Topfest 2015 ( Heľenine oči, Divokej Bill, Tublatanka… ); 28. júl 2015; Letisko Piešťany – Deň 3.

Pôvodne mal mať Topfest len dva dni, ale nakoniec sa počet dní opäť vyšplhal na tri. Nezaprie sa však, že od prvého momentu sa rátalo len s dvoma a hneď na prvý pohľad je vidieť, že nedeľa je omnoho chudobnejšia než predchádzajúce dni. Stále nám však mala čo ponúknuť. One Second Hotel, Malý princ, Fishing Strip alebo Kýbel mačiek, ktorých vlajka hrdo viala v stanovom mestečku počas celého Topfestu a svorne si opíjala všetkých, ktorí išli náhodou okolo. Ale aj takých, ktorí prišli dobrovoľne.

Na hlavných stage-och sa začalo žiť o niečo neskôr, až o druhej hodine poobednej a obloha nevyzerala dvakrát vábne, občas i mierne spŕchlo, ale metalisti, rockeri a punkáči nie sú z cukru, takže si dáme po jednom pive a ide sa zabávať!

Gladiator nás potešil najmä rádiovou odrhovačkou Sám s ňou Neviem ťa nájsť. Mnohé z ich skladieb už „zľudoveli“, takže ste si pospevovali spolu s nimi či už ste chceli alebo nie.

Vyhodiť z kopýtka sme si mohli pri Heľeniných očiach. Usmialo sa na nás dokonca aj slniečko a Dovolenka bola v znamení slnečna. Dával na nás samozrejme pozor Plančík Milan! Naučili sme sa aj grécky vypichovák a pohrozili Mariane. Šli sme aj na Jahody a skvelo sa tam vytancovali. Nerobili sme maniere s kričaním o dupľu a v priebehu necelej minúty sme sa dočkali ďalšieho prídavku. Proste boli skvelí ako vždy.

helenineoci.

Keďže sa nám ukázalo to slniečko, ukázala sa aj kapela Slniečko. Piešťanskí rodáci sú známi svojimi humornými textami, ktoré sú v tejto ťažkej a depresívnej dobe veľmi obľúbené. Pretože, keď každý plače, my sa chceme smiať!

Večer pokračoval dosť divoko, pretože k nám z Česka zavítal Divokej Bill. Pokiaľ si myslíte, že od tejto kapely nič nepoznáte, vyvediem vás z omylu. Ich pieseň Plakala musí poznať každý, kto nie je úplný ignorant. Len do toho, skúste si ich vygoogliť a užiť si perfektnú českú folk rockovú muziku 🙂

Pokiaľ nemáte radi nejaký čaj, dajte si Inekafe! Opäť neskutoční nezmary na slovenskej scéne, ktorí sú s nami už 20 dlhých rokov. Ako vždy nechýbali hity ako Ružová záhrada, Spomienky na budúcnosť (s mierne pozmenenými textami 😀 ).

inekafe

Po závere ich setu sa to pri hlavných pódiách hemžilo samou Slovačou. A že Tublatanka je to najslovenskejšie, čo sme tu tento rok mali. Hrdí Slováci so slovensky ladenými textami sem prišli, ale asi len na otočku, pretože si odohrali kocert, predné rady ožahli plamene, strelili konfety a utekali kade-ľahšie. Nekomunikovali s publikom, len pred pesničkami a bez toho, aby nám zaspievali Loď do neznáma alebo Matka. Bolo to trochu sklamanie, ale prostoduchému divákovi čakajúcemu na ostatné kapely to stačilo. Pravdou zostáva, že Maťo Ďurinda to vie ešte stále vytiahnuť ako gumu v trenkách.

Tesne pred nočným kľudom sa nám prišli predstaviť chalani z I.M.T Smile Lúčnica, ktorí predstavovali zlatý klinec celého Topfestu. Avšak nebolo to až také nekonfliktné ako by sa mohlo zdať. Zhora, zdola, zprava a zľava ma zaplavovali pripomienky a nechápavé otázky, ako sa niečo takéto dostalo na rockový festival. „Mali sme tu Slayer a teraz tu máme I.M.T Smile a Lúčnicu? Toto už nie je rockový festival, ale fraška!“ Týmto krokom sa organizátori dosť zahrávali s vernými a dlhoročnými fanúšikmi Topfestu, ale stále sa našli aj zástanci podobného štýlu, ktorí si zastávali rôznorodosť a nezaujatosť organizačného tímu, vychádzajúcim v ústrety náročným požiadavkám. Môj názor? Prečo nie, ale niekde inde.

Treba sa na to ale pozrieť objektívne a zhodnotiť situáciu pozitívne. Ľudia stáli až pri stánkoch s jedlom, čo je dosť ďaleko, len aby sa na toto predstavenie mohli pozrieť. Bavili sa a pekne si to užívali. A prečo by aj nemali, keď už si za to zaplatili?

Hudobné výstupy sa striedali s tými tanečnými a talentovaní umelci zožínali obrovský potlesk. Mali vyše dvojhodinovú show, počas ktorej ukázali všetko, čo v nich je. Celá seánsa bola zakončená krásnym ohňostrojom.

Na jeho ukončenie, ale už nečakali netrpezliví priaznivci Slobodnej Európy, ktorá sa stala koncovým zvončekom rozprávky zvanej Topfest. Unavení a zničení sme stáli pod pódiom a žrali každú jednu pesničku. Podvod, Pes a Nikdy to tak nebude sme si nadšene spievali s Whiskym pobehujúcim hore-dolu medzi pódiom, a zábradlím. Nakoniec sme sa dozvedeli starú známu vec – Analýza dokázala hovno.

slobodná eruopa

Tak, vážení a milí, takto vyzeral Topfest 2015, jedna z najväčších hudobných udalostí leta. Má svoje plusy a mínusy, s ktorými sa každý vyrovnáva inak. Niekto tak, že príde aj o rok a iní zas tak, že už preň nemajú jedného pekného slova. Je síce pravdou, že niektoré zoskupenia sem žánrovo úplne nesedeli, ale s tým nič nenarobíme, jedine, že nabudúce pôjdeme na Masters of Rock. Okrem toho som nepochopila ešte jednu vec – stánok s modernou hudbou v štýle rap, disco a letné rádiové hity? Prosím? Vážne? Toto je krok cez čiaru, ktorý by na rockovom festivale nemal vôbec existovať.

Drahé stánky komentovať nebudem, pretože bez toho, to proste nejde. Drahé pivo je ale niečo iné, pretože za 1,40 € môžete mať v supermarkete dvojlitrovku plus jednu plechovku a nie len pol litra.

Neodmysliteľným javom tohto podujatia sú aj krádeže. Zlodeji sú čím ďalej, tým drzejší a veci vám zmiznú doslova spred tváre. Treba si proste dávať veľký pozor a nenosiť sem zbytočne cenné veci, ktoré ani nepotrebujeme.

Netreba sa ale upínať na negatíva a presmerovať svoje myšlienky na ľudí a skvelú hudbu, ktorá nám odštartovala úžasné leto, do ktorého sa vrhneme plní dojmov z Topfestu 🙂

Do tretice za foto ďakujem: Janke Gogovej (livemusic.sk), Petrovi Laufovi (karbonmedia.sk), Wikesovi Hlavatovičovi a autorom youtube videí 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *