelu po anglicky, tak si pustím Warbringer, Gama Bomb, Elvisa a nie ich slovenskú kopírku.

Koncerty 

Kde budete najbližšie vystupovať?

Hrdlorez Boris: 13.3. vo Veľkom Krtíši a 14.3. v Moldave nad Bodvou. Ak nie, tak 4.4. v BA ako jedna z mnohých predkapiel Hirax.

Super a to sa vám ako podarilo vybaviť to s Hirax?

Hrdlorez Boris: Organizuje naša kamoška Ginna so svojou agentúrou Grindex Promotion a ona nás tam zavolala zahrať.

Mal som skôr namysli ten Hirax… Objavíte sa na leto aj na nejakých festivaloch?

Hrdlorez Boris: Zatiaľ na dvoch menších jednodňových undergroundových. Oba organizujú kapely zo scény a jeden je na Duchonke s názvom TOHC Fest Music. Otvárame ho o druhej na obed, ale je to pri jazere, tak sa po koncerte aspoň hodíme do vody.

A druhý organizujú naši dlhoroční kamoši Exorcizphobia a volá sa Pilníkofest. Je to v dedinke Pilníkov pri Trutnove a býva to celkom slušná párty.

Plánujete aj nejaké výjazdy do Čiech, poprípade niekde inde?

Hrdlorez Boris: V máji sa nám spolu s Radiation rysovalo miniturné v Nemecku a Čechách, ale z toho Nemecka možno nič nebude. Mali sme hrať v troch mestách v Nemecku a dvoch v Čechách, len je tam trochu problém v komunikácií z nemeckej strany.

Ak padne Nemecko, tak v Čechách určite pár dní zahráme. Dokonca Písek je už na 100% potvrdený v deň 16.5., takže doladíme okolité dátumy či už v Nemecku alebo Čechách a ideme na to.

Vedel by si už teraz povedať názvy skladieb zo Zbojníkov, ktoré naisto zaznejú na vašich koncertoch?

Hrdlorez Boris: Zbojníci apokalypsy, Kazimír, Bastardi spoločnosti, Žabomyšie vojny, Na detskej oslave a sem tam pridáme Ančine cecky alebo Zapadám prachom. Alebo obe, ak je čas. No a zbytok setu tvoria piesne z minulého EP.

catastrofy bratislava 2015

Členovia Catastrofy

Aké sú vaše mimohudobné záujmy, záľuby, aktivity?

Hrdlorez Boris: Všetci chodíme radi na koncerty iných kapiel. My sme v prvom rade fanúšikovia, až potom muzikanti. Ja okrem toho rád kreslím a chalani dvíhajú železá. Chcú sa dostať na Manowar level, tak pred koncertom klikujú, drepujú, brušákujú 😀 Ale takisto denne cvičia na svoj nástroj, čo zhltne nejakú tú hodinku.

Čiže v budúcnosti sa z vás môže stať slovenská – true thrash metal legenda 🙂 ?

Hrdlorez Boris: To asi nie, lebo ja im to kazím 😀 Ja sedím pred koncertom pri našom bistre a lejem do seba kofoly a sladké radlery a akurát mi z toho rastie kotel.

Vyššie som sa zmienil, že vaše texty sú o ostrej kritike spoločnosti.  Zachytil som raz, že exituje proroctvo, že po istom čase od roku 2012 nastane tzv. zlatý vek ľudstva. O čom budete spievať, keď náhodou raz také niečo nastane a problémy a neduhy sa postupne vytratia zo spoločnosti?

Hrdlorez Boris: Podľa mňa to už nastalo. Jasné, keď zapnem telku, net či počúvam ľudí okolo, tak z každej strany na mňa tečú sračky ako vojny, choroby a vysoké ceny. To obdobie, ale nastalo u mňa osobne. Ja som spokojný. Momentálne je mi dobre. Opýtaj sa o rok o dva, možno budem v depresii.

Ale teraz žijem život šťastného hipíka, takže mi asi neostáva nič iné, než spievať ako je mi dobre. Ale neboj sa, kurvy sa nájdu v každej dobe a budú okolo nás naďalej. Texty, ale nemusia byť len sociálno-kritické. Tém nosím v hlave desiatky aj teraz… dačo z toho vylezie.

Čiže vaše texty nebudú večne o kritike spoločnosti?

Hrdlorez Boris: Nemusia byť. Vždy som písal to, čo som chcel v tom období pretlmočiť svetu. Na to sa používa tá otrepaná fráza: ,,Je to pre mňa terapia,,. EP TŠSMZ! Má iné témy, než nový album Zbojnícky tanec. Keď som písal texty na EP, myslel som si, že takto budem písať navždy – Trochu politicky, obšírne o spoločnosti a vážne.

Prešli dva roky a mňa začalo viac baviť písať vtipné príbehy o zbojníkoch, nabúrať zaužívané metalové klišé a keď o spoločnosti, tak skôr o mne osobne. Do politiky som vôbec nezabŕdol a teraz mám pocit, že ani najbližšie roky nezabŕdnem.

Aby som ti teda odpovedal úplne presne, tak neviem o čom presne budú texty v budúcnosti. Nechajme sa prekvapiť!

História

Mohol by si mi osobne rozpovedať svoj hudobný príbeh (ako si sa stal hudobníkom a čo ťa k tomu doviedlo) a trochu naznačiť ako sa z Catastrofy stali Catastrofy?

Hrdlorez Boris: Na základke ma mamka prihlásila do zušky na flautu. Neznášal som to. Ani nie flautu samotnú, ako teóriu. 65 ročná fúria učila 8 ročné decká rytmus, stupnice a kvintové a kvartové kruhy. Des. Ale hudobku som dokončil, dokonca mám niekde doma diplom, že som parádny flautista.

Táto skúsenosť, ale vo mne vytvorila odpor siahnuť na akýkoľvek nástroj na ďalších pár rokov. Až kým sa mi do uší nenatlačil rock a zároveň som objavil čaro elektrickej gitary u 8 rokov staršieho bratranca. Ten ma dokonca zasvätil do kapely Death. Na strednej som sa dostal ku iným kapelám, hlavne black metal, neskôr grindcore, ale nakoniec som skončil pri thrashi.

Najviac ma bavil energiou, punkovou surovosťou a špinou, ale zároveň stále nestrácal melodiku. Vtedy by som ti asi nevedel povedať, čím presne. Proste bol to náklad môjmu uchu najlahodnejší. S Beňom som sa spoznal na strednej, bol to najväčší fanda Motorhead v širokom okolí. On dostal na Vianoce gitaru a keďže gitara bola na mňa moc zložitá, skončil som pri base.

U Bena v izbe sme hrali covery Motorhead a našli druhého gitaristu s bicmanom, a tak vznikli Catastrofy. Neskôr ľudia odchádzali, prichádzali, ja som prestal hrať na basu a bla, bla, bla… Aby som uzavrel tento kruh, tak je veľmi pravdepodobné, že mi k mojej hudobnej ,,kariére,, pomohla drezúra v zuške.

Bratislava

Ako sa ty osobne pozeráš na vašu domovskú scénu v Bratislave. V čom vidíš jej najväčšie plusy a najväčšie nedsotatky?

Hrdlorez Boris: V BA je to fajn. Len z thrashu sme tu Majster kat, Radiation a my. A to radia thrash k mŕtvemu žánru. Fandovia nás podporujú, na koncertoch sa hádžu o zem. Vyrastá mladá generácia thrasherov, ktorí to majú nakukané z koncertov z Ameriky a nestoja len v pozadí, ale neboja sa skočiť do kotla a obchytiť nejakú modrinu.

Klubov máš na výber dosť, robia sa aj akcie na garážach, rôzne crusty, grindy, punk a iné. Keď chceš ísť na koncert, tak nemáš problém ísť aj viackrát do týždňa. Je z čoho vyberať.

Všetci hovoria, že je málo mladých a nových tvári. Ale to je tak, že starí z toho vyrástli a mladí nie sú, lebo v tejto generácii 15 – 20 ročných sa rodilo málo deciek. Keď som ja odchádzal zo základky, bolo nás v ročníku 8 tried po 30 žiakov.

Ročník po nás to boli 3 triedy a už o pár rokov bola jedna trieda v ročníku a v niektorých mali problém naškrabať 20 deciek do triedy. Toľko štatistiky, budeme si musieť počkať pár rokov na prílivovú vlnu batoliat!

Ok a to už je záver nášho rozhovor. Tak pekne ti ďakujem za to, že si bol ochotný stráviť so mnou čas a ako je u mňa zvykom poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Hrdlorez Boris: Ja ďakujem za priestor a za niektoré zaujímavé otázky. Ja len tak klasicky za-apelujem na ľudí. Neseďte doma, podporujte domácu scénu a hlavne lokálnu, jebte na skupinkovanie a delenie na žánre, vylezte z ulity a naburávajte zabehnuté klišé v muzike.

To je najvác! A na koncertoch kecajte s kapelami, veď o tom to je. Za nami môžete dôjsť kedykoľvek na koncerte, my kecáme radi. Teda okrem Beňa, ten je namyslený. A Romana, ten je mimo – Mifa, lebo ten sa hanbí a ešte Jana, pretože ten je agresívny. Dôjdite za mnou! Serus

Foto: Catastrofy

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/catastrofy
Bandzone: http://bandzone.cz/catastrofy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *