Ohen – Mortal Man

ohmomaVäčšina ľudí si pojem black metal spojí so satanizmom, vypaľovaním kostolov a pod. Tí, čo tomu ,,rozumejú viac“, si vybavia zrejme aj pentagramy, obrátené kríže.

A nakoniec sú tu tí, čo netrpia predsudkami a vidia v tom niečo viac. Týchto ľudí by potom nemalo prekvapiť spojenie žánrov blackened symphonic metal a texty s miernym kresťanským nádychom.

Úprimne musím priznať, že sám nie som nejakým veľkým priekopníkom ,,kresťanskej hudby“, moje znalosti končia u Skillet a Thousand foot krutch, ale zase o to viac som sa tešil na album Mortal man od trnavskej kapely Ohen.

Pri počúvaní intra už začína byť zrejmé, akým smerom sa celý výtvor bude uberať. Atmosférickosť sa hudbe darí držať počas všetkých 11 piesní, vrátane 3 ,,vsúvok“.

Na svoje si však prídu aj tí, čo čakajú na niečo tvrdé. Hneď druhá skladba im poskytne potešenie pre dušu a sluchovody. Podarené riffy, ešte viac podarené sólo, scream, spolu s melodickým spevom. A vôbec, skvele kompozične vystavaná, takže počas 8 a pol minúty nestíha nudiť.

Tretí song nahrávky je na tom obdobne. Inováciám sa medze nekladú, tak prečo by sme si nevymysleli vlastný jazyk že? Toto si povedali aj samotní muzikanti, a tak ho môžeme počuť v ďalšom songu, resp. aj v niektorých ďalších  úryvkoch.

Ale späť k štvorke Ód kairanen, pojednáva o sile prírody, energii, ktorá sa dá z nej čerpať…….. Energiu môžete získať aj zo samotnej inštrumentálnej stránky, hlavne z krásneho intra. Slovo krásne by malo byť 5 razy podčiarknuté. Pokračovanie je rovnako skvelé.

Keď už bola reč o tých úvodoch, tak Pečať je zlomená sa taktiež nedá zahanbiť. Ide o jedinú pieseň v slovenčine na CD, s podmazom, ktorý sa zaryje do mysle a je problém dostať ho odtiaľ.

V podstate všetky piesne sú svojim spôsobom rovnaké – kvalitné. Nájsť nejakú slabinu sa mi nepodarilo ani po mnohých posluchoch.

Kompozične vystavané dlhé veci sú doplnené tými kratšími. Nudiť sa tiež nebudete mať kedy, pretože skladatelia hýrili nápadmi.

Tvrdosť inštrumentálnej stránky nie je hnaná tak, ako by chceli ortodoxní black metal fans, ale ako som už spomínal, nejedná sa o žiadny slabý vývar. ,,Tradičné“ nástroje sú doplnené syntetizátorom a potešili aj rôzne ďalšie zvuky na vytvorenie atmosféry – napr. zvuky boja.

Vokálne výkony sú taktiež na dobrej úrovni, vďaka hosťom máme možnosť počuť viacero rôznych hlasov, čo len opäť pridáva na rôznorodosti, a aj na samotnej kvalite. Obzvlášť príjemné boli ženské spevácke vystúpenia.

Texty treba chápať komplexne, vytvárajú celok, akýsi príbeh samotnou skupinou označený ako odklonenie človeka od viery, jej následné nájdenie. Opäť upokojenie pre tých, čo by mali predstavu, že sa bude jednať o frázovanie štýlu viera ťa spasí a pod., nič také tu nenájdeme. Kto chce nájde si v textoch niečo do života a naopak, kto nemá záujem nebude mať pocit, že je do niečoho tlačený.

Údajne je na Slovensku demokracia, ale ja mám pocit, že aj tak nemám na výber 😉 Dnes je to plné hodnotenie 6/6.

Lineup:

  • Augustus Forsberg – kontrabas, tuvanské vokály, scream
  • Matúš Franz Novanský – gitara, growl, čisté vokály
  • Tuomas Hangman – klávesy, sample
  • Maroš Alah – Bicie

Hostia:

  • Michaela Pokorná – vokály (Stardust, Departure),
  • Janči Ďuriník – scream (Prophets of Baal, Pečať je zlomená), text Pečať je zlomená
  • Kriss Krimm – vokály (Kuutama)
  • Milan Ostrovsky – text Departure

Tracklist:

  1. Prologue (Intro)
  2. Prophets of Baal
  3. Valley of Dry Bones
  4. Ód Kairanen
  5. Pečať je zlomená
  6. Sanctuary (intermezzo)
  7. Morning Star
  8. Stardust
  9. Kuutama
  10. Departure
  11. Mortal Man (Outro)

Vydavateľstvo: Samovydanie

Rok vydania: 2014

Youtube ukážka:

Linky:
Facebook: https://www.facebook.com/ohen.band
Bandzone: http://bandzone.cz/ohen
Bandcamp: http://ohen.bandcamp.com/

Hodnotenie: 6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *